PROMOTION

Vanliga frågor om lån

Feb 12, 2020

Det finns alltid frågor om lån och nedan listas de vanligaste förekommande frågorna som du kan ha nytta av att veta svaren på.

Hur lång tid tar det innan man får pengarna?

Detta varierar väldigt mycket beroende på en mängd faktorer: bankens policy gällande kreditprövning av kunden, överföringstider banker emellan, signering av låneavtal vare sig det är skriftligt och brevledes eller elektroniskt via BankID. 

Generellt sett kan man säga att hela processen tar några arbetsdagar. 

Vilka villkor gäller generellt?

  • Att man är minst 20 år fyllda. 

  • Att man har en fast anställning Detta varierar dock - vissa banker vill att du kan uppvisa ett anställningsavtal, medans andra nöjer sig med din årsinkomst, vars summa också kan variera beroende på lånebeloppet, men som generellt ska vara över 120 000 kronor per år. 

  • Om man ser på samhället överlag så kan man se en hel uppsjö av anställningstyper: visstidsanställning, projektanställning, timanställning, behovsanställning och så vidare. Det är så det ser ut, och bankerna börjar lätta på kraven om fast anställning mer och mer. Vi människor arbetar inte längre på samma företag hela livet ut, utan de flesta byter anställning ungefär vart fjärde år. 

  • Att man är folkbokförd i Sverige och har varit det de tre senaste åren.

Vad kostar det att låna pengar

Det är här som man faktiskt får göra lite arbete själv då det beror helt på vilken bank du lånar från, vad räntan ligger på, vilken typ av lån det gäller, hur din individuella räntesättning görs, om du lyckas förhandla ner räntan, och så vidare. 

Det är nästan omöjligt att säga exakt hur mycket det kostar men räkna med att du får betala mellan 10 000 – 20 000 kronor på ett lånebelopp av 100 000 kronor.

Fast ränta eller en rörlig ränta

Detta är också något som varierar, men generellt så sätter banken en fast ränta på ett större belopp och en rörlig ränta på ett mindre belopp då man säkrar upp en räntesats på belopp som är större. 

Det är ett skydd både för kunden och för banken, även om räntorna generellt skulle sänkas eller höjas under årens lopp. På mindre belopp så varierar räntan beroende på hur ränteläget ser ut just då.

Den effektiva räntan skiljer sig väldigt mycket åt mellan de olika bankerna och låneinstituten, och riksbankens styrränta går aldrig att komma under – men målet bör vara att komma så nära den som möjligt.

Hur lång är återbetalningstiden?

Bankerna som lånar ut konsumtionslån har flera olika alternativ, men de flesta banker som beviljar finansiering har en återbetalningstid på högst 10 - 12 år. 

Enligt norska forbrukslån.no har lån utan säkerhet en återbetalningstid på max 5 år i Norge, medan danska lån är begränsade till 15 år.

Detta får man också kontrollera och jämföra banker emellan genom att besöka olika jämförelsesajter på internet.

Lägsta och högsta beloppet man kan låna

  • De flesta banker lånar ut 5 000 kronor som lägsta belopp. 

  • Det flesta banker lånar ut 4-500 000 kronor som högsta belopp när det gäller konsumtionslån, men detta kan variera beroende på inkomst, kreditvärdighet med mera.

När det gäller större lånebelopp så vill banken ibland ha en medsökande för att trygga lånet ytterligare. En medsökande är en person som är en ytterligare låntagare på lånet. 

Det kan vara din sambo, förälder eller någon annan person som går in som borgenär för lånet. Samma villkor gäller för den som är medsökande som den som är låntagare.

Återbetalningsskydd

När man talar om konsumtionslån så vill man självklart veta om riskerna. Är det värt att betala tillbaka en summa varje månad? Kommer man ha råd med det? Tänk om man förlorar jobbet? 

Det finns återbetalningsskydd som man kan teckna i dag som hjälper till med detta. Det är som en slags försäkring som går in och täcker för dig om du plötsligt skulle bli sjuk eller av andra skäl inte kunna betala.

Det finns flera olika typer av låneskydd eller återbetalningsskydd, och rekommendationen är att noggrant läsa villkoren för dessa när man tecknar ett låneavtal. Vissa skydd täcker enbart dödsfall, medan andra täcker förlorad inkomst, sjukdom och andra orsaker.

Finns det billigare sätt att låna pengar?

Om syftet enbart är att låna pengar för en kort period så skulle rekommenderas ett kreditkort istället för ett lån. 

Många kreditkort har räntefria perioder och du slipper betala ränteavgifter om du kan betala tillbaka pengarna under den tidsperioden som är angiven i villkoren.

Kreditkort är också lite smidigare då lånesumman är mycket mindre, och det är enklare att betala av skulden jämfört med ett större lån. Ett kreditkort är också lättare att använda när det blir panik och man måste betala en dyr räkning eller liknande. 

Det är mycket enklare att ta ut pengar från en automat eller betala en räkning på nätet med ett kreditkort istället för att behöva gå igenom en hel ansökningsprocess och kreditkontroll för ett lån.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!