TIPS

Sloveniens gömda juvel

Nov 25, 2019

Slovenska Vipavadalen är en av Europas mest underskattade vinregioner. Vid sidan av alla oräkneliga vingårdar finns två nya anledningar att upptäcka området.

Text: Annika Goldhammer

”En gömd juvel i hjärtat av Europa” – så beskrev Lonely Planet Vipava när guideboksförlaget listade dalen som en av världens främsta regioner att besöka i fjol. Vipava Sloveniens Bordeaux, eller Toscana. Här finns så många vingårdar att den lokala turistbyrån knappt kan hålla räkningen. Här finns höga berg (som gjorda för såväl klättring, mountainbiking och paragliding), högklassiga restauranger och böljande kullar täckta av vinodlingar. Här finns pittoreska byar och fantastiska vandringsleder – allt på mindre än en timmes avstånd från huvudstaden Ljubljana.

Gillar man naturviner har man kommit helt rätt. De flesta vinmakare i området jobbar efter biodynamiska principer och lyfter gärna fram lokala druvor som Zèlen och Pinela. Ett bra ställe att börja utforska på är Faladur, en liten vinbar i huvudorten Ajdovščina. Här har kocken Matej Lavrenčič samlat traktens bästa viner (vid sidan av andra ädla drycker som lokal gin och hantverksöl) och välkomnar varje gäst som om den vore gäst i hans eget hem. Låt gärna Matej bestämma vad du ska äta – och lämna inte baren utan att ha provat hans štruklji med ett matchande dessertvin.

En annan svårslagen utgångspunkt är Guerila, en av regionens främsta vinproducenter. Här ett sprillans nytt, arkitektritat vineri där man kan prova naturvin med över dalentre nybyggda lägenheter för den som blir för lullig.

Områdets bästa boende är emellertid Forest Village Theodosius, ett slags skogshotell – eller glamping om man så vill – bestående av fem kuber med modern design i skogen. Här vaknar man till fågelkvitter och trädens sus – och en frukostkorg fylld med lokala delikatesser utanför dörren. Vill man lyxa bokar man ett av rummen med bastu och eget utomhusbad. Och blir man sugen på ett glas vin beställer man en flaska av familjens egenproducerade Pinot Noir.

faladur.si

guerila.si

theodosius.si

vipavskadolina.si

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!