SPANIEN

Gran Canaria – charterns bästa vandring

Oct 25, 2016

Hotell i Gran Canaria

Gran Canaria är överlägsen andra chartermål på grund av bekvämt boende, bra kommunikationer och fina leder genom storslagna landskap. RES snörde på sig kängorna och gick på vandring.

Det börjar bland torraste törel och fortsätter uppför branta tallskogar. På krönet av öns långa bergsrygg sjunker temperaturen till svalka och luften blir fuktig innan stigen vindlar ner över böljande blomsterprakt.

Tre klimat på tre dagar. På en vandring tvärs över Gran Canaria blir regnkläder och mössa lika viktiga som solskydd och dricksvatten. Turistreklamen kallar ön för kontinent i miniatyr och beskrivningen ligger sanningen ganska nära. Ingen destination bortom Kanarieöarna erbjuder så skiftande landskap inom så korta sträckor. Gran Canaria har charterns bästa vandring.

Öns stora klimatvariation beror på den närmare två tusen meter höga bergsryggen La Cumbre som effektivt hindrar Atlantens våtkalla vindar från att drabba samman med Afrikas torra värme. Gran Canaria är närmast cirkelrund och uppifrån dess centrum löper djupa raviner ner mot havet likt ekrar från ett cykelnav. Beroende på väderstreck kommer varje ravin att få sin egen karaktär och klimat.

Lägg sedan till att ön har varit isolerad i miljoner år, vilket genererat växtlighet med hundratals unika arter och därtill har öns moderna befolkning plockat hem plantor från jordens alla hörn. Tillsätt vatten och det mesta frodas i Gran Canarias vulkaniska mylla. Vårblomningen uppe på den nederbördsrika nordsidan tål att jämföras med Alperna. Nere på den solbrända sydkusten framstår detta som en overklig fantasi.

Turistmyndigheten på Gran Canaria har länge och medvetet satsat på vandring. Främst har man renoverat öns gamla nätverk av caminos reales, de stigar som skötte öbornas kommunikationer innan bilismen. Vandringslederna generellt är väl skyltade, men sällan terrängmarkerade, vilket betyder att du måste hålla koll på kartan och sedan försöka vidmakthålla känslan för rätt riktning under vandringen. Och oavsett vad som händer lämnar du aldrig stigarna. Stupande berg och lösa jordar gör nämligen varje avvikelse livsfarlig. Särskilt i skogarna, där kanarietallens långa barr stickar mjuka markmattor som glider undan i stegen.

Gran Canaria-traversen är inget officiellt namn på någon särskild vandringsled, utan en smart sammanlänkning av öns populäraste etapper. Den kräver insikt om skillnaden mellan promenad och vandring, samt ett par grova skor, men är på intet sätt särskilt avancerad i övrigt. Ute på stigarna möter du tyskar, fransmän och italienare, utom på helgerna när skogarna fylls av kanarier på picknick. Nordiska turister tycks däremot ogärna lämna hyrbilen ur sikte.

Gran Canaria-traversen börjar med att du tar taxi från Playa del Inglés till Ayagaures i syfte att bespara dig från femton kilometer stekhet och meningslös asfalt. Byn ligger rakt norr om den berömda badorten och härifrån följer du en slingrande grusväg innan du viker vidare uppför tätnade tallskog mot havsutsikten ovan den vitkalkade byn San Bartolomé de Tirajana. Skogen är illa svedd och de få hus som dekorerar dalgången är skadade efter den stora skogsbranden 2007. Dessbättre är kanarietallen brandtålig och skogen reparerar sig snabbt, men den fyra hundra år gamla och närmast religiöst vördade stortallen El Pino de Pilancones strök med. I dag ligger det en kondoleansbok intill stubben och frön har planterats i en minneslund. Kulten kring tallen återspeglar förmodligen faktumet att här låg ett kalhugget och överutnyttjat bergslandskap innan den stora återbeskogningen på sextiotalet. Kanske beror vördnaden också på kanarietallens stora betydelse för öns vattenförsörjning eftersom de långa barren bokstavligen borstar vätan ur molnen som dagligen driver in från nordost.

vandring

Sedan blir det after walk på bytorget i San Bartolomé de Tirajana. Hundar skäller nätterna i ända och stenlagda caminos reales-stigar tar dig upp till bergsryggen La Cumbre. Luften blir kylslagen fastän solen skiner och fukten får håret att krulla sig. Räkna även med starka vindar och ett panorama som formligen exploderar ut över en vidsträckt kitteldal, där ensamma monoliter skjuter stående klubbor mot grannön Teneriffa och vulkanen Teide – Spaniens högsta berg (3 718 meter över havet) och den tredje största vulkanen på jorden.

