Att resa ihop med flera generationer kan vara fantastiskt. Men också krävande med många olika önskemål och viljor. En stark internationell trend just nu är att många är sugna på att resa tillsammans över generationsgränserna, enligt researrangören Club Med. Här följer några tips för hur du ska gå tillväga för få en lugn och harmonisk resa med din familj.

Att resa tillsammans är ett sätt att stärka familjeband och skapa långvariga gemensamma minnen. Sedan Utrikesdepartementets beslut om att ta bort den globala reseavrådan offentliggjordes har Club Meds bokning av familjevänliga resorter ökat med 210 procent i Sverige.

– Utöver klassiska familjedestinationer som Thailand och Spanien ser vi att skidsemestrar i Alperna börjar bli väldigt populärt för familjer som reser ihop, under september har de resmålen stått för 75 procent av våra bokningar. Att hyra en chalet för hela stora familjen i Valmorel kan till exempel vara ett alternativ för de som vill kombinera skidåkning på sina egna villkor med andra aktiviteter som passar hela familjen i en vacker omgivning, säger Nathalie Drew, Managing Director Northern Europe, Club Med.

Men att resa med flera generationer kräver god planering och tydlig kommunikation. Energifyllda barnbarn och mor-och farföräldrar som är vana vid lugn och ro efter ett år präglat av pandemin kan krångla till det i paradiset. David Waskuri – legitimerad specialistpsykolog, psykoterapeut och författare ger sina viktigaste råd för att resa flera generationer ihop.

Psykologen David Waskuris sju bästa råd:

1. Prata igenom förväntningarna tillsammans - innan avresan. Genom att ha en konstruktiv dialog innan ni åker i väg kan man se var alla står och vad alla vill.

2. Det är ett gemensamt projekt. Skissa därför upp ett gemensamt schema redan innan ni åker så att alla får göra de aktiviteterna de vill göra.

3. Boka ett tillräckligt stort boende. De flesta behöver lite avskildhet ibland.

4. Var beredd på att kompromissa. Det är viktigt att kunna ge och ta.

5. Välj ett resmål som passar alla. Om man exempelvis åker till Alperna så se till att välja en destination med aktiviteter och annat som även den som inte står på skidor kan uppskatta.

6. God kommunikation är viktigt. Tänk på att lyssna och bekräfta varandra när den andra pratar. Tänk även på att inte prata i affekt, det vill säga när känslorna tar över, eller när du är stressad eftersom det stressar upp de andra.

7. Fundera på eventuella risksituationer. Med det menas situationer som kan leda till konflikter. Om ni har tänkt på det i förväg så är det större chans att ni kan motverka problemen.

– Viktigast av allt är nog att planera resan tillsammans i god tid. Då kan ni upptäcka skilda förväntningar redan innan ni åkt i väg. På så vis kan ni förhoppningsvis skapa ett roligt gemensamt projekt, där alla har bidragit och kompromissat – innan ni stigit ombord på flygplanet, säger specialistpsykologen David Waskuri.