Köpa hus i Spanien – det här bör du känna till

Aug 03, 2016

Den spanska husmarknaden blir allt hetare för svenskar som tar sitt första kliv mot ett utlandsboende. Tillgänglighet, prisnivå och svensktalande mäklare är några faktorer som gör att Spanien fylls på med nya svenskar som aldrig förr. Och det är inte längre bara pensionärer som letar sig dit.

Text: Christian von Essen

Torrevieja, Marbella, Mallorca, Málaga, Fuengirola, Nerja, Kanarieöarna, Barcelona, Benidorm, Menorca – Spanien ligger ständigt i topp när svenskarnas resvanor ska summeras, och det vore väl egentligen märkligt ifall det inte skulle återspeglas även när det kommer till husköparpreferenserna. Faktum är att Sverige är det land som köper flest bostäder i Spanien per capita (britterna köper fler i reella tal).

Spanien har blivit synonymt med trygghet för oss svenskar. Lågprisflyget tar oss ner på knappt fyra timmar för en spottstyver, solen skiner med hyfsad frekvens och prisnivån är åtråvärd. Efter några krisartade år för den spanska ekonomin, börjar man nu se en återhämtning. 2008 genomfördes 400-500 svenska bostadsaffärer i landet, 2015 var siffran 2 750.

Robert Gure är en veteran i sammanhanget. 2010 startade han Swedbank-ägda Fastighetsbyråns första franchise i Spanien. Nu jobbar han med totalt 16 kontor i Spanien och två i Portugal.

− Det är ett extremt tryck just nu, säger han. Bara från södra Alicante och neråt ser vi 50 projekt i nyproduktion för låga priser. Det är ett väldigt gott tecken.

Enligt Gures statistik ligger snittköpet runt två miljoner kronor, och genomsnittskunden är i dag 51 år.

− Det har sjunkit betydligt, säger han. Vi ser många par i 40-årsåldern med barn som flyttar ner. Det finns sju svenska skolor i Spanien, som får skolpeng och följer svensk skolplan. Det är väldigt enkelt att komma in i systemet, och de har otroligt bra, gratis sjukvård. Vill man inte flytta ner blir det ändå väldigt mycket billigare att åka hit till sitt eget sommarhus än att åka på charter.

Malin Ågren och hennes man Fredrik är 46 respektive 49 år, och passar utmärkt in i den nya statistiken. De har precis boat in sig i sin moderna 3,5-miljonersvilla med pool och solterrass, mellan Alicante och Torrevieja. De hade väldigt specifika önskemål kring vad de ville ha.

− Vi hade ingen erfarenhet av Spanien alls, men tänkte att vi skulle se vad som fanns. Vi visste att vi ville ha något på fastlandet för att inte bli strandsatta, och gärna nära Alicantes flygplats. Vi ville ha något nytt och fräscht med pool, men ändå hyfsat nära havet. För oss är det dessutom jätteviktigt att området känns levande året runt, det är hemskt när allting dör efter att turistsäsongen är över.

I researchsyfte flög Malin ner själv till Alicante i somras och körde runt med sin svensktalande mäklare för att titta på objekt. Hon hittade sitt drömhus, och när Fredrik följde med nästa gång slog de till. För det gäller att vara snabb.

− Om du gillar ett objekt går det inte att vela i flera veckor, säger Robert Gure. I Spanien finns nästan inga regler för mäklare, vilket betyder att alla får sälja vilka objekt de vill. Min rekommendation är att du har handpenningen redo på internetbanken när du åker ner till Spanien. Annars riskerar du att förlora ditt drömboende.

Malin Ågren vet inte ännu om hon och Fredrik kommer att pensionera sig i landet – de har trots allt 20 år kvar – men tanken är definitivt att leva där så mycket som möjligt under de kommande åren.

− Vi har rest väldigt mycket tillsammans tidigare, och nu kommer vi kanske fokusera mer på att lära känna vårt område och hellre dra till Barcelona på en långweekend. Vi har redan köpt en bil, och huset har två gästrum så att våra fyra barn kan komma ner när det passar. Vi tänker inte hyra ut huset, utan vill verkligen boa in oss och inreda ordentligt. Samtidigt ser vi förstås det hela som en investering för framtiden.

Har du några tips till svenskar som är nyfikna på att köpa hus i Spanien?

− Åk ner först och känn efter. Hitta en svensktalande mäklare som du får bra kontakt med − i de här husköpen träffar man varandra väldigt mycket i jämförelse med hur det funkar i Sverige. Här finns verkligen alla tänkbara typer av boenden i alla möjliga prisklasser, så var noga från början med vad du tänker dig.

