HANDPLOCKADE TIPS

Viggos topplista på Åland

May 08, 2023

Några gånger i månaden rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen eller nästa weekendresa. Denna gång blir det en rapport från Åland.
 

Min tes före jag kom till Åland är att de tusentals öarna mitt i Östersjön är ett slags Nordens Monaco. Ett litet skattefrälse mellan Sverige och Finland som suger ut det bästa ur sina grannar. Åland har lika stor befolkning som en liten svensk avfolkningskommun i Norrlands inland. Ändå har man sin egen bank, sitt eget försäkringsbolag, flera stora rederier, Viking Line, Ålandstrafiken och Eckerö Linjen. Lägger till på Åland gör också Tallink Silja och Finnlines. Man har sitt eget spelbolag PAF och ja, varje sommar fylls ön med turister. Och precis som i Monaco är det speciella regler om man vill flytta till Åland. Det är bara "riktiga" ålänningar som får köpa fastigheter på ön. Hur man blir en sådan är skrivet i stjärnorna

Men sen tog jag färjan till Långnäs och ja, det var inte bara Rolls Royce och Bentleys på vägarna. Det mesta såg faktiskt ut precis som i en svensk avfolkningskommun med skruttiga bilar på vägarna och en och annan A-traktor med EPA-dunk. Men det finns områden som påminner om svenska Djursholm. Området söder om om Mariehamn är välmående och här lär Mark Levengood ha sitt pampiga sommarhus. Längst ut på denna del av ön finns Andersudde och här huserar Ålands egen Ingvar Kamprad: Anders Wiklöf. Han kör runt i Bentley och pratar gärna om sig själv och sin stora konstsamling med verk av Anders Zorn, Peter Dahl, Gittan Jönsson och Carl Larsson. Man kan tycka att verk som dessa borde finnas på museum, men det tycker inte Anders Wiklöf som har fyllt sitt sommarhus med klassisk konst och några moderna verk. Jag tillsammans med Ålands frimärksförening fick en privat visning av samlingen och tennisbanan med 2 000 stolar. På sommaren lär det vara konserter här när värden vill slå på stort. 

Anders Wiklöf äger bland annat Ålandsbanken, Ålands största försäkringsbolag, det största hotellet och en massa fastigheter på ön. Förvarande statsminister Göran Persson var länge ordförande i Anders bolag, men slutade när han fick bli ordförande i den lite större inrättningen Swedbank. 

Här är mina bästa tips till Åland efter en långhelg i det vackra öriket: 
 

1. Björnhofvda Gård

Det enda stället med internationell klass på Åland drivs av två gymnasielärare från Sverige, Hans och Jackie Lindmark. De har skapat ett hotell med åtta rum och en liten restaurang som är perfekt om du gillar Ett Hem i Stockholm eller Hotell Kullaberg i Mölle. Det är lika mysigt som lyxigt och hit hittar gäster från Frankrike, Tyskland och Italien.

Rummen är sådana att när du väl kommit in vill du inte lämna dem. Det är hit du ska åka på din bröllopsresa eller för att återskapa det du kände på din bröllopsresa.

Hotellet ligger på Eckerö som är den svenskaste delen av Åland. Det finns en badbrygga fem minuter bort och underbara promenadvägar. Servicen här är lika delar professionell som personlig. Det är ingen slump att man får toppbetyg av gästerna. Det är ett resultat av att man vill vara bäst - och är det. 

Boka nu (adlink)

2. Vägarna

Gillar du att åka motorcykel är det till Åland du ska åka i sommar. Landskapet är vackert och vägarna böljar fram genom landskapet. Mjuka kurvor och för det mesta bra sikt.

Underlaget kan bli bättre, men å andra sidan gör det att de som längtar efter racingbanan Nürburg stannar på fastlandet. 

3. Saltvik

Här hittar du en häftig treenighet: Kvarnbo Pensionat  Galleri Skarpans och Vinsmedjan. Saltvik med 1806 invånare är en av Ålands 16 kommuner. På Kvarnbo Pensionat är det som om tiden stått still sedan 1920. Det har den dock inte eftersom det finns varmvatten och toalett i alla sovrum. Men inredningen andas en förgången tid. Dock utan att vara murrig eller sunkig. Det är fräscht och snyggt. Och liksom bäddat för romantik av modell Jane Austen.

I samma kluster finns Vinsmedjan som förstås säljer lokalt vin, men även champagne av bästa märke. Inled ditt besök här på Galleri Skarpans som visar samtidskonst från Norden. Exakt hur alla som jobbar här är släkt har jag inte lyckats reda ut, men på denna ö känner alla varandra och alla är kusiner på ett eller annat sätt. 

Boka rum på Kvarnbo Pensionat (adlink)

5. Mariehamn

Detta är Ålands huvudstad och, ja, enda stad och här hittar du hotell och restauranger som om du var i en svensk regionstad, men det finns inga kedjehotell eller restauranger som heter Pinchos och O’Learys.

