"Jag kom hem med känslan av att världen ligger öppen för mig"
Lisa F Lundin driver bloggen livetfrandenljusasidan.se och en podcast om att resa. En av hennes favoritresor var när hon och familjen reste runt i Mellanöstern – till Jordanien bland annat.
Veckans resenär

"Jag kom hem med känslan av att världen ligger öppen för mig"

Hon står bakom podcasten ”Att resa-podden” och driver bloggen livetfrandenljusasidan.se. Lisa F Lundin backpackade omkring ensam i flera år. Efter att barnen kom tog hon med sig familjen på sina äventyr. Här berättar hon om sina erfarenheter av att resa på olika sätt runt om i världen.

Text: Linda Larsson
Foto: Privata

Hur kom det sig att du började blogga?
– Bloggen började som en personlig livstilsblogg, men den blev mer och mer nischad till en ren reseblogg. Varför jag döpte den till "Livet från den ljusa sidan" är för att det är min livsfilosofi – jag tycker att man ska försöka fokusera på livets glädje och i bloggen riktar jag in mig på sådant som jag mår bra av. Där får jag utlopp för mina tankar och funderingar.

Varför startade du Att resa-podden?
– Jag och Annika (som också har en blogg: Resfredag.se) tyckte att det saknades en sådan podd i Sverige. I varje avsnitt har vi teman som ”Resa med barn” och ”Resa på weekendresa”. Vår målsättning är att den ska vara personlig, inspirerande och resefilosofisk.

Hur mycket reser du på ett år?
– Jag tar alla chanser jag får, det blir flera weekendresor och några längre. Jag har besökt omkring 45-50 länder, men jag jagar inte nya länder, jag jagar upplevelser. Ibland reser jag själv, ibland med min man och ofta med mina barn.

Vad är skillnaden mellan att resa med barn och att resa själv?
– Reser man med barn måste man resa på deras villkor. Det betyder inte att jag åker på charter med dem, men det blir kanske snarare så att vi besöker bondgårdar än raftar.

– När man reser själv kan man göra större utsvävningar –  man kan vandra längre, åka längre bilfärder, unna sig lyxigare restaurangbesök. Man kan maxa mer när man reser utan barn.

– Men med barn öppnas världen upp på ett annat sätt – alla blir väldigt mycket mer öppna när man har barn med sig. De blir mer nyfikna och man får lättare kontakt med andra. Och barnen anpassar sig lätt till nya situationer; du är deras trygghet och det är det enda som behövs.

Hur startade ditt reseintresse?
– När jag var tolv år såg jag ett program om Australien och då föddes drömmen om att en gång få åka dit. Så jag började spara pengar.

– Sen i 20-årsåldern började jag resa själv, jag backpackade runt ensam i Sydostasien först och därefter har resandet fortsatt. Att resa själv kan jag rekommendera alla att göra – man växer som människa. Man får ett ökat självförtroende och känner ”klarar jag det här klarar jag allt”. Jag kom hem med känslan av att världen ligger öppen för mig.

Vilken av alla dina resor har varit häftigast?
– Jag, min man och mina barn reste runt i Mellanöstern, vi började i Istanbul och fortsatte sedan till Jordanien, Dubai, Sri Lanka och avslutade vi i Doha i Qatar. Det var väldigt häftigt. Det var så mycket kontraster från hemma i Sverige. Allt från hur folk klädde sig till ökenlandskapen. Hela beduinkulturen!

Har du något favoritland?
– Jag gillade Nya Zeeland väldigt mycket. Jag var där med min familj och reste runt i tre månader. Det var så vacker natur. Mycket påminde om hemma, men mer maxat.

– Sen är jag ett stort fan av Thailand. Thailand förtjänar sitt goda rykte. Jag är svag för Asien generellt.

Om Lisa

Namn: Lisa F Lundin.
Yrke: IT-projektledare. Driver bloggen livetfrandenljusasidan.se samt podcasten "Att resa-podden".
Ålder: 39 år.

 

 

Publicerad: 2016-09-12