Hur är byråkratin?

− Det tar längre tid här nere, särskilt med myndigheter. Nybyggen måste till exempel besiktigas innan man får tillträde, vilket drog ut på tiden för vår del. Men i övrigt måste jag säga att allt funkar väldigt bra, hantverkare kommer på utsatt tid och det mesta är väldigt ordnat. Det ska sägas att vår mäklare hanterade all administration och byråkrati mot en extra kostnad. Dessutom får vi hjälp även efter köpet med alla avtal och registreringar som krävs.

Enligt Robert Gure på Fastighetsbyrån är det bara tio procent av kunderna som faktiskt flyttar ner permanent till sina nyinköpta bostäder. Många som investerar i en bostad väljer att hyra ut den till semesterresenärer.

− Man brukar säga lite förenklat att om du hyr ut din bostad i augusti kan du täcka hela årets driftskostnader, exklusive kapitalkostnader. Riskmässigt tror vi att den värsta krisen är över, och om du har en horisont på fem-tio år är det förmodligen en riktigt god investering.


Foto: IStock.

Skatteexperten: Pension i utlandet – en snårig väg

Det låter lockande att plocka ut en skattefri pension läppjandes på lokalt rödvin, med utsikt över Medelhavet. Men vägen dit kräver en del planering, menar skatteexperten.
Stefan Thomsson på revisions- och konsultbyrån Grant Thornton har i 26 år hjälpt privatpersoner och företagare att hitta förmånliga skattelösningar, ofta i kombination med pension och utlandsflytt. Spanien ligger fortsatt i topp för svenska pensionärer.

− Det är enkelt eftersom vi alla känner landet väl, säger han. Det finns goda förbindelser, prisnivån är bra och ”solen är gratis”. 

I Spanien är inte tjänstepensionen skattefri – som den är i det något kyligare Portugal – men Stefan Thomsson uppskattar att man kan sänka sin skatt med 10-30 procent genom utflyttning. Något de flesta snart blir medvetna om, när det gäller att ta ut sin pension i utlandet, är att man måste klippa banden i Sverige. Du får inte ha ”väsentlig anknytning” hit längre.

− Det innebär att du inte får ha något arbete, företag eller någon permanentbostad här längre, och du måste vistas minst sex månader om året i det nya landet. Det tål att tänkas på när det gäller närheten till barnbarnen, säger Stefan.

Stefan Thomsson har även hjälpt många företagare att sälja sina bolag till låg, eller inte någon skatt alls, tack vare ett skatteavtal mellan Sverige och Spanien. Men han råder till stor försiktighet när det gäller att hantera skattefrågor på egen hand.

− Det är jätteviktigt att göra en utredning hos en internationellt erfaren skatterådgivare innan flytten. Det är verkligen inte samma sak som att vara på semester, och om inte alla krav uppnås kan det innebära att du i värsta fall gör dig skyldig till skattebrott med påföljden fängelse. Det vanligaste är dock att det påförs skattetillägg med 40 procent på den tillkommande skatten. Generellt tycker jag att alla entreprenörer borde gå till ”skattedoktorn” för en översikt lika ofta som aktieägaren går till läkaren för en hälsokontroll. Detta för att primärt säkerställa att de transaktioner som genomförs är skattemässigt korrekta.

Vad kan man tänka på vid husköp i Spanien om man inte ska pensionera sig?

− Om det gäller ett dyrare hus kan det vara värt att tänka på att Spanien fortfarande har arvsskatt. Därför är det för många mer förmånligt att låta barnen stå som ägare på en gång. Detta för att spara ett så kallat arvsskatteled.

− Dessutom gäller nu ett nytt EU-direktiv som säger att om man flyttat till Spanien och dör där, ska spanska lagar och arvsregler gälla. Det kan ställa till det när det gäller arvsordning och enskild egendom, och du måste, vilket är det generella rådet, i ett testamente tydliggöra att du vill att reglerna från medborgarskapslandet – alltså Sverige − ska följas istället. Däremot slipper du inte undan den spanska arvsskatten.  

Fakta

Svenska bostäder i Spanien

Genomsnittspris: 2 miljoner kronor
Genomsnittsålder: 51 år

70 procent lägenheter
20 procent radhus
10 procent villor

90 procent semesterfirare
10 procent flyttar ner

80 procent befintligt
20 procent nyproduktion

Handpenning: 10 procent

Källa: Fastighetsbyrån

 

 

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!