NYHET

2 av 3 svenskar villiga att ändra sina resevanor

May 09, 2019

59 procent av svenskarna är villiga att ändra sina resevanor för att minska sin klimatpåverkan, visar en ny undersökning som Resia gjort tillsammans med Sifo. Samtidigt är få svenskar villiga att betala mer pengar för en tågresa än en flygresa.

Text: Elin Fellman 

Sammanställning visar att kvinnor i högre grad är villiga att ändra sina resevanor för att minska sin klimatpåverkan. 62 procent av de tillfrågade kvinnorna säger att de kan tänka sig att ändra sina resvanor  –  samtidigt som siffran hos männen är 55 procent. Ser man till de som inte är villiga att ändra sina resvanor alls är siffran nästan dubbelt så hög hos männen som hos kvinnorna. Minst villiga att förändra sitt resande är de i den äldsta åldersgruppen (56-79 år). 

Att återvinna mer ligger högst upp på listan av vad man kan göra för att bli mer hållbar. Även att köpa närproducerad mat och att äta mindre kött ligger högt upp på listan. Att sluta resa helt är det inte många som kan tänka sig att göra, endast en procent av de tillfrågade säger att de kan tänka sig att sluta upptäcka världen. 

 – Jag tror på en värld där vi alla försöker vara så hållbara som möjligt. Detta gäller både sättet vi transporterar oss men också hur vi håller som människor. Att sänka tempot, vända blicken inåt och upptäcka världen i ett lugnt tempo, säger Anneli Pompe, äventyrare och världsmästare i fridykning. 

Tågresor har varit på tapeten ett tag nu. Men faktum är att "välja alternativa transportsätt när man reser" endast hamnar på femteplats på listan av saker svenskarna kan tänka sig att göra för att minska sin klimatpåverkan. Fortfarande är få svenskar villiga att betala mer pengar för tåget än flyget. Att det är krångligt att boka tåg i Europa är också en faktor, enligt undersökningen. Den främsta anledningen till att folk fortfarande väljer flyget är att tåget tar för lång tid. Hälften av svenskarna uppger att det tar alldeles för lång tid att ta tåget och att de då måste ta ut fler semesterdagar. 

Undersökningen, så kallad resebarometern, är gjord i april tillsammans med Resia och Kantar Sifo. Totalt intervjuades 1120 män och kvinnor i åldrarna 15 till 79. 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!