SPANIEN

Cava – Barcelonas festligaste dryck

May 11, 2015

Säg Spanien och de flesta tänker på sangria och cerveza. Men det är cava som är Bercelonas dryck nummer ett. Det mousserande vinet produceras i regionen och sägs passa till allt och alla. Absolut ingenting hindrar Barcelonaborna från att korka upp en flaska bubbel en helt vanlig tisdag till lunch.

Text & foto: Liz Lindvall

Hotell i Barcelona

Cava och Barcelona passar lika bra tillsammans som champagne och Paris eller en Manhattan och New York. Kanske för att den festliga drycken är lika bubblande som Barcelona och går väl ihop med alla smaker som en tapasbar har att erbjuda. Kanske för att det är alldeles i närheten, på kullarna utanför den spanska metropolen, i vinområdet Penedès, som 90 procent av Spaniens cava produceras, vilket gör att lokalbefolkningen alltid kan köpa en flaska till ett bra pris när någonting behöver firas i vardagen.

Varje dag sitter en gammal man utanför en bar vid Plaza Joanic i stadsdelen Gràcia i Barcelona och dricker ett glas cava. Han har en ring i örat, käppen ligger på marken och på bordet framför honom står glaset. Bubblorna stiger lika försiktigt upp mot ytan som mannen rör sig och hans blick verkar ha fastnat på något osynligt i fjärran.

För de flesta ­spanjorer är det mousserande vinet förknippat med bröllop, dop och andra mer högtidliga festligheter, men enligt många katalaner passar cavan vid alla tillfällen och är med sin lite jordiga bittherhet en utmärkt måltidsdryck. Förr i tiden drack arbetarna till och med cava till frukost innan de begav sig ut på åkrarna. Kanske lite magstarkt i dag och för en ovan cavadrickare kan syran i drycken upplevas som lite skarp även till lunch, men den mildras effektivt som tur är med salta tilltugg som tapas.

 

 

För besökaren som vill prova Spaniens motsvarighet till champagne är det väldigt enkelt var som helst i Barcelona. Till och med den sunkigaste baren på hörnet har en flaska att korka upp, som kan vara riktigt välsmakande. Det handlar mer om vilken slags miljö som du vill ha. Här finns allt från lyxiga cavabarer till små hål i väggen med cava för några euro glaset.

Även om du bara är i staden över en långhelg, kan det vara värt att ta en dagstur till någon av de över 200 vingårdarna utanför staden, som en omväxling till Barcelonas myllrande gatuliv. De två största vingårdarna heter Codorníu och Freixenet, men ett besök hos någon av de mindre producenterna är ofta mer givande. Där kan du titta ut över böljande kullar, lära dig allt om vinodling och sippa på cava direkt från husets bodega.

I låga och öppna glas ska cavan enligt tradition serveras. Lämplig serveringstemperatur är 5 till 8 grader, ungefär som i ett kylskåp. På Barcelonas cavabarer beställer man, förutom cava, även klassiska tapas, som spansk, lufttorkad skinka, potatisomelett, bröd med tomat, inlagda ansjovisfiléer och kryddstarka korvar. Cava ­kategoriseras beroende på sötma. Cava Brut är den torraste sorten. Sedan följer Seco och Semi Seco som är torra och ­halvtorra varianter. Cava Dulce är den sötaste sorten och ­den fungerar bra som dessertvin. Grundregeln är att salta tilltugg passar bäst till en torr cava och sötare till en söt cava.

Den katalanska matkulturen är till stor del formad av olika ockupationsmakter. Fenicierna anlade vingårdar, grekerna tog med sig oliver. Kelterna bidrog med grisuppfödning. I dag är regionen främst känd för sina risrätter, skaldjur och kryddstarka korvar. Och till fisk, bläckfisk och skaldjur med kryddor och vitlök passar cava utmärkt.

När det gäller katalanernas tradition att förgylla vardagen med lite bubbel, är den lika spännande som intressant. Första delen av historien skrivs (år) 1872 då José Raventós från vinhuset Codorníu är på besök i Frankrike och inspireras av champagne. Väl hemma i byn San Sadurní de Noya, söder om Barcelona, tillverkar han sina första flaskor mousserande vin och de får namnet champaña. När vinlössen några år senare börjar att härja på vingårdarna i Katalonien tvingas odlarna att dra upp sina plantor med rötterna och ersätta dem med nya. Det är så de typiska druvsorterna för att tillverka cava kommer in i bilden; Macabeo, Xarel.lo och Parellada.

