Iroquois hotel New York
Hotell

5 fantastiska hotell i New York

New York är en av världens mest intressanta hotellstäder. Nya koncept varvas med riktigt klassiska hotell. Institutioner som stått pall mot trender och nycker, överlevare som lyckas om och om igen, helt enkelt för att man är så duktiga på att vara just ett bra hotell. Här är våra nya och gamla favoriter i New York just nu.

Av: Kajsa Beausang

The Iroquois New York

Bakom dessa väggar döljer sig mycket New York-historia. The Iroquois är ett av stadens första boutique-hotell, byggt redan 1901 – vilket får anses gammalt och anrikt i det relativt nya USA – som trots sin tämligen välkända historia ändå är något av en dold pärla, särskilt för oss svenskar. Invigda New York-bor kommer hit på grund av den pyttelilla, hippa baren Lantern’s Keep, längst in på entréplan. Bakom baren står några av stadens duktigaste bartenders och skakar prisbelönta cocktails till gästerna bakom disken som rymmer ungefär tre skägg i bredd.  Bakom deras ryggar finns en handfull kafébord för sorliga samtal och det är ungefär allt som ryms på den lilla ytan.

Är du snarare hungrig än törstig så har platsen aldrig varit så välvald som nu. Hotellets restaurang Triomphe är kritikerrosad och menyn har nyligen genomgått en hälsosam uppdatering, tack vare det nya tillskottet i köket, Neron Francis, expert inom näringslära, så tillsammans med kocken Florian Wehrli skapar teamet nyttig magi på restaurangens tallrikar. Även om du inte checkar in här finns alltså två mycket goda anledningar att avlägga en visit. Men om du nu gör det – checkar in alltså – så gör du det på ett av stadens bästa lägen, med Broadway och Rockefeller Center bara ett stenkast bort.

En av hotellets flitigaste inneboende är framlidne skådespelaren James Dean, som bodde här under hela två års tid under tidigt 1950-tal. Är du ett fan av Rebel Without a Cause-skådisen så be att få hyra James Dean-sviten. Då ingår även ett sexpack av vintage-Pepsiflaskor som var James favoritdryck, ett exemplar av boken Little Prince, hans favoritlektyr och ett presentkort på 50 dollar på Levi’s för att köpa ett par Levi 501-or. Tyvärr har redan James Deans födelsedag varit för i år – då kunde du ha minglat med en hel grupp av inbjudna James Dean-look-a-likes, men måhända får du en ny chans nästa år den 8 februari… Dubbelrum från cirka 2 400 kronor natten.

Lediga rum & priser

The Ludlow

Strax söder om Houston Street, som utgör gränsen mellan East Village och Lower East Side, ligger områdets senaste tillskott på hotellfronten. The Ludlow ligger som namnet antyder, på Ludlow Street, snett över gatan från det legendariska kaféet Katz’s Delikatessen, som blev världskänt efter att Meg Ryan fejkade en orgasm vid ett av borden i filmen När Harry mötte Sally från 1989. Hotellet öppnade i höstas och går helt i linje med Lower East Sides hajpade utvecklingsvåg, med en uppsjö av nya gallerier, barer, restauranger och butiker, som ändå bibehållit områdets sjavigt, läckra look. Det är promenadavstånd till Soho och nära till tunnelbanestationerna Delancey Street och Essex. Rummen är inte stora, men ytan är välplanerad och stora, spröjsade fönster släpper in massor av ljus.

Entrén till den röda tegelbyggnaden består av stora glas- och ståldörrar som öppnas upp till en lobby med läckert mosaikgolv och mysigt murrig mahognypanel på väggarna. Hotellet lyckas att vara skinande nytt, helt och rent, utan att för den delen tappa i hemtrevlighet. Den stora loungen i lobbyplanet och den vackra uteserveringen på innergården är väl värt ett besök även om du inte bor på hotellet. Loungen har känslan av ett internationellt, mysigt vardagsrum där stämningen höjs allteftersom dagen lider mot kväll, och framemot nattkröken pågår ett sorligt barhäng och skön stämning. Sedan bara några månader tillbaka är även bistron Dirty French öppen för middagar. Som namnet antyder finns många franska inslag på menyn.

Personalen är snygg, snäll och effektiv och även om hotellet är trendigt så det förslår, så känner man sig välkommen och precis lika hipp som området och byggnaden kräver. Alla får vara med. På Ludlow ingår dessutom något så ovanligt som frukost i priset, en raritet på New York-hotell i allmänhet. Hotellet har 184 rum, varav 20 är sviter. Dubbelrum från cirka 2 700 kronor natten.

Lediga rum & priser

Inn at Irving Place

Att checka in på Inn at Irving Place är som att flytta in i ett dockskåp. Hotellet har bara tolv rum som alla är olika till namn, storlek och utseende. Gemensamt är däremot att de är fyllda till bredden med antikviteter och inredning som är tidsenliga med husets byggår, 1834.

