INTERVJU

Trendspanarna: Tom Marchant, Black Tomato

Jul 18, 2011

Tom Marchant har under kort tidsrymd blivit ”the go to-guy” när det gäller de mest nydanande reseupplevelserna. RES har pratat med killen som genom den egna resebyrån Black Tomato kan ordna allt från impromptu brottningsmatch med en anakonda i Amazonas till den bästa stjärnhimmeln i Tibets öken.

Vilka är de mest aktuella resetrenderna om man tittar tolv månader fram i tiden?

– Det är väldigt tydligt att den moderna resenären i allt större utsträckning söker det verkligt unika och svårfunna. Internet gör kunskap om olika destinationer väldigt lätttillgänglig, och samtidigt har väldigt många platser blivit överexponerade och på ganska kort tid förlorat sina ställningar som unika. Sedan är också definitionen av vad som är lyx under omarbetning. Det är inte längre självklart att estetik och många stjärnor är ett sätt att gradera en destination eller ett hotell. I dag betalar man lika mycket eller mer för möjligheten att sova under bar himmel på den mongoliska steppen som för att övernatta på ett sexstjärnigt lyxhotell. Det är den helt unika upplevelsen som är lyxen – känslan av att vara den enda som upplever något – inte den traditionella bilden av hotellyx.

Vilka långsiktiga restrender ser du i din kristallkula?

– Vi kommer i allt större utsträckning att dra i väg på strapatser som är fria från den dagliga komforten och tillgängligheten vi är vana vid. Vi kommer att bejaka vår genetiska betingelse att åstadkomma något, att uppleva något rått och okonstlat. Vi är trötta på att vara överuppassade och att ständigt ha ett ickeexisterande motstånd. På samma tema kommer vi allt mer att vända oss emot globalisering och likriktad service.

Vilka destinationer och städer ökar i popularitet just nu?

– Burma är en av få återstående platser där det fortfarande går att uppleva Asien så som det faktiskt är. Etiopien är också ett ställe som hittills är relativt outforskat som resedestination. Vi på Black Tomato har insett att det finns mycket mer att se än det vi ser i diverse nyhetssändningar. Det finns fantastiska landskap och spännande stammar kvar att upptäcka.

Vilka resurser använder sig Black Tomato av i jakten på det senaste inom spännande destinationer och äventyr?

– Våra upplevelser inbegriper destinationer som fortfarande är oupptäckta av de stora massorna, och hur man på bästa sätt kan njuta av alla de senaste inneresmålen. Gemensamt är att vi alltid ser till att våra kunder i största möjliga mån kan krypa under skinnet på en klassisk destination, och därmed få en bättre och mer långtgående upplevelse. Viktigast av allt är att vi i samtliga fall skräddarsyr resor för varje resenär. Om man ser till vilka resurser vi har till vårt förfogande är samtliga våra guider mycket väl förtrogna med respektive destination och har alltid längre tentakler än vad som är vanligt, för att helt enkelt veta mer om hur man får ut mer ur resmålet. Vi håller oss uppdaterade hela tiden, genom att själva ständigt återkomma till de platser vi rekommenderar.

Vilken plats på jorden återvänder du till när du reser för nöjes skull?

– Jag väljer Sydafrika och dess vindistrikt. Jag tänker särskilt på Constantia och Franschhoek, som båda ligger bara en kort biltur utanför Kapstaden. Man är helt omringad av en förstummande vacker natur, och jag upptäcker fortfarande små undangömda hörn i de lummiga dalgångarna. En favorit är vingården Uitsig, som enligt mig är en perfekt plats att luta sig tillbaka och slappna av i solskenet på, med ett glas chenin i handen.

Vilken destination är nästa på din lista?

– Jag är på väg till Alaska, som är en av de sista verkligt vilda utposterna i USA. Jag har velat åka länge, men tiden har inte funnits förrän nu. Jag ska ta tillfället i akt att försvinna ett tag och åka i väg på en snöskotersafari rakt in i vildmarken. Det är inte bara för att det är riktigt kul att köra snöskoter, utan för att det faktiskt också är ett unikt sätt att uppleva Alaskas natur på riktigt nära håll.

Vilken pryl reser du aldrig utan?

– Adapter, adapter och adapter. Jag åker ingenstans utan att kunna koppla in mig på elnätet och internet. Jag reser inte heller utan mina ljudisolerande hörlurar. De är perfekta för att koppla av och få en stunds sömn när man behöver.

Vilken turistfälla i världen tycker du faktiskt om?

– Las Vegas. Jag har en stor svaghet för Las Vegas. Jag blir som barn på nytt, varje gång jag kommer dit. Vart man än tar sig längs The Strip vet man att man alltid hamnar på ett ställe där man lika säkert kommer att ha riktigt kul. Herregud vad amerikanerna är bra på att överdriva på ett bra sätt! Las Vegas är kul, och jag har alltid ett ständigt leende på läpparna när jag är där.

Vilken är din favoritflygplats och vilket är ditt favoritflygbolag?

