Uppmärksammad av MICHELIN Guiden – Litauen utmärker sig som Europas kulinariska skatt
Den 13 juni i år riktade matälskare från världen över sina blickar mot Litauen när den prestigefyllda MICHELIN Guiden offentliggjorde sin första upplaga av det kulinariska landskapet i Litauen. Hela fyra välkända lokala restauranger gavs en MICHELIN stjärna. De anonyma och oberoende inspektörerna lyfte speciellt fram den rika matkulturen med fokus på råvarukvalitet, innovation i köket och kulinariska talanger, som genererar exceptionella matupplevelser. Publiceringen av MICHELIN Guiden visade Litauens gastronomivärde i internationell skala och ledande position inom europeisk matkultur.
Kvalitet och skicklighet i världsklass
MICHELIN guidens uppmärksammande av Litauen ser definitivt ut att locka fler matentusiaster att utforska landets kulinariska utbud. Det prestigefyllda erkännandet av landets berömda litauiska kockar och restauranger, som håller hög standard för att uppnå en excellent matpalett, betecknar landets växande rykte som en gourmetdestination.
Litauens ekonomi- och innovationsminister, Aušrinė Armonaitė, uttrycker sin stolthet genom följande citat: ”Detta är av särskild betydelse då det bekräftar våra kockars skicklighet som är av världsklass och bjuder in resenärer att djupdyka i Litauens autenticitet genom kulinariska experiment och respekt för gastronomiska traditioner”.
Litauen har nu fyra restauranger som gör avtryck på den internationella kulinariska scenen, var och en belönad med en MICHELIN-stjärna. Därför borde du lägga till de litauiska restaurangerna ”Džiaugsmas,” “Demo”, “Pas mus” och “Nineteen18” på din lista över restauranger att besöka. Samtliga utmärktes nämligen för sin exceptionella kvalitet, sina innovativa men traditionella rätter, unika kulinariska upplevelser och service. Dessa stjärnklassade restauranger har en distinkt kulinarisk stil och unikt erbjudande och serverar i modernt designade miljöer.
Nineteen18
MICHELIN Guiden hyllar och belönar även vissa av restaurangerna med ”Bib-Gourmand”- utmärkelsen för deras kvalitetsförhållanden och valuta för pengarna. “Gaspar's”, “14Horses”, “Le Travi”, och “Nüman” är några av de hedrade, tillsammans med ”Red Brick” från den lilla byn Radiškis, som fick MICHELIN Green Star för sitt engagemang för hållbar gastronomi.
Gaspar's som blivit belönad med ”Bib-Gourmand”- utmärkelsen.
Totalt lyfte MICHELIN Guiden fram 34 rekommenderade platser i Litauen där besökare kan njuta av enastående mat och service. Vilnius, Litauens huvudstad, hyllas som ett kulinariskt guldkorn på den europeiska gastronomiska scenen.
Nineteen18
Nineteen18, en dold pärla i de äldre delarna av huvudstaden, erbjuder en minnesvärd matupplevelse som kombinerar rika smaker av traditionell mat med en modern twist. Den intima miljön i den 42-sitsiga restaurangen skapar en mysig, inbjudande och romantisk atmosfär. Styrkan bakom Nineteen18, kocken Andrius Kubilius, är en passionerad matkonstnär som serverar rätter med råvaror från restaurangens egen gård. Menyn på Nineteen18 är en utav de bästa i Litauen, då varje rätt är noga utformad i syfte att lyfta fram de färska och högkvalitativa råvarorna.
Nineteen18
För att kunna fördjupa oss ytterligare i litauisk mat ställde vi några frågor till Andrius Kubilius, chefskocken på Nineteen18, en av de MICHELIN-stjärnbelönade restaurangerna:
Hur kommer det sig att du blev kock och började arbeta i restaurangbranschen?
Efter finanskrisen 2008 insåg jag att jag behövde försörja min familj och med stöd från vänner gick jag därför en matlagningskurs. Jag har älskat matlagning sen barnsben och spenderat mycket tid i köket med både min mamma och min mormor. Trots detta har jag aldrig haft en tanke på att jag skulle jobba i restaurangkök. Däremot hade jag och min mormor en dröm om att öppna en egen restaurang. Tyvärr gjorde vi aldrig slag i saken, men jag har fortsatt lagat mat med henne som inspiration. Jag har nu varit på ”Nineteen18” i sju år och ser fram emot fler.
Vad är den huvudsakliga anledningen till att ”Nineteen18” har lyckats erhålla en MICHELIN-stjärna?
Det beror förmodligen på att allting vi gör, gör vi med passion. Vårt fokus ligger på gästens upplevelse och vi är ivriga att servera mat som lämnar gästen eller sällskapet glada och belåtna. Tanken på att jag kan ge gästerna en härlig upplevelse genom mat ger mig energi att leverera mitt yttersta. Vi använder oss av lokala traditionella råvaror för att visa att litauiska råvaror har förmågan att skapa fantastiska smaker i paritet med vilket annat erkänt gastronomiskt land. Min ambition är att inspirera andra litauer att vara stolta över våra lokala råvaror och jag är mycket hedrad över att vi delvis belönats för det.
"Nineteen18" fick en MICHELIN-stjärna. Är detta ditt slutgiltiga mål?
