För dig som är intresserad av svensk historia, kultur och natur är Värmland ett svårslaget resmål. Häng med på fyra härliga dagar präglade av god mat, konst, stillsamma stunder i naturen och unika hotellupplevelser.
Första dagen
Inled resan i Karlstad. Värmlands läns residensstad, som ibland kallas solstaden, ligger vackert vid den norra stranden till Vänern, den största sjön i hela EU. Även Klarälven genomkorsar staden, och det finns således gott om fina badplatser och vattennära upplevelser av olika slag.
Foto: Zest.
Den gröna oasen Zest vid Sandgrundsudden är ett besöksmål som passar särskilt väl när magen lunchkurrar. Den ekologiska restaurangen är präglad av naturvänliga material som trä, ullfällar och mängder av grönska. Det är även mycket grönt på tallriken, Zests meny är nämligen alltid full av det färskaste från växtriket. Tänk en blandning av veganskt och vilt, såsom älgfyllda dumplings, sallader med mexikansk twist och raw tryffel med smak av espresso och kardemumma. Maximal näring och njutning, minimal klimatpåverkan. Zest serverar även kaffe, te och smoothies.
Nu är det dags att lämna den urbana miljön för ett tag och bege sig 45 minuter västerut. Naturbyn i Långserud är precis vad det låter som: en miniby gömd mitt i naturen vid den stillsamma sjön Eldan. Som gäst har du tre olika slags handbyggda timmerstugor att välja mellan. Två husbåtar, två trädhus eller någon av skogsstugorna. Oavsett var du väljer att tillbringa natten väntar en idyllisk, rofylld vistelse. Det är bekvämt inuti stugorna, inredda med sköna sängar och möbler, och ute på den lilla terrassen är utsikten ljuvlig.
Naturbyn. Foto: Epicurean folk.
Det finns dock gott om anledningar att tillbringa en hel del tid utanför stugan. Den vedeldade bastun kanske lockar? Middag lagad i utomhusköket? Eller kanske umgänge i det gemensamma Långhuset som hälsar välkommen med levande ljus och sprakande brasa. Allt finns till ditt förfogande. Vad som däremot inte finns är elektricitet eller wifi. Vilket bara känns passande. Naturbyn är essensen av att komma bort från vardagen och leva friluftsliv.
Andra dagen
Liksom kvällen, är morgonen alldeles stilla. Kroppen soltorkar efter ett uppfriskande morgondopp innan frukost kan ätas i det fria. Det är självhushåll som gäller på Naturbyn, kanske är du sugen på kaffe och gröt med närplockade frukter och bär?
Naturbyn. Foto: Epicurean folk.
På förmiddagen är Klässbols Linneväveri ett spännande stopp. Familjeföretaget – med anor från sent 1800-tal och som varit kunglig hovleverantör sedan 1970-talet – är stolta över sitt genuina hantverkskunnande som nu förs vidare av fjärde generationen. Det går förstås utmärkt att handla deras dukar, handdukar, gardiner och andra vackra produkter i butiken som även fungerar som showroom. Men för att komma nära både hantverket och kunskapen erbjuds också guidning av väveriet som visar besökare allt från varpning och vävning till avsyning och sömnad. Du kan också gå in i produktionen själv och titta, den är alltid öppen för besökare.
Foto: Klässbols Linneväveri.
Foto: Alma Löv.
En annan värmländsk stolthet med lite mer modern historia, är Alma Löv. Ett samtida konstmuseum som öppnade 1998, och som över tid även utvecklats till en mötesplats och experimentverkstad där konst, teknik och människa förenas i naturen vid Östra Ämtervik. Det består av ett tiotal paviljonger – varje konstnär tilldelas ett eget utrymme där separata utställningar presenteras, men det övergripande temat omfamnar alla – och här finns en stor huvudbyggnad, Paleis Oranjestraat. Teatersalong, utställningssalar och ett sommaröppet café hittas på dess tre våningar, och det sistnämnda är utmärkt för lunch. Därefter är det lätt att strosa omkring på den stämningsfulla platsen och tillbringa timmar bland utställningarna, som även inkluderar en permanent samling.
