REPORTAGE

Hur gör djur – farligt möte

May 24, 2010

'En trängd flodhäst reagerar inte alltid som du tror. Därför är det viktigt att aldrig gå mellan flodhästen och vattnet. Och om du ser små, små bubblor som stiger mot vattenytan kan det vara en krokodil som lurar. Här är knepen när du befinner dig på savann, i djungel och träskmark – när elefanter anfaller och kobran spottar'.

Text och foto: Johan Lindskog


Det är i Zimbabwe, i nationalparken Mana Pools, som jag har min en av mina bästa nära-döden-upplevelser. Vi kliver ur jeepen, jag, reportern Klas och guiden Andy, för att ägna oss åt walking ­safari. ­Andys ­gedigna erfarenhet och långa gevär inger en sorts skenbar trygghet. Hans lägereldshistorier gör det inte.
Snart får vi syn på det första djuret. En präktig elefanthanne trampar lite lojt längs en flodbädd hundra meter bort.
– Vi stannar här, säger Andy.
Vi sätter oss i gräset och njuter av den ­pirriga känslan av att vara ett med naturen. Plötsligt vänder sig elefanten rakt emot oss.
– Han har sett oss, säger Andy.
Elefanten reser huvudet och börjar sakta gå emot oss.
– Han är inte glad, säger Andy.
Elefanten fortsätter framåt. Klas och jag börjar skruva på oss.
– Sitt still, väser Andy.
Elefanten fortsätter.

När den är trettio meter bort börjar en intressant viljestrid uppstå i kroppen. ­Något primitivt i mig gör så att det sliter i ­kroppens muskler för att jag ska röra på mig, fly, springa för allt vad jag är värd. Men ­hjärnan tvingar mig till stillhet.
Elefanten fortsätter. Nu börjar man se en lätt ryckning även i Andys koncentrerade drag.
Fem meter framför oss stannar elefanten. Den är gigantisk. Vi är väldigt små. Andy har sedan länge geväret riktat rakt mot dess hjässa. Jag hinner tänka att det vore helt fruktansvärt om han skulle tvingas skjuta. Men det är nog ändå för sent. Om elefanten tar ett steg till så är det kört – den kommer att ramla rakt över oss.
Hela tiden har jag haft kameran beredd, men förlamad av skräck har jag inte tagit någon bild. Elefanten är så nära nu att den inte får plats i sökaren, inte ens huvudet får plats, bara ögonen ner till betarna. De ­stirrar på mig genom kameran. Jag knäpper en bild. Elefanten stirrar. Frustar lite. Gungar med huvudet. Flaxar lite med öronen. Och tar ett kliv åt sidan, passerar oss med några meter och lunkar i väg.
– Shit, säger Andy.
– Shit, säger jag.
– Var finns närmaste toalett, undrar Klas.

 

elephant.jpg
 

Hyena
Hyenan undviker människor men kan attackera om ­natten. De kan kasta sig över en sovande människa, ta ett bett och springa därifrån. Det rapporteras också om tillfällen när ­hyenor har attackerat tält om det luktar mat därinne. Men ­hyenan är feg. Om du ser en hyena i lägret är det bäst att sätta sig i respekt. Skrik och var aggressiv så springer den därifrån.

Elefanter
Elefanter har inte mycket att vara rädda för och är i allmänhet ganska beskedliga djur. Men det finns elefanter som har temperament och en ­retad elefant är inte att leka med. ­Elefanter ­dödar många människor varje år. Gå inte för nära. Överraska dem inte. Se till att inte hamna mellan en elefant och resten av hjorden. Om du trots allt kommer för nära så spring inte. Stanna och rör dig sedan tyst och långsamt med ­vinden bort från elefanten. Elefanter ser ganska ­dåligt men har mycket bra hörsel och luktsinne. Det är vanligt att elefanter hotar utan att fullfölja ­attacken. En hotande elefant flaxar med ­öronen. Stå blickstilla tills elefanten stannar, ­ibland bara några meter bort. Om elefanten däremot har öronen längs kroppen och höjer på snabeln och springer emot dig så är det en riktig attack. Spring för livet. Det går inte att springa ifrån en elefant men det går att springa och ­plötsligt byta riktning. Då finns en chans att elefanten springer förbi dig. Att försöka fly upp i ett träd är menings­löst. Elefanten kan fälla de flesta träd och den når dessutom väldigt högt när den står på bakbenen.

Ormar
Om du upptäcker en orm nära dig så frys i ­rörelsen. Ormar har dålig syn och attackerar ­oftast rörliga objekt. Ormar är också rädda av sig. Om den upptäckt dig är chansen därför stor att den ger sig i väg snarare än hugger. Om inte ­ormen flyttar på sig så backa försiktigt bort från den utan häftiga rörelser. Om det är en kobra ­eller annan spottande orm täck genast ögonen. Kobror kan spotta upp till tre meter.
Om du blir biten av en orm är det viktigaste att hålla dig så lugn som möjligt. Stress och ­aktivitet förvärrar situationen. Bind genast om ­bettet med bandage eller sönderrivna remsor från kläder. Börja linda ovanpå bettet och ända upp till ljumsken eller armhålan. Håll den bitna kroppsdelen så stilla som möjligt och sök läkarvård. ­Försök minnas hur ormen såg ut. Det kan hjälpa läkaren att identifiera giftet.

