New York, USA: New Yorks snackisar just nu
Foto: Linda Larsson

New Yorks snackisar just nu

RES New York-bloggare Argot Murelius kan New York utan och innan. Här tipsar hon om vilka ställen alla snackar om just nu. 

Av: Argot Murelius

Mat & dryck 

ROKC
– Subarashii! (”Ypperligt” på japanska)
Ramen, Oysters, Kitchen, Cocktails. Låter krystat, smakar kalas. Shigefumi Kabashima och Tetsuo Hasegawa slipade sina drinkkunskaper på legendariska baren Angel’s Share innan de öppnade ett eget, undangömt ställe uppe i Hamilton Heights. Dessa fagra perfektionister serverar sensationella cocktails i glödlampor, snäckor och fågelbon, somliga med rökkupor, andra med brinnande socker och passionsfruktsrom. Deras korta meny består av fyra olika ramen-rätter, en ångad pork bun samt andra lättsammare snacks. En minimalistisk vit speakeasy med dämpad belysning, du känner igen den när du ser den traditionella, typiskt japanska gardinen framför dörren en halv trappa ner från gatan.
3452 Broadway
rokc.com

Estela
– Komplex enkelhet
Allt hos Estela känns opretentiöst. Menyn är chosefri, matsalen är enkel, porslinet är vitt, personalen är kompissnackig. Låt dig inte luras av detta, Estela är en stjärna. Ignacio Mattos medelhavskyssta mat är utsökt, kaxigt komplex, stundom teatralisk, aldrig tråkig. Han tänjer på gränser och överraskar med smarta tolkningar av gamla favoriter; ett berg av vita endiveblad, försiktigt klädda i apelsindoftande dressing som vilar på en bädd av rökigt rostade valnötter, morska sardeller och skarp pecorino, det är en kreativ omskrivning av den uttjatade caesarsalladen. Tartar på biff innehåller hjärta och friterade rotfruktschips samt en chilihet slutkläm. Vinlistan är späckad med naturvarianter. Boka bord, det är trångt och poppis här.
47 East Houston Street
estelanyc.com

Boende 

Arlo
– Storleken spelar ingen ingen roll
Billigt och snyggt? De orden hörs oftast inte i samma mening. Visst, billigt är ett relativt begrepp, men att hitta snyggt boende för under 200 dollar natten i New York kan ses som ett relativt kap. Arlo sticker inte under stolen med att rummen är små, tvärt om, de understryker dock hur väldesignade de är samt hur många gemensamhetsytor som står till förfogande. Arlo vill vara som det där hippa kontorslandskapet för kreativa typer, där man byter tips och stories med varandra och bygger gemensamma konstprojekt över hantverksöl. Arlo vill vara en plattform för interaktiva upplevelser, nätverkande, äventyr och upptäckter. Takbarer och bra krogar hjälper också. Dubbelrum från cirka 1 500 kronor per natt.
231 Hudson Street (SoHos västra kant)
11 East 31st Street (Nomad-distriktet, ett stenkast från Empire State Building)

Lediga rum & priser Arlo SoHo

Lediga rum & priser Arlo NoMad

Se & Göra 

Museum at FIT
– Det alternativa modemuseet
Metropolitanmuseets Costume Institute i all ära, det är dock inte enda stället där du kan se extravaganta modeutställningar. Museet på Fashion Institute of Technology, eller FIT, presenterar också tankeväckande shower om klädhistoria, trender, modefenomen och kreativitet. Med en samling på över 50 000 plagg och accessoarer finns här massor av inspiration att finna. Det är lätt att bara slinka förbi, museet ligger i anslutning till modeskolan, mitt i Chelsea och bäst av allt, det kostar gratis.
227 West 27th Street
fitnyc.edu/museum

Shoppa 

TurnStyle
– Otippat i tuben
Ingen har väl någonsin associerat New Yorks charmlösa tunnelbana med väldesignade shopping- och matupplevelser. Tills nu. Möt TurnStyle! En underjordisk galleria med 24 boutiquer, tio krogar och 90 000 dagligen förbipasserande trafikanter. Plocka upp en chic hatt och ett koppel till Fido, köp en flaska vin på väg till middagen, handla en annorlunda present åt faster Karin på favvobutiken Project No.8. Käka bolivianska salteña-piroger eller pizza i flygande fläng, sitt ner och hämta andan över en fika. Det här är inget vanligt sunk-subway-köpcenter, det är välutvalt, polerat och otippat.
Under Columbus Circle, med ingångar från 57:e och 58:e gatan och Eight Avenue
turn-style.com

Maryam Nassir Zadeh
– Chic et chock
Det finns klädaffärer och så finns det Maryam med det svåra namnet och den aningen dolda adressen bortom Lower East Sides allfarvägar. Om du gillar plagg som ingen annan bär kommer Maryam bli din nya bästis. Hon handplockar omöjligt coola grejer från obskyra modeskapare såsom lustigkurren Jacquemus och rebellerna Eckhaus Latta. Maryam förtjänar även bonuspoäng för att hon säljer Reinhard Planks fabulösa hattar. Boutiquen är en avskalad vit låda, fylld med överraskningar, vackra smycken, till och med dofter. Sorry guys, den här är endast för tjejerna. (Grabbar: gå till John Varvatos på 315 Bowery för välskräddade men rock n’ rolliga kläder i en musikmemento-fylld lokal som en gång i tiden hyste den sägenomsusade rockklubben CBGB.)
123 Norfolk Street
mnzstore.com

För fler tips till New York: spana in Argots New York-blogg eller RES stora guide om staden. 

Publicerad: 2017-04-24