Foto: Hennickehammars Herrgård.
Den stora 1700-talsherrgården Hennickehammar utanför Filipstad var en gång i tiden ett betydelsefullt bruk där järnredskap till Värmlands silvergruvor under många århundraden tillverkades. I dag drivs det som privatägt hotell, särskilt populärt för sin romantiska och fridfulla atmosfär. Hennickehammar har på senare år orienterat sig mot en matfilosofi som utgår från säsongsbetonade och dagsfärska råvaror av bästa kvalité. Menyn är ständigt föränderlig, men serverar lokalproducerad mat så långt det går och kan bland annat innehålla rätter med hjort.
Tredje dagen
Efter frukost på Hennickehammars Herrgård väntar en helt annan upplevelse. Högbergsfältet invid sjön Yngen utanför Filipstad är ett naturreservat som överallt bär särpräglade lämningar från områdets gruvdrift, en drift som i vissa fall startade redan på medeltiden. En sådan lämning är den horisontella gruvgången Tilas Stoll från 1767. Ett vanligt syfte med stollgångar var ett dränera en gruva från vatten. Just Tilas är 25 meter lång, och en unik plats att gå in i och se hur den avvecklade gruvan ser ut från insidan. Det är både fascinerande och vackert.
Tilas Stoll. Foto: Alex Waldner.
Big Hill Lodge. Foto: Alex Waldner.
Knappt tio minuter bort hittas Big Hill Lodge. Den familjeägda restaurangen och kaféet drivs på toppen av anrika Storhöjden som varit ett kärt utflyktsmål i decennier. Här kan en mättande måltid till exempel bestå av exempelvis klassikern vildsvinsfärsbiff med stekt potatis, rårörda lingon, inlagd gurka och pepparsås. Men det finns också en lunchmeny som alltid växlar med veckans kött, fisk eller gröna. Vad du än är sugen på är den milsvida utsikten precis lika storslagen.
Foto: Gamla Kraftstationen.
Den byts sedan mot en annan spektakulär syn, Gamla Kraftstationen. I början av 1900-talet var det den första av de fyra generationer av kraftstationer som är samlade kring Klarälvens fall i Dejefors. I dag är det däremot en originell konsthall och kulturarena där mycket av originalinteriören bevarats. Bara takhöjden i sig på elva meter är imponerande. Många olika utställare tar plats i de rustika lokalerna, där kärleken sägs sitta i väggarna och där ekologiska Culinarum Café hittas.
Foto: Happie Camp.
Den tredje och sista dagen avrundas i Vänerskärgården. Här ligger ett av totalt fem Happie Camps, ett nätverk av naturnära boenden som kallas enkla men som har hög bekvämlighet. Tanken är att underlätta för gäster att på ett ostört sätt kunna njuta av naturen i avskilda – ja undangömda – miljöer, och här uppfylls det med råge. Exakta koordinater och förslag på packlista kommer några dagar innan ankomst, liksom utsatt parkeringsplats. Det tar ungefär en kvart att nå campet som består av ett stort, fint tält. För att underlätta vistelsen kan matkasse bokas, och lådan med allt som behövs finns också att hämta. Därefter är det än en gång bara naturen till sällskap. Kvällen tillbringas med skogsbad, sjöbad, matlagning och avkoppling.
Fjärde dagen
Solljus och fågelkvitter är ett härligare väckarur än klockan. Efter att ha ätit frukost, diskat och sett till att allt är lämnat precis som det hittades, är det dags att ta farväl av Happie Camp.
Happie Camp. Foto: Roger Borgelid.
Det sista stoppet knyter ihop säcken där vi började, i Karlstad, där matkonstnären Niklas Pettersson svänger ihop lunch på Matbruket. Här lyder filosofin svensk nyfikenhet med värmländsk finess, och man kallar varje rätt för ett hantverk. Samtidigt är det också ”fun dining”, en fin matsal ledd av ett duktigt kockteam som bjuder in till goda smaker, skratt och skål. Ett perfekt slut på en fin resa i Värmland.
Matbruket. Foto: Sabine Klautzsch, Visit Sweden.