I MÅNDAGENS METRO

Där ökensagan blir sann

May 02, 2016

Några timmar bortom Dubais skyskrapor väntar ett äventyr som hämtat ur arabiska ökensagor. Här i Abu Dhabi rider vi kamel i solnedgången, äter bufféer i sanden under stjärnorna och bor på ett osannolikt sandslott mitt i öknen.

Text och foto: Roger Borgelid

Hotell i Abu Dhabi

Vägen sträcker sig som en rät linje genom sanden, som om någon har dragit ett streck med blyertspenna och linjal över ett aprikosfärgat papper. Mil efter mil, utan en kurva, utan en avfart. Runt omkring oss häver sig sanddyner i alla väderstreck, när bilen susar fram genom öknen. Sand, bara sand. Inget annat än sand.
Plötsligt anar vi konturer i det diffusa och det ser ut som… ett slott. Ett gigantiskt sandslott som uppenbarar sig ur sanden, nästan som en hägring i öknen.
Och det är på många sätt precis vad det är. Qasr al Sarab betyder på arabiska just ”hägringens palats” – och många gånger de närmaste dagarna ska jag fråga mig om denna magiska plats i denna förtrollande miljö verkligen är på riktigt.



Men sagan börjar i framtiden.
På bara ett halvsekel har de sju emiraten som utgör Förenade Arabemiraten genomgått en smått ofattbar förvandling. Ännu på 1950-talet var de små ökenstaterna vid Persiska viken fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och allt exploderade. I dag är emiraten ett av världens rikaste länder och i synnerhet Dubai har fått stå symbol för devisen att knappt ens himlen är ”the limit”.
Dubai är världens snabbast växande stad, med 28 procent av jordens byggkranar. Här finns också många av världens högsta och häftigaste byggnader, ultramoderna skyskrapor, hotell och konstgjorda öar med högsta science fiction-faktor. Det i kombination med säker sol, shopping och en relativt kort flygresa, har på senare år gjort Dubai till en favorit på den svenska turistkartan.

Efter några dagar blir man dock ganska mätt på bombastisk extravagans och ”bling-bling” – och då blir öknen en befriande tillflyktsort.
Qasr al Sarab ligger längst söderut i Dubais grannemirat Abu Dhabi, en oas inne i jordens största sammanhängande sandöken Rub´al Khali. Bilfärden tar bara tre timmar, men kastar oss på en svindlande tidsresa tusentals år tillbaka i tiden. Från futuristisk kosmopol – och in i en uråldrig förtrollande miljö som hämtad ur Tusen och en natt.
Bara boendet är som en saga.
Med sina murar, valv, tinnar och torn, påminner den femstjärniga anläggningen mer om ett sagopalats än ett hotell, där det ligger inbäddat mitt i sandhavet. Designat i en arkitektonisk stil med inspiration från medeltida ökenfort, breder ”sandslottet” ut sig i en halvmåneformad båge, längs skuldran på en jättelik sanddyn. Palmer, fontäner, trappor och labyrintiska gångar bidrar till romantiken.



Invändigt pryder lokala antikviteter, som stora lerkrukor, antika mattor och arabiska lampor, miljön. Det mesta i en jordig färgpalett. Här finns också takterrass-restauranger, en orkidéformad pool och ett magnifikt spa. Allt i en exklusiv rustik lyx. Smakfullt in i minsta detalj. Juvelen i kronan är naturligtvis läget.
Alla rum och villor har balkonger, terrasser eller till och med en egen trädgård, med andlös vy över den majestätiska öknen – och det är här jag fastnar efter lunch. Med en tallrik dadlar under terrasstaket sjunker jag in i en slags dagdröm och låter alla mina sinnen fyllas av ökens magi, av stillhet och ro. En varm vind mot huden, en lågmäld fågelsång i periferin, sand i oändliga dyner. Annars total tystnad. Jag tänker att jag inte behöver mer, här skulle jag kunna förbli resten av vistelsen.
Då knackar verkligheten på dörren.

Qasr al Sarab lockar med en diger aktivitetsmeny som ska ge oss ytterligare smak på arabisk kultur och ökenäventyr – så som falkjägarshow, pilbågeskytte och matlagningskurs. Vi har den här första kvällen valt den mest klassiska turen av alla – kamelsafari i solnedgången – och det är dags att ge sig av.
Några kilometer bortom hotellet möter Kasim upp med färdigsadlade kameler och snart är vi på väg, som en liten karavan långsamt vaggande genom öknen. Solen sjunker sakta vid horisonten och kastar allt längre skuggor från våra kameler mot de rödskimrande sanddynerna. Jag hamnar i ett lätt meditativt tillstånd och snart är det rätt enkelt att förbise det turistiska i utflykten och faktiskt låtsas att det är på riktigt. Jag är Lawrence av Arabia (fast utan kriget) på väg in i oändligheten. I alla fall i en timme, tills vi är framme och bjuds på skumpa i solnedgången. Kasim och hans beduinvänner har placerat kamelsadlar i en halvcirkel så att vi ska sitta skönt när vi betraktar den röda solens strålar dansa över dynorna. Bubbel i glas, bubbel i sinne. Lite magiskt det också ändå.



