Bauhaus var en skola för konsthantverk, formgivning och arkitektur som grundades av den tyska arkitekten Walter Gropius 1919 i Weimar. Den grundläggande tanken med Bauhaus var att sammankoppla design, konst och hantverk med varandra.

Bauhausskolan var bara verksam i 14 år, men präglade verkligen och präglar fortfarande arkitekturen än i dag. På grund av politiska skäl och kritik av skolans modernistiska åsikter flyttades den från sin ursprungliga hemort, konservativa Weimar, till socialdemokratiska Dessau 1925. Där byggdes lärarbostäder, så kallade Meisterhäuser, i anslutning till skolan samt ett helt nytt bostadsområde för arbetarklassen, Törten. Båda är i dag välbesökta utflyktsmål för arkitektelever och intresserade turister.

Dåvarande makthavare tvingade skolan att flytta till Berlin 1932, men bara ett år senare stängdes den för gott. Många av Bauhaus lärare och elever valde då att flytta till andra länder och spred på så vis vidare dess arkitektoniska idéer över hela världen.

1996 antogs Bauhausbyggnader i Dessau och Weimar till Unescos världsarvslista. De utvalda byggnaderna står för arkitektur där revolutionära idéer inom byggnads- och stadsplanering förverkligades. Ett museum om Bauhaus, Bauhaus Archiv, grundades 1960 i Darmstadt. Museet samlar miniatyrmodeller, möbler, dokument och litteratur med anknytning till Bauhausrörelsen. Efter åtskilliga flyttar fick museet äntligen göra sig hemmastadd i sin nuvarande byggnad 1979, på Klingelhöferstrasse 14 i Berlin.

100-årsjubileet för Bauhausskolans grundande infaller 2019. Med anledning av detta har en renovering av museet påbörjats. Jubileet inleds med visningar redan under 2015 då det spännande utställningsprogrammet kommer att presenteras. I centrum för utställningen, som börjar 28 februari, presenteras alla aspekter av avantgardeskolan: arkitektur, möbler, keramik, metall, måleri och grafik. Därtill tillkommer även verk av de stora namnen inom Bauhaus – Walter Gropius, Johannes Itten, Paul Klee, Lyonel Feininger, Wassily och Kadinsky för att nämna några.

LÄS MER:

Kolla här vad bloggare från hela världen har postat om traditioner och lifestyle i Tyskland.

Mer om tyska traditioner hittar du här.

Bauhausskolorna som UNESCO-världsarv.