Vi bodde på Arkipelag som ägs av, just det, Anders Wiklöf. Hotellet med drygt 80 rum ser ut ungefär som ett Scandichotell på landsorten. Varken bättre eller sämre. Men vi fick ett stort rum på fjärde våningen med storslagen utsikt över bukten.

Åt en schysst lunch på Café Viktor på gågatan och en bättre middag på Indigo som ligger i huset bredvid. Gastronomiskt är man kanske femton år efter de hippaste restaurangerna på Stureplan i Stockholm. Men det smakar schysst med tydliga smaker och förstås rejäla portioner.

Ortens stora nattklubb finns i hotellet och håller öppet till fyra på morgonen.  

Boka rum på Arkipelag (adlink)

6. Stallhagen Bryggeri 

Åland har självfallet två egna bryggerier. 800 000 liter öl produceras här per år. Allt från honungsöl till en vanlig industrilager. Det sista är min favorit.

I Finland har sannfinländarna lyckats genomdriva en liten alkoholrevolution. Gårdsförsäljning är tillåtet och det behövs inte ens ett litet studiebesök för att köpa ett flak öl över disk. I mataffären kan du köpa alkoholhaltiga drycker upp till 5,5 procent. Både öl och vin. En ökning från den gamla gränsen 4,7. Detta har genomförts utan att det ligger driver med fyllon i rännstenen. Brännvinsbältet till trots.

På Stallhagen Bryggeri kan du som är ölnörd få en guidad tur i fabriken. Vi andra häckar i den lilla restaurangen som serverar enorma portioner med egenproducerad husmanskost. På sommaren är det konserter ute i det fria. 

7. Önningebymuseet

Konstnärskolonier var på modet för ungefär 100 år sedan. Den mest kända i Norden fanns som bekant i Skagen, men Åland kommer inte långt efteråt. Deras koloni höll hus i Önningeby och där finns nu ett litet museum som drivs ideellt. Det är kanske inte världens hippaste ställe, men gulligt på ett sätt som man älskar när man är turist.

Vår guide berättade passionerat om Victor Westerholms konstnärsgrupp som lockade till sig konstnärer från både Finland och andra ställen i Europa. Att vara konstnär är förstås ett rent helvete eftersom få blir så framgångsrika som de önskar. Men deras öde gör sannolikt konsten än mer intressant.

Gillar du figurativ konst av fattiglappar i vackra landskap så kan det inte bli bättre. Vill du däremot ha svår samtidskonst som inte föreställer någonting alls ska du stanna på fastlandet. 

8. Uffe på Berget

Här hittar du Ålands Eiffeltorn. Ett 30 meter högt utsiktstorn i trä som jag inte tycker att du ska klättra upp i när det blåser storm. Men utsikten där uppe är milsvid och du kan exempelvis beundra Ålands goldengatebro som går över Färjsundet.

På andra sidan vattnet hängde man häxor när detta var på modet mellan 1665 och 1668. I mars 1668 blev sex personer på Åland avrättade för trolldom.

Fiket som ligger på berget har ingen espressomaskin från Italien, men väl god mjöd och ännu godare munkar. 

9. Smakbyn 

I denna nybyggda lada huserar Ålands mest kända kock: Michael Björklund. Han blev Årets kock i Finland år 1997. Och Årets kock i Sverige 2000. Tjugo år senare vann han även Robinson. Bredvid restaurangen ligger Kastelholms slott, Ålands enda slott. Det är från Vasatiden. Här lär Erik XIV och Karin Månsdotter suttit inspärrade för länge sedan. Restaurangen är perfekt för barnfamiljer som vill ha hamburgare till ett vettigt pris. De serveras i en buffé. Finsmakare bör söka sig till andra ställen.

 

Mer från RES

Foto: Elena Mozhvilo.

Tips

Här får du mest julmarknad för pengarna 2024

Vill du besöka en härlig, stämningsfull julmarknad i Europa – men har en särskild reskassa att förhålla dig till? Med hjälp av Ticket listar RES tre av de bästa julmarknaderna som är mest prisvärda vintern 2024 och tipsar också om tre favorithotell i varje stad att bo på.

Foto: Go Vilnius.

Handplockade tips

3 julmarknader att besöka i Baltikum

Det finns många fantastiska julmarknader i Baltikum inte minst Estland, Lettland och Litauens huvudstäder. RES tipsar om tre julmarknader i Tallinn, Riga och Vilnius som är värda att korsa Östersjön för.

Foto: Javier Cañada.

Tips

10 tips: Bäst eSIM-kort för internet på resan

Höga roamingavgifter är irriterande – och lätta att undvika. RES listar tio tips på eSIM-kort så att du enkelt kan använda data och internet utan dolda kostnader när du är på resande fot.