Flodhästar
Flodhästen är ett av Afrikas allra farligaste djur. Normalt sett är de ganska beskedliga men kan bli som tokiga om de känner sig trängda. Gå ­aldrig mellan en flodhäst och vattnet eftersom de ­känner sig osäkra på land och alltid tar sin tillflykt till ­vattnet om de är hotade. Börjar de springa ­stoppar de inte för något — många har blivit dödade av springande flodhästar. De kan också attackera ­kanoter och vända på båtar om de blir arga, för att sedan utdela dödande bett med sina kraftiga käkar.

Geparder
Det går naturligtvis inte att springa ifrån ­världens snabbaste djur. Men det behövs inte. ­Geparder i frihet attackerar inte människor, inte ens om du går mot dem. De ger dig en blick och lommar i väg.

 

Lejon
 

Lejon
Spring aldrig ifrån ett lejon eftersom de instinktivt attackerar och dödar ett djur som flyr. Stå still och backa sedan långsamt ifrån lejonet i vindens riktning ­sam­tidigt som du följer dess reaktion. Stanna om lejonet blir aggressivt.
Om lejonet skulle attackera är din enda chans att stå helt still och stirra det i ögonen. Det handlar nu om en psykologisk kamp. Du måste skrämma lejonet till ­reträtt. Om du klarar detta nervpirrande möte är chansen stor att lejonet gör ett utfall men blir tveksam och stannar. Stå helt still tills lejonet gått.
Tänk på att det är farligare att kliva ur bilen i närheten av lejon än att möta dem i terrängen. De blir så överraskade att de kan attackera på ren försvarsinstinkt.

Leoparder
Det är mycket svårt att upptäcka leoparder som gömmer sig i gräset så det är fullt möjligt att gå förbi en leopard utan att märka något. Leoparden kommer också att låta dig passera så länge du inte lägger märke till den. Skulle du upptäcka en leopard i närheten så fortsätt bara att gå, stanna absolut inte upp och möt under inga ­omständigheter leopardens blick. Då kan den ­attackera. Låtsas du som ingenting låter den dig vara. En attackerande leopard kommer att ­fullfölja attacken. Bara en kula kan stoppa den.

Krokodiler
En krokodil tvekar inte att attackera en ­människa. Håll dig därför alltid borta från ­vattendrag som kan innehålla krokodiler. ­Krokodiler är mycket svåra att se men ett tecken kan vara små ­bubblor som stiger mot vattenytan. Om du ändå skulle råka i käftarna på en krokodil så är din enda chans att försöka skada den i ögonen med en kniv, en pinne eller fingrarna. Då kan den släppa greppet. Annars är din semester över.

 

Buffel
 

Bufflar
De vanligtvis rädda bufflarna attackerar bara under ­speciella omständigheter, om de känner sig hotade och har ­kalvar i närheten eller om de skulle bli överraskade på nära håll i buskmiljö. Om du skulle komma för nära en buffel så rör dig mycket långsamt ifrån den. En buffel skräms inte, utan den går antingen undan eller full­följer attacken. Börjar en buffel springa mot dig så spring för allt vad du är värd. Försök ta tillflykt till ett träd eftersom du i längden inte har en chans att springa ifrån en attackerande buffel.

Skorpioner
Giftet från en skorpion kan vara dödligt, det går direkt på nerverna och kan resultera i ­andnöd ­eller hjärtstillestånd. Alla skorpioner är inte ­farliga och generellt kan man säga att de skorpioner som har tjock svans och små klor är de ­farligaste. Vissa skorpioner kan spruta ut sitt gift upp till en meter. Giftet är farligt om det når ­ögonen eller öppna sår. Var därför försiktig om du ser en skorpion. Gå inte för nära.
I ­områden där det finns skorpioner bör man bära långa byxor och boots med byxorna instoppade i strumporna. Kolla alltid igenom din säng innan du går och lägger dig och dina kläder innan du klär på dig. Blir du stucken av en skorpion är det omedelbar läkarvård som gäller.

Mer från RES

Foto: Mads Kristiansen / Vy.

Nyhet

Nu kommer sommartåg mellan Malmö och Oslo

En ny tåglinje mellan Malmö och Oslo startas under sommaren 2025 av tågbolaget Vy, Norges motsvarighet till SJ. Sträckan kommer att trafikeras mellan den 14 juli till den 11 augusti, i vad som beskrivs som ett test.

Foto: Press.

Nyhet

Så reser vi svenskar 2025

Vårt intresse för resor till London och hållbarhet svalnar. För Japan och Kap Verde hettar det däremot till. Det är tendenser som RES chefredaktör Viggo Cavling hittar när han läser resebyrån Tickets årliga rapport om svenskars resande.

Gjógv i Färöarna. Foto: Adam Burton.

Nyhet

Färöarna "stänger" igen - men du har 48 timmar på dig att ansöka om att bli volontär

Sedan hösten 2019 har Färöarna flera gånger skapat rubriker när landet ett antal dagar om året är "stängt" för turister. För att bevara den unika naturen – som är Färöarnas främsta dragplåster – gör önationen ännu en gång detsamma. Men precis som förr är volontärer välkomna och du har just nu 48 timmar på dig att ansöka om att hjälpa till.

Ski touring med Niehku Mountain Villa. Foto: David Carlier.

Handplockade tips

Topp 3: RES favorithotell i svenska Riksgränsen

Sveriges nordligaste skidort lockar med bekvämt boende och kulinariska fullträffar. RES listar tre tips som hotell (två stycken med riktigt bra krogar) som sätter guldkant på den svenska skidresan under vintern 2025.