Här uppe lyser ginsten klargul om våren och om du bara tänker vandra en enda dag på Gran Canaria så väljer du denna etapp. Förutsatt att sikten är fri, vilket den inte alltid är eftersom vinden oavbrutet pressar in fuktkalla moln. Nordostpassaden är ett atlantiskt väderfenomen som varje vandrare måste respektera. Bergsryggen har tio gånger större årsnederbörd än badhotellen utmed Playa del Inglés och noll sikt på regnslipprig stig är ingen bra kombination på branta berg.

Den andra dagsetappen slutar bakom en uteservering vid vägkorsningen i Cruz de Tejeda, vilket uppfattas välkomnande av den som vandrar i beskriven riktning, men klart förvirrande om du ämnar åt motsatt håll. När dagens efterlängtade after walk-öl serveras är det dessutom dags att fatta ett avgörande beslut. Gran Canaria-traversens tredje dagsetapp bjuder nämligen på alternativ. Endera tar du en kortare sväng ner till den traditionella kanariestaden Teror i öster eller en avsevärt längre sträcka över glesbygden mot byn Agaete i väster.

Väljer du den bekvämare varianten möter du värme och flödande grönska. Tallskogen öppnar utsikter ända bort mot huvudstaden Las Palmas och efter det följande lövtaket når du ner bland prunkande odlingsterrasser.

Väljer du det tuffare alternativet bör du vara rutinerad vandrare och i fin form, för dagsetappen blir tre mil och avslutas med en sicksackande störtdykning på tusen höjdmeter mot den palmprydda Agaetedalen. I gengäld belönas du med storslagna utsikter i tre väderstreck och ett intrikat grottsystem från det mystiska stenåldersfolk som befolkade ön när spanjorerna kom hit. Etappen kan med fördel töjas till två dagar genom att du lägger in en övernattning redan efter åtta kilometer i Artenara, där folk fortfarande bor i grottor.

Det trevliga med Gran Canaria-traversen är att du vandrar mellan olika hotell. Lokalstyret på ön arbetar medvetet för att sprida turismen från sydkusternas hotellkoncentrationer och politiken har fått lyckosam skjuts av den internationella turismens växande nyfikenhet på de etablerade resmålens omland. Turisten har ju fått en massa semestertid över sedan cancerlarmen förmörkat himlen över det tidigare så tidskrävande solbadet och försöker nu fylla ledigheten med aktiva naturupplevelser, mat och vin. Gran Canarias landsbygdsturism har därtill fått draghjälp av ett gäng romantiska utlänningar, vilka gladeligen investerar oproportionerligt stora summor i mindre lönsamma hotellrörelser.

Detta betyder sammantaget att vi i dag finner ovanligt många hotell i glesbygden. Du kan till och med bo fyrstjärnigt på ötraversen. Svettskitiga utseenden och grova skor är numera eftermiddagskorrekt på landsbygdens lyxhotell. Vad som tidigare varit ett genuint pensionärspyssel har fått modern äventyrsklädsel och blivit fitness. En lagom dos ansträngning håller fettspöket borta och vår lågintensiva friluftsaktivitet passar således perfekt in i den allmänna fokuseringen på det personliga välbefinnandet.

Bra bussförbindelser och humana taxipriser gör att du också kan bo kvar på samma hotell i flera dagar och göra dagsturer i omgivningarna. Ett nybyggt paradorhotell vid senast nämnda after walk-öl toppar Gran Canaria-traversen och fungerar som utgångspunkt för flera olika vandringsleder. Nackdelen med dessa ensamma bergshotell är att du torskar på hyrbil eller taxi från flygplatsen och väl på vandring har du liten nytta av egen bil.

Det är just denna kombination av bekvämt boende, bra kommunikationer, fina vandringsleder genom starkt föränderliga och storslagna landskap som gör vandringen på Gran Canaria överlägsen andra charterresmål. Du är tillräckligt långt från charterstränderna för att finna det naturliga lugnet och ändå så nära civilisationen att du hittar en restaurang och ett anständigt glas vin om kvällen.