Huset var från början ett hem åt endast en familj, som vi får anta hade det tämligen gott ställt med tanke på husets storlek. Under årens lopp har det även tjänat som flerfamiljshus med lägenheter, huserat en svartklubb under förbudstiden, varit en herrklubb vid namn The Ingersol Mens Club samt huserat skönhetssalong och spa. En brokig skara verksamheter, minst sagt, där vi snabbt kan konstatera att svartklubben låter mest intressant. Efter en tre år lång renovering för att återställa huset till sitt originalskick har byggnaden nu varit hotell sedan 1994.

I bottenvåningen på byggnaden, en halv trappa ner ligger i dagsläget en bar, Cibar Lounge med uteservering på innergården. Kanske var det hit man slank ner för en illegal sup serverad i en kaffekopp eller marmeladburk på 1920-talet? Båda inrättningarna är hur som helst väl värda ett besök. Området vid Gramercy Park där Irving Place ligger känns som en småstad mitt i city, trots sitt toppläge i närheten av Union Square.

Var inte orolig för att du åkt fel när taxin släpper av dig utanför en anonym byggnad som ser ut som ett bostadshus – hotellet har nämligen ingen skylt. Hotellet är familjeägt och personalen behandlar dig som en personlig gäst i hemmet, och det är en del av upplevelsen, att man nästan får känna sig som en New York-bo. Även här ingår frukost i priset. Dubbelrum från cirka 3 700 kronor natten.

WestHouse New York

Portiern skyndar vant fram mot taxin och håller ett paraply ovanför mitt huvud när jag kliver ur. Svängdörrarna är ljudlösa, mattan i lobbyn tjock och ljuddämpande, belysningen svag och mannen bakom receptionsdisken ler lagom välkomnande, inte för mycket, inte för lite. Stämningen är avslappnad, inövad, lyxig, diskret och proffsig. Det andas erfarenhet och kunskap. Hotellet är nyöppnat, men inte av några duvungar, utan av samma ägare som har grannhotellet runt hörnet, Park Central Hotel.

WestHouse eftersträvar känslan av att vara ett andra hem, snarare en ett hotell, och refererar inte till sina kunder som gäster, utan som hotellinvånare. Inredningsstilen har en touch av 1920-talets art deco. Den höga servicenivån genomsyrar vistelsen från första till sista sekund och här har ingenting lämnats åt slumpen. Som ett exempel, som åtminstone alla fashionistor kommer att jubla över, finns i alla hotellets badrum hårfön och styler från märket Ghd – frisörvärldens Rolls-Royce. Hotellet har även ett samarbete med modeportalen Net-a-porter, vilket innebär att du får tillgång till en personal shopper via telefon, så orkar du inte ut i New Yorks modedjungel kan du lätt införskaffa en ny garderob från hotellrummets surfplatta i din hotellsäng.

Sängarna är bland de skönaste i New York och tanken på att stjäla lakanen dök upp i bakhuvudet. För en dryg hundralapp kan du även välja vilken doft du föredrar att ditt hotellrum ska lukta under din vistelse. Ett tips är att investera i deras servicepaket för 35 dollar per dygn, cirka 290 kronor, då ingår bland annat frukost, afternoon tea, gratis wifi, lokalsamtal och lite annat lullull som kan vara trevligt att ha om du faktiskt planerar att tillbringa lite tid på hotellet och inte bara bränna av alla vakna timmar på stan. Läget på 55:e gatan är perfekt för dig som vill bo centralt, med närhet till Central Park och Times Square. Tunnelbanan går precis runt hörnet. Dubbelrum från cirka 3 000 kronor natten.

Lediga rum & priser

Park Central

Välkommen till ett riktigt hotell. Härifrån har du gångavstånd till några av staden främsta sevärdheter: Central Park för en promenad i det fria, Museum of Modern Art för lite kultur, Rockerfeller Center för en magisk utsikt över hela Manhattan, Times Square med alla Broadwayshower - för att bara nämna ett urval.

Du kliver in i en enorm lobby i marmor, och bakom receptionen finner du matsalen och baren som även tjänar som frukostrum. Hotellet är inrett i sobra jordfärger och trots att du befinner dig i händelserna centrum mitt i stan, råder ett skönt lugn innaför Park Centrals väggar. I lobbyn hittar du också en liten Central Market, en butik där du kan handla allt du behöver om du är på språng, alltifrån färska juicer och frukostmuffins till dagens tidning eller ett paraply om det regnar.

Hotellrummen har alla bekvämligheter du kan önska dig och är dessutom ovanligt stora för att vara New York. Tips! Be om ett rum med utsikt över Central Park när du bokar. Det kostar inget att önska. Hotellet erbjuder givetvis särskilda Broadwaypaket, med tanke på läget i närheten av nöjeskvarteren, och conciergen hjälper till att boka biljetter.

Dubbelrummen kostar från 1 700 kronor natten, vilket faktiskt får ses som riktigt prisvärt. Dels för att vi befinner oss i en av världens dyraste hotellstäder, dels med tanke på hur mycket rum och bra läge du faktiskt får för pengarna.

Lediga rum & priser

Håll koll på det senaste i New York med hjälp av vår bloggare Argot Murelius. Och spana gärna in vår stora cityguide som är fullspäckad med New York-tips.

Se fler hotell i New York

Publicerad: 2015-09-03