 

 

Som i alla bra berättelser finns det förstås även en motståndare som driver handlingen framåt. År 1889 kommer Pedro Ferrer och hans vinhus Freixenet in i bilden och börjar att konkurrera  om herraväldet. Under flera hundra år därefter har bittra strider rasat mellan dessa familjeägda vinproducenter, både i domstolar och i medier.

Trots att cava inte längre får kallas för champaña, eftersom fransmännen ansåg att namnet var för likt den franska motsvarigheten, så finns det många likheter mellan champagne och cava. Båda två produceras på samma vis med en andra jäsning efter buteljering, vilket gör vinet bubbligt. För att sedan få ut jästfällningen som uppstår under jäsningen roterar man flaskan, vänder den upp och ner och fryser flaskhalsen så att fällningen kan plockas ur. Antingen är drycken då klar eller så väljer vinmakaren att lagra flaskan ytterligare en tid för att göra vinet till en Reserva eller en Gran Reserva.

Det som skiljer cava och champagne åt är jordmånen, klimatet och druvorna. Champagne är begränsad till att tillverkas i en viss region. Det är inte cavan.

 

GUIDE – BARCELONAS BÄSTA BUBBEL

La Xampanyeria – Can Paixano

Gatan ser inte mycket ut för världen och det är lätt att tro att man har gått vilse, tills man står rakt framför den stimmiga baren som nästan alltid är proppfull av partyglada människor med överfulla cavaglas i händerna. Kryssa dig försiktigt fram till bardisken och beställ ställets egen cava för några euro glaset. Ät en salt och kryddig korv till det. Detta ställe är legendariskt.

Carrer de la Reina Cristina, 7

canpaixano.com

 

El Xampanyet

Barcelonas anrikaste cavabar ligger på samma gata som Picassomuseet i den gamla stadsdelen El Born och serverar bubblande, god cava tillsammans med utsökt lufttorkad skinka. Dessutom har stället vackert kaklade väggar som restaurangerna i södra Spanien och trevlig personal. Ett perfekt ställe att börja din gourmettur på.

Carrer de Montcada, 22

 

Quimet & Quimet

Ett litet, anspråkslöst krypin med de mest fantastiska tapas som du kan tänka dig. Det är bara att säga till personalen vad du är sugen på så plockar de ihop små konstverk av ostar, korvar, patéer, skaldjur och allt annat möjligt gott. Skölj sedan munnen ren med husets cava mellan tuggorna eller mingla opretentiöst med ett glas i handen.

Carrer del Poeta Cabanyes, 25

 

Eclips Bar

Här är cavan både lyxig och dyr, men helt klart värd priset på grund av den fantastiska panoramautsikten. Baren är inhyst högst upp på 26:e våningen i hotellet W som ligger vid stranden och som har blivit ett av Barcelonas mest kända landmärken.

Sjunk ner i en av de sköna sofforna och skåla i cava, samtidigt som du tittar ut över staden och Medelhavets glittrande horisont.

Plaça de la Rosa dels Vents, 1

eclipse-barcelona.com

           

Café Vienés

Kliv in i hotellbaren på paradgatan Passeig de Gràcia och du får lätt en déjà vu. Hotellbaren Café Vienés ligger nämligen i den modernistiska byggnaden Casa Fuster som syntes i Woody Allens film, Vicky Cristina Barcelona. Här kan du sippa på ett glas cava medan du lyssnar till ett skönt jazzband. På sommaren är takterrassen öppen med fin utsikt över stadsdelen Gràcia.

Passeig de Gràcia, 132

hotelescenter.es

 

Velcro Bar

Stadsdelen Gràcias bästa cocktailbar tar även cava på allvar. De sköna snubbarna som äger stället är både hippa och trevliga och vet allt om det senaste i dryckesväg. Slå dig ner i baren och låt dem förklara för dig hur det mousserade vinet tillverkas och vad som egentligen är skillnaden mellan cava och champagne.

