Minska matsvinnet, bojkotta plast, installera solceller – det finns mycket hotellen kan göra för att branschen ska bli mer hållbar. Runtom i världen finns flera inspirerande initiativ, men också nya frågor att ta tag i.
Text: Hanna Anfelter
När hotellkedjan Comfort Hotels för några år sedan tog bort bacon från frukostbuffén blev det ramaskri. Ledningen fick snabbt backa från beslutet, internationella medier rapporterade om ”bacongate” och hotellägaren Petter Stordalen gjorde avbön hos Skavlan.
Även om hotellkedjan fick backa på baconstoppet har Nordic Choice Hotels (som Comfort Hotels är en del av) infört en rad andra matrelaterade hållbarhetsåtgärder, bland annat mindre tallrikar för att minska matsvinnet och bufféupplägg som nudgar gästerna att äta mindre kött. Dessutom har kedjan tagit fram nya menyer baserade på EAT Lancet-rapporten, den första vetenskapliga sammanställningen av hur världens befolkning bör äta utifrån ett kombinerat hälso- och klimatperspektiv.
Konkurrenten Scandic har som mål att driva utvecklingen och vara branschledande inom hållbarhet. Hotellkedjan var först med att uppmana gästerna att hänga upp handduken för att minska tvättberget – i dag är det standard i branschen. Scandic har även tagit en rad initiativ för att minska matsvinnet, bland annat genom att samarbeta med maträddarappen Karma.
Maten är en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna för hotellbranschen i dag. Matindustrin står för en tredjedel av världens koldioxidutsläpp. En tredjedel av all mat som produceras slängs och enligt statistik från hotellbranschen genererar en hotellgäst i snitt cirka ett kilo matavfall per natt.
Ett hotell som har som mål att ha noll matavfall är Ecocirer på Mallorca. Det veganvänliga hotellet öppnade i våras och har ett hållbarhetskoncept som bland annat inkluderar second hand-inredning och egna odlingar.
I takt med att hotellgästerna blir allt mer medvetna ställer allt fler krav på att hotellen tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågorna. Helst ska de jobba med allt från minskad plastanvändning till energisnåla lösningar, schyssta arbetsvillkor och lokalt samhällsengagemang. Good Hotel i London är ett exempel på det senare. Det är ett flytande hotell som förenar snygg, modern design och sköna sängar med social hållbarhet. Bakom konceptet ligger holländaren Marten Dresen, en social entreprenör som startade företaget Good Group för att kunna ge fler möjlighet till jobb och utbildning. Good Hotel tar in långtidsarbetslösa och erbjuder dem utbildning med full lön och en chans att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom donerar hotellet fem pund till välgörenhetsorganisationen Ninos de Guatemala för varje rum som bokas.
Ett annat hotell som ofta lyfts fram som en företrädare när det gäller hållbarhet är Soneva Fushi på Maldiverna. Den lyxiga ekoresorten drivs av svenska Eva Malmström Shivdasani och hennes man och de satte standarden för hållbara hotell när de öppnade sin resort 1995. Anläggningen är byggd av miljövänliga material och har solpaneler och egen vattenreningsanläggning vilket gör att hotellet inte behöver importera något vatten. Det har också egna odlingar och en avfallsanläggning, allt för att lämna så litet avtryck på miljön som möjligt. Dessutom klimatkompenserar hotellet för gästernas flygresor, en kostnad som läggs på rumspriset och är obligatorisk för alla gäster.
Man måste förstås inte åka till andra sidan jordklotet för att hitta boenden som strävar efter att lämna så litet avtryck på klimatet som möjligt. I somras öppnade Nolla Cabin, en flyttbar och solcellsdriven trästuga på ön Lidö i Stockholms skärgård. Förutom klimatsmart boende erbjuds gästerna en ”nollutsläppsmeny” och fossilfria transporter.
Idén att ta bort frukostbaconet kom från Gustav Stenbeck, som då var hållbarhetschef på Nordic Choice Hotels. I dag jobbar han som entreprenör och affärsängel med fokus på hållbarhet. Han menar att nästa stora utmaning för hotellen är att ta ansvar för hur gästerna reser till hotellen.
– Hur ska gästerna kunna ta sig till hotellen på ett mer klimatsmart sätt? Hotellen behöver se över hur och var de bygger. De behöver även ha ett starkare partnerskap med flygindustrin. Folk kommer inte att sluta flyga, men de flyger inte för flygandet i sig, utan för att komma till destinationen – som ofta involverar ett hotell.
– Allt fler bolag påbörjar samarbeten inom områden som inte är affärsspecifika. Här har reseindustrin något att lära. Vad skulle hända om alla aktörer tog ett gemensamt grepp och satte sig ner tillsammans i samförstånd över att alla är en del av problemet tillsammans, men också en del av lösningen?
Det finns ingen tävling när det kommer till hållbarhet. Det handlar inte om att ett hotell är bättre än ett annat, utan alla hotell är en del av en bransch som måste ställa om till en mer hållbar modell – och få med sig gästerna på vägen. Vem vet: snart kanske frukostbaconet trots allt är ett minne blott.