REPORTAGE + MINIGUIDE

Paradiset  Seychellerna

Mar 30, 2017

115 öar strax söder om ekvatorn. För många är Seychellerna själva sinnebilden av paradiset och det är lätt att förstå varför. Följ med till värmen, kulturen och den kanske vackraste stranden på hela jorden.

Text & foto: Daniel Olsén

Hotell på Mahe

Planet har just landat på ön Mahé. Tio timmar i luften och kontrasten mot det Paris jag lämnade kunde knappt vara större. Åtminstone inte sett till storlek och temperatur. Den fuktiga luften är lika varm som mitt frukostkaffe och i den lilla terminalen ringlar sig köerna till passkontrollen långa. Så här på morgonen har fler plan än vårt landat och flygplatsen är inte rustad för folkmassor av denna omfattning.

Mahé är den största av Seychellernas totalt 115 öar. Här ligger landets huvudstad Victoria och här bor också merparten av de omkring 90 000 invånarna. Invånare som till största delen består av människor av afrikansk, fransk, indisk eller kinesisk härkomst och som tillsammans bidrar till en mix av kulturer och språk. Landet kallas därför ibland för ”The Rainbow Nation”  – ett namn som klingar klart bättre nu sedan Seychellerna nyligen avkriminaliserade homosexualitet.

Förutom kreol är även franska och engelska officiella språk och det av koloniala skäl. Seychellerna var länge ett ökänt tillhåll för  pirater, men dess läge mellan Afrika och Asien gjorde ögruppen  till ett viktigt handelsnav. Fransmännen tog kontroll över Seychellerna 1756, men kapitulerade utan motstånd 1794 och överlät ögruppen till britterna. Det brittiska arvet är än i dag påtagligt, här kör man på vänster sida och mitt i Victoria står en kopia av Big Ben i miniformat.

Resen går vidare från den största till den näst största ön, Praslin, fyra mil nordost om Mahé. Jag köper biljett till båtresan som tar omkring en timme. Det går även att flyga, men varför inte passa på att komma ut på sjön en stund? Havet är kristallklart och de fläktande vindarna är varma. När båten lägger till och vi ligger i lä trycker hettan på. Ordentligt. Är det så här bikramyoga känns, månntro?

Genom djungel och små städer fortsätter färden mot hotellet. På dammiga asfaltsvägar och väldigt, väldigt nära vägkanternas djupa diken. Dikena är grävda för att dränera bort regnvatten och det behövs sannerligen. För regna, det kan det göra här. Visserligen är skurarna ofta korta, men mängden vatten är minst sagt imponerade. På Praslin bor omkring 6 500 personer och att nästan alla arbetar inom turismnäringen på ett eller annat  sätt är lätt att se. Här är det gott om hotell och fantastiska stränder – de två mest kända är Anzo Lazio och Anse Georgette – samt en golfresort med Seychellernas enda 18-hålsbana, Lemuria Championship Golf Course.

Här finns också naturreservatet Vallée de Mai, en tät palmskog med enormt många spännande växter och djur, däribland den sällsynta svarta papegojan. Bland växter sticker dubbelkokosnöten, coco de mer, ut. Den växer bara här på Seychellerna och har blivit en symbol för landet. Träden de växer på kan bli över 30 meter höga och den jättelika nöten kan väga upp till 30 kilo. Ingenting man vill ha i huvudet alltså.

Vallée de Mai är verkligen en speciell plats. Att vissa placerar självaste Edens lustgård här är, väl framme, lätt att förstå. Parken är välskött och det finns gott om promenadstigar som löper i olika slingor. Att vandra här under palmtaket är en mäktig känsla och vinden som viner bland palmbladen högt ovanför huvudet skapar ett onaturligt ljud som nästan känns metalliskt.

Öster om Praslin, en halvtimmes båtresa bort, ligger grannön La Digue. Det är den minsta av Seychellernas bebodda öar och här hittar du världens antagligen vackraste strand, Anse Source d’Argent. Få stränder är lika fotograferade som denna paradisremsa och jag känner med ens igen den från otaliga bilder. De enorma rundade stenblocken ligger mjukt i den ljusa finkorniga sanden. Stranden är långgrund och dyningarna mjuka. Detta är en plats man aldrig vill lämna, men så blir tyvärr fallet för min del.