Tillbaka på hotellet – äh, jag menar palatset – har man dukat för en arabisk natt under stjärnorna. Middag i beduintält i sanden. Här serveras vi en buffé av traditionella smårätter och bjuds efter hand på gamla berättelser från förr, av vår värd Kareem.
– Beduiner har i alla tider haft som tradition att ta emot resande som kom till vår oas, på kameltrekk över den arabiska halvön, berättar Kareem, och min sagovibb väcks igen.
– Man tog gästfritt emot alla som passerade, gav dem mat och husrum, även om det då oftast var i tält. Fast det fanns faktiskt ökenfort som det här på vissa ställen i öknen också. Qasr al Sarab byggdes som en påminnelse om den gamla tiden, för att återskapa en känsla för vårt ursprung och i respekt för våra förfäder, säger Kareem.
Vi fortsätter på beduinvis med te och shisha (vattenpipa) på kuddar i sanden – och ännu fler goda sagor från förr. Det blir en lång förtrollande natt, där vi till slut bara ligger och stirrar upp i den tindrande vintergatan.

Jag hinner precis gå och lägga mig innan det är dags att vakna.
Vår ökenvandring startar i mörker för att vi ska hinna upp på de höga dynerna lagom till soluppgången. Men gryningsdimman vill inte skingra sig, den ligger som en fuktig slöja över öknen. Men det gör inte så mycket. Tvärtom bidrar det snarare till mystiken. Elementen flyter samman och vi är helt tagna av stunden. Både känslomässigt – och fysiskt. Sanddynsvandring är brutal träning ­– lite som step aerobics i en ångbastu. Mest njuter vi av närkontakten med sanden, när våra barfotafötter gör upp spår i dynernas jungfruliga mönster, som nattens vind har skapat. Vår guide visar också andra fotspår, som avtrycken från sandmus och ödlor.
– Vi ser sällan djuren, men ofta spåren från dem, om de är färska och vinden inte hinner dölja dem. Häromdagen såg vi spår från både ökenorm och skorpion och längre in i öknen lever gaseller och arabisk leopard, berättar Kareem och skorna åker på igen.
Till sist orkar solen bryta igenom dimman, men då är vi precis tillbaka vid hotellet. Å andra sidan får Qasr al Sarab göra skäl för namnet igen. Strålarna leker i dimridåerna, när palatset återigen uppenbarar sig som en hägring framför oss.

Jag avrundar den sagolika resan med en gudomlig behandling på hotellets spa. Eteriska olja och vana händer väcker liv i en stel lekamen, samtidigt som jag från massagebänken under terrasstaket kan blicka ut över öknen. Och innan det är dags att lämna den här sagan och återvända – tillbaka till framtiden – så tänker jag att den här platsen måste vara den ultimata kombinationen av njutning och äventyr. En exklusiv lyx mitt i en av jordens häftigaste vildmarker, en femstjärnig upplevelse i förtrollande miljö. En kort utflykt från Dubai.
Jodå. Slutet gott. Allting gott.
 


Fakta

Abu Dhabi är det största emiratet av Förenade Arabemiratens sju olika emirat och upptar 87 procent av federations yta. Abu Dhabi är också en stad och huvudstaden i landet. Av landets ca tio miljoner invånare är 1,5 miljoner emirater, resten är utlänningar.

Klimat: Varmt och soligt större delen av året. Mellan april och oktober upp mot 40 grader. Från november till mars något svalare, cirka 25-30 grader.
Valuta: Arabisk dirham.
Visum: Kostnadsfritt i 30 eller 60 dagar för svenska medborgare vid ankomst.
Tidskillnad: Svensk tid + 3 timmar.

Boende

Qasr al Sarab
Qasr al Sarab är en femstjärnig Anantara-resort i Liwaoasen i världens största sammanhängande sandöken Rub´al Khali, längst söderut i Abu Dhabi, cirka 16 mil från huvudstaden. Dubbelrum från cirka 2 500 kronor natten, inklusive stor frukostbuffé. Inga andra måltider ingår. Pris för en lättare lunch runt 150 kronor, och för à la carte cirka 250 kronor. Samtliga ökenäventyr kostar extra, och bör bokas i god tid i förväg. Hotellet erbjuder transfer från flygplatsen i Abu Dhabi (cirka två timmars resa). Det går även att åka taxi hit, men alla chaufförer hittar inte, så det kan vara värt att be hotellet hjälpa dig att boka.
1 Qasr Al Sarab Road, Abu Dhabi
Lediga rum & priser

