New York, USA: Bortom New Yorks turiststråk
RES bloggerska Argot Murelius guidar dig rätt till New Yorks hetaste adresser.
City

Bortom New Yorks turiststråk

Grillad kyckling på hipstervis, stans bästa parfymbutik och guiderna som lotsar dig rätt – helt gratis. Här är adresserna du inte får missa i New York just nu. 

Av: Argot Murelius 

Boende

The Broome hotel –  inkognito mitt i smeten
SoHos mest välbevarade hemlis och grannskapets charmigaste hotell. Bakom The Broomes anonyma fasad döljs 14 sparsmakade rum, ett litet parisiskt kafé och ett luftigt, taklöst atrium som för tankarna till New Orleans. Det är lyxigt tyst, elegant och samtidigt opretentiöst lättsamt. Läget är tiptop, mitt i stadens mesta shoppinggytter, med gångavstånd till hela downtown Manhattan. Om du känner dig aningen extravagant ska du boka den chica taksviten med prunkande privatterrass. Visst, den kostar lite mer, men den generösa, croissant-fluffiga frukosten ingår ju i priset. 
431 Broome Street

Lediga rum & priser

Se och göra

Big apple greeter – trädda riktiga New Yorkare 
En kompis i New York som kan massor om staden och delar med sig fakta, historik och anekdoter, helt gratis. Organisationen Big Apple Greeter består av volontärer som tar med dig på vandring och guidar dig bortom turiststråken. Har du ett specialintresse och vill veta mer om något specifikt? Är du nyfiken på en udda stadsdel? Boka en guide minst 3-4 veckor i förväg och specificera eventuella önskemål på deras hemsida, packa sedan dina bekvämaste skor. Du kommer få se en genuin sida av staden och möta en ny vän.
bigapplegreeter.org

Visit Hasidim 
Frieda Vizel är en modig kvinna. Hon växte upp i en stor chassidisk familj, utbildades och giftes bort enligt satmar-chassidiska traditioner,. När hon insåg att hon inte kunde bli kvar inom denna religiösa värld flydde hon med sin son. Nu leder hon guidade rundturer i Williamsburgs chassidiska kvarter och berättar initierat om sektens riter, regler, rutiner och seder. En vandring med henne ger en grundlig, fascinerande inblick i denna stängda kultur. Jag kan inte nog rekommendera denna upplevelse.
visithasidim.com

Mat och dryck

ASKA – nynordisk Williamsburgstjärna
Aska är Brooklyns mest opretentiösa pretto-finkrog. I en spektakulär gammal magasinsbyggnad, mitt emot Williamsburgbron, serverar Fredrik Berselius en Michelinstjärnig, nordiskinspirerad avsmakningsmeny baserad på dagens färskaste fångst.  Aska är också kvarterets mest trivsamma vardagsrum, med en lummig trädgård och en inbjudande källarbar där à la carte menyn speglar samma passion för varsamt handplockade, lokala råvaror. Tjusigt utan att vara tillknäppt.
47 South Fifth Street
askanyc.com

Le Turtle– hipsterchic kyckling
Taavo Somer, krögaren som gjorde uppstoppade djur och mysmurr-estetiken till en grej på Freeman’s har slagit till med en ny krog. Le Turtle är en designmässig helomvändning med kromad 1980-talsnostalgi och avskalad, marmorsval nonchalans. Maten är dock allt annat än släpphänt. Paradnumret, en fenomenal grillad kyckling presenteras hel, med huvud och fötter, på en glödande höstack och den äts med fördel med fingrarna. Liksom kycklingen har alla ingredienser stamtavla och bondgårds-kredd, menyn är rustikt chic, gästerna är enkom chica.
177 Chrystie Street
leturtle.fr

Mulberry project – undangömda utomhusdrinkar
Bakom en anonym dörr, en halv trappa ner från Mulberry Streets Little Italy-tingeltangel lurar en cocktailbar som vågat gå emot den numera lite trötta speakeasy-trenden.  Drinkarna är precis lika konstfulla som på de där tillrättalagda, seriösa barerna, stämningen är dock långt mer lekfull, med graffitiprydda väggar och cocktails som fått namn efter porrstjärnor och serveras i kannor. Ta ett bord i den karibiskt pastelliga trädgården om vädret tillåter. 
149 Mulberry Street
mulberryproject.com

Shopping

Aedes de venustas – parfymparadis
Svårt namn att uttala, utsökta dofter att shoppa. Aedes är en nischad boutique, en rokoko-boudoir av vällust, ett litet juvelskrin fyllt med rara parfymer från små, exklusiva tillverkare. Här finner du personliga, udda och drömska dofter som ingen annan bär samt doftljus, rökelse, potpurri med mera att fylla hemmet med. Prova Escentric Molecules beroendeframkallande unisexparfymer!
7 Greenwich Avenue
aedes.com

Vill du ha fler tips till New York? Följ Argots blogg på RES.se. 

Publicerad: 2016-10-03