Något rödbränd är jag tillbaka på Mahé ett par dagar senare. Ett solskydd håller på att byggas i färjeterminalen, men det är dessvärre inte färdigt än på ett tag. Därför får jag leta efter mitt bagage i hamnens stekande hetta. Så småningom finner jag  vad jag söker och kort därefter även min chaufför för resans  avslutande dagar. En pratglad man som varvar roliga anekdoter med påståenden av tvivelaktig sanningshalt. ”Seychellerna har fyra gånger fler tjejer än killar”, berättar han till exempel, ”därför är killar omåttligt populära här.” Min okulära besiktning genom fönsterrutan säger dock något helt annat, men han håller fast vid sin uppfattning.

Mahé har många små hotell och vandrarhem, men det börjar även byggas enorma komplex, främst av ryska intressenter. Det skapar verkligen kontraster. Här blandas stort och smått. Vräkigt och modest. Huvudstaden Victoria är ingen stor stad, men här finns mycket att titta på. På Victoria Market kryllar det av människor och här finns en uppsjö av spännande kryddor, exotiska fiskar, frukt och grönsaker. Färgerna och dofterna exploderar. Staden är inte svår att hitta i och det går bra att gå omkring till fots. Mellan hamnen och flygplatsen ligger Eden Island, en konstgjord halvö med hotell, restauranger och klubbar och ett populärt tillhåll för turister.

Nattlivet på Mahé är ganska begränsat. Visst finns det en del klubbar som Boardwalk på Eden Island, Tequila Boom vid Beau Belle och Katiolo Nightclub vid Anse Faure, men utbudet är inte i överflöd. Musiken som spelas känns igen från hemma, men jag är ute efter mer lokala toner och frågar därför min chaufför om vägledning.

– Barrel, svarar han snabbt, men lägger in en brasklapp. Det är inte för alla, det kan vara rätt mycket stök och slagsmål, men där hittar du Mahés bästa musik. Lokala musiker som spelar reggae och hiphop. Du kommer älska det!

Hotellreceptionisten har en annan uppfattning. Hon skakar bestämt på huvudet och det gör omkring hälften av de personerna jag frågar. Jag velar fram och tillbaka, men bestämmer mig till slut för att lyssna på den andra halvan, de som säger att jag borde gå dit. Väl utanför ger chauffören mig några sista tips för att undvika bekymmer. Det ska jag undvika och det ska jag absolut undvika. Jag tackar för råden, fattar mod och beger mig på skakiga steg mot entrén. Som visar sig vara stängd…

 

Miniguide

Snabbfakta

Invånare: Cirka 90 000.

Språk: Kreol, franska och  engelska.

Valuta: Seychellisk rupie.

Tidsskillnad: +3 timmar vintertid, +2 timmar sommartid.

Resa dit: Flyg från Sverige med mellanlandning. Total restid från cirka 15 timmar.

Resa runt: Färjor förbinder de större öarna i Seychellerna. Cat Coco är det största bolaget som har snabbgående färjor. Biljett köps i land innan avfärd. På de större öarna går lokalbussarna ofta, men inte direkt efter någon tidtabell. Det kostar bara några kronor att åka. Att åka taxi på Seychellerna kostar nästan lika mycket som i Sverige.

Boende

Constance Lémuria Resort
Ön Praslins största hotell är ett tämligen överdådigt sådant. Här bor man i separata villor längs stranden och tröttnar man på sol och bad finns en egen 18-hålsgolfbana att svinga loss på. Glöm inte att packa en skjorta om du är man – klädkod gäller på hotellets samtliga restauranger och barer vilket exempelvis innebär att du som man måste ha en krage på skjortan, täckta skor och långbyxor på kvällen. Håll stilen! Dubbelrum från cirka 7 000 kronor natten.
Anse Kerlan, Praslin
Lediga rum & priser