Hotel Nehal
Ett trestjärnigt och relativt billigt hotell i hjärtat av huvudstaden Abu Dhabi, ett par kilometer från Corniche Beach. Nära affärscenter och shopping. Från cirka 900 kronor natten.
Hamdan Bin Mohammed Street, Abu Dhabi
Lediga rum & priser

XVA Art Hotel
Det här inte ett hotell, det är en dröm. Beläget i Bastakiya, med bara ett fåtal rum, ett konstgalleri, en prisbelönt restaurang, tre vindtorn, en egen takterrass och en unik smakfull design, har XVA kallats för Dubais sexigaste retreat och bäst bevarade hemlighet. Conde Nast gick så långt att man listade det etta på listan över saker man inte får missa. Från cirka 1 000 kronor natten.
Al Fahidi, Bur Dubai
Lediga rum & priser

Se och göra

Sheikh Zayed Mosque
Trots alla postmoderna skyskrapor är det här den mest häpnadsväckande byggnaden i Abu Dhabi. En av världens största moskéer, magisk atmosfär och en i alla avseenden gudomlig upplevelse.
Airport Road, Abu Dhabi
szgmc.ae

Corniche Beach
En prisad och miljömärkt strand i huvudstaden Abu Dhabi, med vit sand, turkost vatten och palmer. Ett stycke tropikerna mitt i staden. Nästan en mil strandpromenad i anslutning med lekparker, massa kaféer och restauranger.
Corniche Beach, Abu Dhabi

Burj Khalifa
Världens högsta byggnad reser sig som en enorm rymdraket 828 meter upp i himlen, i downtown Dubai. Svindlande utsikt från 148:e våningen. Ses ändå nästan bäst på håll, från någon av de närliggande takbarerna.
1 Mohammed Bin Rashid Boulevard, Downtown Dubai
burjkhalifa.ae

Dubai Mall
Dubai har upphöjt shopping till en konstform där själva galleriorna med påkostad arkitektur är en sevärdhet i sig. Galleriornas moder är Dubai Mall – jodå, störst i världen, så klart.
Financial Centre Road, Downtown Dubai
thedubaimall.com

Al Bastakiya
De kulturarvsklassade arabiska kvarteren, unika för sin persiska arkitektur, labyrintiska smala gränder och vindtorn. För den som vill få en känsla av hur Dubai en gång var – innan byggboomen.
Al Bastakiya, Dubai

 

Mer från RES

Foto: Mads Kristiansen / Vy.

Nyhet

Nu kommer sommartåg mellan Malmö och Oslo

En ny tåglinje mellan Malmö och Oslo startas under sommaren 2025 av tågbolaget Vy, Norges motsvarighet till SJ. Sträckan kommer att trafikeras mellan den 14 juli till den 11 augusti, i vad som beskrivs som ett test.

Foto: Press.

Nyhet

Så reser vi svenskar 2025

Vårt intresse för resor till London och hållbarhet svalnar. För Japan och Kap Verde hettar det däremot till. Det är tendenser som RES chefredaktör Viggo Cavling hittar när han läser resebyrån Tickets årliga rapport om svenskars resande.

Gjógv i Färöarna. Foto: Adam Burton.

Nyhet

Färöarna "stänger" igen - men du har 48 timmar på dig att ansöka om att bli volontär

Sedan hösten 2019 har Färöarna flera gånger skapat rubriker när landet ett antal dagar om året är "stängt" för turister. För att bevara den unika naturen – som är Färöarnas främsta dragplåster – gör önationen ännu en gång detsamma. Men precis som förr är volontärer välkomna och du har just nu 48 timmar på dig att ansöka om att hjälpa till.

Ski touring med Niehku Mountain Villa. Foto: David Carlier.

Handplockade tips

Topp 3: RES favorithotell i svenska Riksgränsen

Sveriges nordligaste skidort lockar med bekvämt boende och kulinariska fullträffar. RES listar tre tips som hotell (två stycken med riktigt bra krogar) som sätter guldkant på den svenska skidresan under vintern 2025.

Foto: lanzaroteguide.com.

Handplockade tips

8 tips för en magisk vecka på Lanzarote

Eko-glamping, chica barer och hyllningar till inhemska konstnärshjälten César Manrique. Lanzarote har med säkra steg gått från charter till chic. Det här är RES åtta bästa tips för en fin vecka på kanarieön.

Foto: Tomás Del Coro.

Nyhet

Mexikanskt flygbolag punktligast i världen

En utveckling ”utan motstycke” som ”absolut” kommer som en överraskning. När luftfartsanalytikerna på Cirium meddelar fjolårets mest punktliga flygbolag lyckas Aeromexico topprankas.