Carrer de Vallfogona, 10

 

La Vinya del Señor

Har du tur finns det ett bord ledigt utanför denna chica vinbar i stadsdelen El Born. Uteserveringen är en av de charmigaste och rakt framför dig ser du Santa Maria del Mar, enligt många den vackraste kyrkan i Barcelona. Är det kallt eller trångt, sök dig in i lokalen som är varm och trevlig och har ett imponerade urval av över flera hundra bubblande och icke-bubblande spanska viner.

Plaza Santa Maria, 5   

 

360º Terrace

Det kryllar av fina takbarer i Barcelona. Men hotell Barcelós terrass i Raval har en svårslagen, skön stämning och en cool pool att svalka sig i. Gå hit lagom till solnedgången för att dricka rosa bubbel medan himlen får samma färg. Missa inte heller deras välsmakande brunch på söndagar. Vem har sagt att man inte kan dricka cava till lunch?

Rambla del Raval, 17–21

barcelo.com

 

Boca Chica

Persiska mattor, ett tak av speglar och stora träd inomhus. Ovanför restaurangen Boca Grande hittar du denna tidlösa och eleganta bar, som har vunnit flera priser för sina drinkar. Cava kan du få serverad precis som du önskar. På helgerna förvandlas baren till ett skönt dansställe. Missa inte ett besök på toaletten.

Passatge de la Concepcio, 14

bocagrande.cat

          

Bubó Bar

Det är inte bara kombinationen saltiga tapas och cava som får munnen att bubbla av härliga smaker. På Bubó Bar, som är känt som ett av Barcelonas bästa konditorier, kan du pröva många, härliga och unika sötsaker tillsammans med ett glas cava. Det häftigaste är att allt ser så vackert ut. Chokladpralinerna är i en klass för sig.

Carrer de les Caputxes 10

       

FAKTA OM BUBBEL

Mousserande vin produceras i flera olika länder. Men champagne får bara det mousserande vin som produceras i Champagne­distriktet i norra Frankrike kallas.

Cava tillverkas i Spanien, framför allt i regionen ­Katalonien. Den lilla orten Sant Sadurní d’Anoia brukar kallas för cavans huvudstad.

Spumante är den ­italienska varianten. Namnet betyder mousserande och ­Prosecco heter ­druvan som används mest.

I Tyskland och Österrike kallas mousserade vin för Sekt.

För att få kalla ett vin för cava måste det vara producerat på någon eller flera av de tillåtna druvsorterna Macabeo, Xarel.lo, Parellada, Chardonnay, Malvoisie, Trepat, Grenache, Monastrell och Pinot Noir.

Sverige importerade 2011 2,2 miljoner flaskor cava. Cava Brut är den sort som säljer mest, följt av den halvtorra varianten.

 




 

Mer från RES

Foto: Anna Demianenko.

Tips

Semesterplaneraren 2025: Så maxar du årets ledighet

I år, 2025, faller många röda dagar på ett bra sätt för dig som vill maxa ledigheten. RES listar alla helgdagar med tips på hur du bäst använder dina semesterdagar för att få så mycket långledigt som möjligt.

Maryhill Estate. Foto: Press.

Hotellrecension

Hotellrecension: Maryhill Estate

I slutet av november 2024 öppnade Maryhill Estate i Skåne. En knapp månad senare tillbringade RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett dygn på hotellet för att se vad en gäst får för pengarna.

Foto: Amat Martínez Vilà / Adrian Motroc.

Handplockade tips

Topp 10: Spahotell för att fira nyårets resetrend wellness

Nyårslöften eller ej, vid den här tiden på året funderar många på vad vi vill göra annorlunda de kommande tolv månaderna. En titt i spåkulan visar att en av 2025 års största resetrender (än en gång!) förväntas vara wellnessresor. RES listar tio favoriter bland världens främsta spahotell.

Royal Mansour i Marrakech. Foto: Press.

Bildspecial

5 hotell med extra maxad julkänsla

Kors och tvärs över jorden hittas hotellen som tar trenden med ”all-in Christmas” på allvar – och dekorerar sina utrymmen för att alla gäster och besökare ska få riktigt maxad julkänsla. Häng med RES och kika in på fem av våra favoriter.