Ett mål är en restaurang fylld med glada och belåtna gäster, och än mer – ett mer hållbart kök. Fantastiskt nog fick till och med fyra litauiska restauranger MICHELIN-stjärnan! Den litauiska marknaden uppmuntrar oss att bli bättre och anstränga oss mer för varje gäst, och bara det i sig har gett resultat.
Kan vi kalla Litauen för en gastronomisk föregångare i Baltikum?
Jag är glad för de baltiska ländernas skull då vi skapat en inbjudande region med mångfald för alla matturister i världen. Segern grundar sig i varje baltiskt lands framgång. Vi behöver tillsammans jobba på att göra regionen mer attraktiv, och som vi ser så kan vi lyckas väldigt väl.
Kan vi säga att litauiska restauranger upplever en gyllene ålder?
Litauen är i sin bästa tid på många sätt. Jag vill uppmuntra utländska turister att dra ner på tempot och njuta av litauisk mat och kultur – utforska och var öppen för verkligt fantastiska upplevelser.
Andrius Kubilius
Djupdyk i matupplevelser i stjärnklass med:
Džiaugsmas
Džiaugsmas, ”glädje” på svenska, en modern kulinarisk fristad, ligger innästlad mellan industridesignväggar i hjärtat av gamla staden i Vilnius. Restaurangen är perfekt för en intim och social matupplevelse – den erbjuder rätter att dela och en avsmakningsmeny framtagen av den hyllade kocken Martynas Praškevičius. Den hälsosamma matupplevelsen på Džiaugsmas är ett bevis på bravur. Genom att mixa traditionella litauiska smaker med moderna tekniker är den kulinariska upplevelsen på Džiaugsmas unik av sitt slag.
Džiaugsmas
Demo
Demo är en mångfacetterad restaurang som under dagen förvandlas från café till exklusiv restaurang. Restaurangen är hyllad för sin exceptionella kreativitet och är känd för att ha ett antal ”måste-prova” rätter på menyn. Det faktum att restaurangens kock, Tadas Eidukevičius, som en kund kallade en sann matfilosof som kombinerar gastronomi och konst, och som är mottagare av det prestigefyllda MICHELIN Young Chef Award, bidrar till att skapa en enastående matupplevelse på Demo.
Pas mus restoranas
Pas mus restoranas, är en kulinarisk pärla känd för sina innovativa rätter och sitt imponerande urval av viner. Restaurangen har en imponerande meny som tänjer på gränserna för vad traditionell mat innebär och erbjuder gästerna en lokal gastronomisk upplevelse. Vita Bartininkaitė, restaurangens dedikerade kock, verkar i en mysig, minimalistisk och något nostalgisk miljö, baserad på idéer och interiörer skapade av restaurangens egna kockar. Bartininkaitė demonstrerar sin kulinariska vision genom att använda sig av säsongsbetonade råvaror, inklusive råvaror från sin mors trädgård. Utöver att lyfta fram litauiska traditioner, integrerar restaurangen internationella kulinariska metoder och är öppen för att upptäcka nya smakintryck. På Pas mus restoranas kommer du också imponeras av servicen – matupplevelsen fulländas genom restaurangens genuina kommunikation mellan gästen och köket.
Mer än en matälskare?
Har du redan nu blivit övertygad om att besöka Litauens gastronomiska värld? Det är ett smart val, för maten kanske är den primära anledningen för ett besök men inte den enda anledningen att besöka landet.
Litauen, tidigare ett utav Europas största länder, inrymmer nu världskända start-ups, har en modern infrastruktur (med snabbt internet, så klart), aktiviteter för allas intressen och spektakulära platser som är en del av UNESCOs världsarv. Var beredd på sensationen av att möta nya människor, besöka huvudstaden, små och unika städer och platser – rika på både kultur och historia – och delta i en välkomnande atmosfär.
Litauer är kända för sin starka ställning till sitt land, som har en komplex historia av flera ockupationer. Denna historia har lärt litauerna vikten av att hedra sin frihet och sitt arv. Det är anledningen till att ni hittar en lång lista över historiska museer, kulturella platser och fantastiska naturområden i Litauen - för att minnas landets rötter och fira nuet.
Den litauiska huvudstaden utnämndes till European Green Capital 2025 för sitt starka engagemang för hållbarhet parallellt med sin realistiska och jordnära inställning. Eftersom Vilnius anses vara en utav de grönaste huvudstäderna i världen kan staden och hela landet stolt visa upp en fantastisk mängd stora grönområden att besöka, lära sig om och njuta av. Priset för ett av de mest fantastiska naturområdena världen över skulle definitivt gå till det litauiska Kuriska näset – en sandstrand med små stränder längs Östersjökusten – vi gissar att platsen redan finns på din reselista?
Sammanfattningsvis är Litauen fullt av upplevelser – mat, natur, kultur och historia. Det är också modernt, tryggt, välkomnande och förmodligen ditt nästa resmål!
Lithuania Travel, en nationell turistfrämjande byrå under Litauens ministerium för ekonomi och innovation, arbetar med inkommande lokal turism. Dess mål är att betjäna utländska och lokala turister att upptäcka minnesvärda upplevelser och turistföretag att utöka sitt utbud av
tjänster och kunder i Litauen. Genom sloganen ”Co-Create Experiences” syftar byrån till att presentera och dela unika uppleverler med resenärer och partners världen över.