Ändå känner du dig lite lurad. Insikten om att denna förträffliga vandring passerar landskap som de flesta av oss inte tror existerar på en kanarieö, trots att charterdestinationen har varit superpopulär i årtionden, får dig att misstänka inkompetens eller någon slags konspiration i syfte att hålla oss kvar på badhotellen.

Personligen skulle jag förmodligen aldrig ha satt min fot på ön om det inte vore för ett lotteri. Det var för tio år sedan och jag vann en resa till Maspalomas med fyrstjärnigt hotell som låg utsökt placerat intill de berömda sanddynerna. Allt var precis så bra som det någonsin blir i charterhimlen, men jag var varken pensionär, barnfamilj på all inclusive eller discobög. Därför hyrde jag en löjligt liten bil med en fånigt liten motor, packade ryggsäcken och drog på tur bland bergen. I dag är vandring en del av min personlighet och mitt jobb. Gran Canaria besitter frälsarkraft. Jag garanterar.


Tvärs över Gran Canaria på tre dagar

Våren är bästa tiden för vandring. Sommaren kan bli mycket het i söder och det kan snöa på topparna om vintern. Räkna med alla slags väder: stekande sol, kyla, vind och regn. Heltäckande klädsel mot solen, riktiga vandrarskor och två liter vatten/dag.

Norwegian flyger från Stockholm till Gran Canaria. För vandrare som väljer en charterresa är huvudstaden Las Palmas i norr att föredra framför badorterna i söder eftersom det blir närmare till de flesta vandringsleder och kommunikationerna är bättre.

Hotel Paradise Las Tirajanas och Parador de Cruz de Tejeda säljs av Fritidsresor. Båda ligger i bergen och är perfekt placerade för vandring. Fritidsresor sponsrar dessutom återskapandet av öns tallskogar.

Rocky Adventure på badorten Bahia Feliz arrangerar dagsturer på Gran Canaria.

Dag 1
Ayagaures–La Manzanilla-passet–San Bartolomé de Tirajana, sjutton kilometer. Bo bra på Hotel Paradise Las Tirajanas eller billigare på La Hacienda del Molino.

Dag 2
San Bartolomé de Tirajana–La Cumbre–Cruz de Tejeda, fjorton kilometer.
Bo på Parador de Cruz de Tejeda.

Dag 3 (bekväm variant)
Cruz de Tejeda–Teror, tolv kilometer.
Bo på Casa Doña Margarita.

Dag 3 (tuff variant)
Cruz de Tejeda–Artenara–Tamadaba–San Pedro–Agaete, tjugoåtta kilometer.
Bo på Casa Rural La Luna i Agaete.


Karta för översikt: Kompass 237 Gran Canaria

Karta för detaljer: senderos.grancanaria.com

Guidebok: Rother Walking Guide – Gran Canaria

Bussar: globalsu.net

Lokala turistinformationer: aytoagaete.es, artenara.es, maspalomas.com, tejeda.es, teror.es

Mer från RES

Foto: Anna Demianenko.

Tips

Semesterplaneraren 2025: Så maxar du årets ledighet

I år, 2025, faller många röda dagar på ett bra sätt för dig som vill maxa ledigheten. RES listar alla helgdagar med tips på hur du bäst använder dina semesterdagar för att få så mycket långledigt som möjligt.

Maryhill Estate. Foto: Press.

Hotellrecension

Hotellrecension: Maryhill Estate

I slutet av november 2024 öppnade Maryhill Estate i Skåne. En knapp månad senare tillbringade RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett dygn på hotellet för att se vad en gäst får för pengarna.

Foto: Amat Martínez Vilà / Adrian Motroc.

Handplockade tips

Topp 10: Spahotell för att fira nyårets resetrend wellness

Nyårslöften eller ej, vid den här tiden på året funderar många på vad vi vill göra annorlunda de kommande tolv månaderna. En titt i spåkulan visar att en av 2025 års största resetrender (än en gång!) förväntas vara wellnessresor. RES listar tio favoriter bland världens främsta spahotell.

Royal Mansour i Marrakech. Foto: Press.

Bildspecial

5 hotell med extra maxad julkänsla

Kors och tvärs över jorden hittas hotellen som tar trenden med ”all-in Christmas” på allvar – och dekorerar sina utrymmen för att alla gäster och besökare ska få riktigt maxad julkänsla. Häng med RES och kika in på fem av våra favoriter.