– Madrids flygplats Barajas är mycket fin. Designern Richard Rogers har gjort ett storartat arbete med dess utformning. Att byta flyg är superenkelt tack vare den enkla layouten, sedan är det trevligt med den fina taxfreeshoppingen också. Vad gäller flygbolag är de aldrig bättre än den senaste upplevelsen. Just nu gillar jag att resa med Air New Zeeland. Deras linjer passar mig med bra anslutningar via Hongkong eller Los Angeles till London. Deras nyligen introducerade ”sky couches” i ekonomiklass garanterar nästan också en god sömn ombord.

Om du måste välja ett hotell, där du helst tillbringar natten, vilket skulle det vara?

– Jag skulle välja det otroliga Little Ongava. Med sitt läge, fastklamrat på en bergssida på det egna 30 000 hektar stora Ongava vildmarksreservatet och precis intill Etosha National Park, bjuder stället på spektakulära vyer över den namibiska savannen. Hotellet består av bara tre individuella hus, vilket i sig helt garanterar lugn och avskildhet. Har man inte lust att hoppa upp i en Land Rover för att åka runt och titta på det vilda djurlivet går det fint att övervaka detsamma från den egna poolen precis intill huset. Förutom de otroliga omgivningarna – ett av Afrikas största vildmarksreservat, tillgången till en Land Rover med tillhörande egen guide, och vetskapen att du inte behöver dela dagens siktande av en vit flodhäst på nära håll med någon annan, är ju de privata husen i en klass för sig.

Har du några andra favoritställen?

– Hotel Toca da Coruja i Brasilien. Stället föddes precis intill stranden när Pipa i Natalprovinsen fortfarande var ett litet och sömnigt fiskeläge, känt enbart bland lokala surfare för sina pålitliga vågor. Omgivningarna består bara av tropisk djungel, men närheten till fem, sex av Brasiliens finaste stränder är på bara några minuters avstånd. En liten rännil av Rios festprissar har hittat till Pipa, vilket har fått de fåtaliga restaurangerna och barerna att städa upp sina fasader en aning, men det är fortfarande långt kvar till ängslig trendighet, vilket känns otroligt befriande. Lyxen på Toca da Coruja är av det tillbakalutade, barfota sättet. Hotellets hus är till stor del byggda av återvunnet material i allt från golvplankor till fönster. Det är dock inte en medveten ekosatsning som hotellet handlar om, utan snarare att ge besökaren en helt avslappnad upplevelse. Det lyxigaste är den helt genomgående, tillbakalutade men genuint vänliga och påpassliga servicen i kombination med att livsstilen här följer vattnets ebb och flod, och solens upp- och nedgång.

Finns det något ställe som du fortfarande drömmer om att besöka?

– Jag skulle vilja besöka São Tomé, vid Afrikas västkust. Det är en ö som helt domineras av rykande vulkaner och tät, orörd regnskog och mil efter mil av öde stränder. Sedan fascinerar den gamla koloniala slavkulturen mig. En väldigt stor del av öns nuvarande population är fortfarande baserad kring plantagerna på de centrala delarna av ön. Jag skulle vilja veta hur deras historia sammanlänkas med dagens samhälle.

Tom Marchant är en av initiativtagarna bakom Black Tomato som grundades i december 2005. Resebyrån blev snabbt erkänd som en ledande arrangör av skräddarsydda, hippa och alternativa semesterupplevelser runt om i världen. Black Tomato har i dag kontor både i New York och London.

Mer från RES

Foto: Visit Stockholm.

Nyhet

Ett måste: Stockholms skärgård hyllas

Ett måste att besöka år 2025. Så beskrivs Stockholms skärgård av det legendariska naturmagasinet National Geographic som just släppt sin lista över världens bästa destinationer nästa år.

Foto: Pressbild / Zmarta.

Tips

Här hittar du Arlandas billigaste bubbel

Resan stundar – många vill både fira och fylla på med vårt viktigaste livsmedel, vatten. RES tipsar om var på Arlanda du hittar såväl det billigaste glaset mousserande som flaskan mineralvatten.

Foto: Prague Pub Crawl Facebook.

Nyhet

Fulla turister, nej tack! - Så sätter Prag ner foten

Stadsfullmäktige i Prag har fått nog av berusade turister som skrålar på nätterna. Nu ska de populära, organiserade pubrundorna bannlysas i den tjeckiska huvudstaden – som i stället vill locka väluppfostrade besökare.

Foto: Daniel Abadia.

Nyhet

Nya tågrutter gör det enklare att nå Europa

Snart blir det lättare att resa med tåg mellan Tyskland, Frankrike och Spanien – vilket också gör det lättare för svenskar att nå Europa. Flera järnvägsoperatörer har meddelat nya rutter de kommande månaderna.

Foto: Bairro do Avillez Facebook.

Handplockade tips

RES listar 5 unika krogar i Lissabon

Portugals huvudstad Lissabon har just utnämnts till det bästa kulinariska resmålet i Europa vid årets upplaga av World Culinary Awards. Det här är fem av RES favoriter bland Lissabons många fantastiska restauranger.

Svanen i Oslo. Foto: Press.

Nyhet

Barer i Oslo och Köpenhamn hyllas

Ett par veckor innan den årliga World’s 50 Best Bars-listan offentliggörs släpps alltid den förlängda rullan 51–100. Två skandinaviska barer, en i Oslo och en i Köpenhamn, lyckas norpa platser.