Har du planer på en utlandsresa? Härligt! Men hur är det nu med behovet av att vaccinera sig? Det är inte lätt att hålla reda på och minnet kan sannerligen behöva friskas upp ofta. Här bjuder vi på en guide över de vanligaste vaccinerna som kan behövas inför en utlandsresa, inklusive allmänna tips för att undvika smitta.

Vaccinering och resor – Vad du behöver veta

Enligt Folkhälsomyndigheten är det framförallt följande 11 smittor som det kan vara aktuellt att vaccinera sig mot, beroende på vart du ställer kosan. Vänd dig gärna till Svea Vaccin för mer info och för att boka tid för vaccination.

Gula febern

Gula febern är en allvarlig virussjukdom som sprids via myggor, främst i Afrika och Sydamerika. Den kan orsaka symptom som feber, huvudvärk och i allvarliga fall leverskador och blödningar. Ofta ställs det officiella krav på vaccination. Vissa länder i dessa områden tillåter alltså inte inresa utan ett giltigt vaccinationsintyg. Vaccinet ges vanligen som en engångsdos och ger ett långvarigt skydd.

Hepatit A

Hepatit A sprids via förorenad mat och vatten, och är vanligt i många utvecklingsländer. Viruset orsakar leverinflammation som kan leda till symptom som trötthet, illamående och gulsot. Vaccinet mot hepatit A är mycket effektivt och rekommenderas för alla resenärer till områden där sjukdomen är vanlig. En serie med vaccinationer krävs, men det ger ett skydd som varar länge, så det är en bra investering för framtida resor.

Hepatit B

Hepatit B överförs via blod och kroppsvätskor och kan leda till allvarliga leverproblem, inklusive kronisk leverinfektion och levercancer. Sjukdomen är vanlig i vissa delar av Asien, Afrika och Sydamerika. Vaccinet rekommenderas framförallt för resenärer som planerar att stanna länge i områden med hög smittrisk eller att ha nära kontakt med lokalbefolkningen, såsom genom volontärarbete eller sjukvård. Vaccinationsserien består vanligtvis av tre doser och ger långvarigt skydd.

Japansk encefalit

Japansk encefalit är en allvarlig myggburen virussjukdom som förekommer i delar av Asien, särskilt i landsbygdsområden där det finns risfält och grisar. Sjukdomen kan orsaka inflammation i hjärnan och det kan i värsta fall leda till permanenta neurologiska skador eller dödsfall. Vaccination rekommenderas för de som planerar att vistas i riskområden under längre tid, särskilt under myggsäsongen. Vaccinet ges i två doser.

Kolera

Kolera är en bakteriell infektion som sprids genom förorenat vatten och mat, och orsakar allvarliga diarréattacker och uttorkning. Sjukdomen är vanlig i områden med dålig sanitet och hygien. Vaccination rekommenderas om man planerar att resa till områden med pågående kolerautbrott eller där det råder bristfälliga hygieniska förhållanden. Vaccinet ges oralt och består av två doser som ger ett kortvarigt men effektivt skydd. Utöver att vaccinera sig bör man följa grundläggande hygienregler för att minimera risken för infektion.

Meningokocker

Meningokockinfektioner kan orsaka allvarlig hjärnhinneinflammation och blodförgiftning, med snabbt förlopp och hög dödlighet. Infektionen sprids genom nära kontakt och droppsmitta, och är vanlig i vissa delar av Afrika, som ibland kallas "meningitbältet". Vaccination rekommenderas starkt, särskilt under torrperioden då utbrotten är vanligast. Vaccinet ger skydd mot flera typer av meningokockbakterier.

Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som sprids genom luften via hosta och nysningar. Den kan leda till allvarliga komplikationer som lunginflammation och hjärninflammation. Vaccination är dock ett effektivt sätt att förebygga sjukdomen. Den som inte har haft sjukdomen eller inte har vaccinerats som barn bör ta MPR-vaccinet (mässling, påssjuka, röda hund) innan de reser. Vaccinet ges vanligtvis i två doser och ger ett starkt skydd.

Polio

Polio är en allvarlig virussjukdom som kan orsaka förlamning och ibland vara dödlig. Den sprids oftast genom förorenat vatten eller mat. Trots att polio nästan har utrotats globalt, finns det fortfarande länder där sjukdomen förekommer. Vaccination rekommenderas för de som planerar att resa till dessa områden. Poliovaccinet ges oftast som en injektion och det behövs flera doser för fullständigt skydd.

Rabies

Rabies är en dödlig virussjukdom som överförs genom bett eller saliv från infekterade djur, såsom hundar, fladdermöss och vilda djur. Resenärer till områden med hög risk för rabies, särskilt där det är svårt att få omedelbar medicinsk vård bör överväga vaccination. Vaccinationsserien består av tre doser som ges över en månads tid. Förutom vaccination är det viktigt att undvika kontakt med vilda och herrelösa djur och att snabbt söka medicinsk vård efter eventuella djurbett.

Tyfoidfeber

Tyfoidfeber är en bakteriell infektion som sprids genom förorenad mat och vatten. Den kan orsaka hög feber, svaghet, magont och ibland utslag. Sjukdomen är vanlig i områden med dålig sanitet och renhållning. Vaccination rekommenderas för resenärer till hög-riskområden, särskilt vid längre vistelser eller vid kontakt med lokalbefolkningen. Vaccinet ges antingen som en injektion eller i kapselform och ger ett relativt kortvarigt skydd. Utöver vaccination är det viktigt att man är strikt med hygienen för att undvika infektion.

Denguefeber

Denguefeber sprids via myggor och är vanlig i tropiska och subtropiska områden. Det finns inget allmänt tillgängligt vaccin, men myggskydd är effektivt för att förebygga. Genom att använda myggmedel, bära långärmade kläder och sova under myggnät kan man minska risken för att bli smittad. Man bör också hålla sig undan stillastående vatten där myggor gärna lägger sina ägg.

Boka vaccination i god tid.

Följ rekommendationerna för att minska risken för att drabbas av allvarliga infektioner, så kan du istället fokusera på att njuta av din resa. Tänk också på att en del vaccinationer behövs i flera doser, med viss tid emellan. Så ta itu med saken i god tid.

För mer information om de olika sjukdomarna och vaccinerna kan du besöka Folkhälsomyndighetens webbplats.