Hilton Seychelles  Northolme Resort & Spa
Ett av huvudön Mahés finare hotell som ligger på den norra delen med utsikt till grannön Silhouette. Hotellrummen består av små villor på styltor vid vattenbrynet. James Bond-fans lär njuta lite extra, Ian  Fleming bodde på det här hotellet när han sökte inspirationen till Ur dödlig synvinkel och delar av filmen spelades även in här. Barn under 13 år är inte välkomna. Dubbelrum från cirka 5 700 kronor natten.
N Coast Road, Glacis
Lediga rum & priser

Mat & Dryck

The Fish Trap
Restaurangen på La Digue  ägs av två bröder och  öppnade 2015 och är populär bland både turister och lokal-invånarna. Här äter man grillad fisk precis vid strandkanten, ett stenkast från hamnen där färjorna lägger till.
La Digue
facebook.com/www.fishtraprestau.sc

The Boardwalk Bar & Grill
En modern restaurang, bar och lounge på en brygga ute på den konstgjorda ön Eden Island i Victoria. Här spelar liveband och dj:s.
Eden Island, Mahé
facebook.com/The-Boardwalk-Bar-Grill

Jardin du Roi Spice Garden
En restaurang uppe i Mahés berg som även har en stor kryddträdgård med anor tillbaka till 1700-talet. Här kan man gå på en rundvandring bland muskot, kanel och en mängd andra kryddväxter innan man äter lunch i den enkla, men mysiga huvudbyggnaden.
Anse Royale, Mahé

Tequila Boom
En nattklubb av klassisk sort, populär bland turister. Här spelas all typ av modern musik, ofta tillsammans med professionella dansare.
Beau Vallon, Mahé

Se & göra

Vallée de Mai
Ett naturreservat på Praslin som är upptaget på Unescos världsarvslista. Här kan man gå på promenad under de stora trädkronorna. Det är här man hittar den för Seychellerna ikoniska nöten coco de mer.

Cykla
På ön La Digue hyr man cyklar billigt. De är i ganska dåligt skick, men ön är inte jättestor så det går ganska bra att trampa omkring på de små gatorna och grusvägarna.

L’Union Estate
En gård från kolonialtiden  som var mittpunkt för La Digues huvudsyssla; kokosnötsplan­tagen. I dag fungerar den som en temapark med bland annat en kyrkogård från kolonialtiden. Här hittar du även de enorma landsköldpaddorna.

Victoria Market
Victoria Market är en livlig plats på Mahé, fylld av tropiska frukter, grönsaker och fisk. Här hittar du även en hel del souvenirer.

La Plaine St Andre
En restaurang på Mahé som även är ett romdestilleri. Här kan man följa tillverkningen från att sockerrören krossas till fermentering och buteljering. Avslutas lämpligen med en romprovning.
takamakarum.com/la-plaine

Domaine de Vals de Prés
En gammal plantage på Mahé med byggnader i klassisk kreolsk stil. I dag är plantagen lite av en hantverksby där du hittar mängder av handgjorda föremål; allt från kläder till prydnader. Här finns även Maison de Coco, ett hus byggt enbart av kokosnötsmaterial. 
 

 

Mer från RES

Kivotos Hotel & Villas på Mykonos. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Bildspecial: 7 av världens vackraste hotellpooler

Att utnämna de vackraste hotellpoolerna i världen är ett omöjligt uppdrag. Att inspireras av vad som finns där ute gör vi däremot nära nog dagligen. När solen och värmen nu står för dörren börjar vi på allvar drömma om alla kommande bad. Det här är RES-redaktionens sju poolfavoriter just nu.

Foto: Unsplash.

Intervju

Intervjun: Det här får du inte missa i Japan

För två veckor sedan öppnade Japans nationella turistorganisation, JNTO, sitt första kontor i Norden – i Stockholm. RES passade på att fråga direktören Kana Wakabayashi om hennes bästa tips i hemlandet.

Artikel

Poängnyheter: Därför finns SAS Eurobonus

För alla som flyger finns mängder av lojalitetsprogram på marknaden. Som i sin tur är allianser mellan olika flygbolag och erbjuder olika typer av nivåer och förmåner. Vi bad plattformen Chatflights poängexpert Jonas El Said förklara mer – och vi börjar med SAS Eurobonus.