I MÅNDAGENS METRO

Mallorca – alltid lika kärt

Aug 22, 2016

Mallorca ligger kvar i topp av sommarens populäraste resmål. Den lilla ö-pärlan i Medelhavet lockar sina besökare med en vacker, rik natur med långa sandstränder, gömda badvikar och grönskande berg. Dessutom, matupplevelser i världsklass och storstadspuls i världens minsta storstad. RES ständige medarbetare, tillika Mallorcaexpert Jörgen Ulvsgärd, delar med sig av sina smultronställen.

Text och foto: Jörgen Ulvsgärd

Hotell i Mallorca

Palma


Ett av Palmas charmigaste kaféer: Grand Café Cappuccino.

Allt fler resenärer söker sig i dag till Mallorca för att njuta av pulsen och den avspända atmosfären i världens minsta storstad. Här ryms fascinerande, historiska minnesmärken blandat med stiliga hotell och lyxiga restauranger, men också enkla barer och bohemiska vattenhål.

Att stå uppe på de gamla stadsmurarna i gamla stan och blicka ner mot strandpromenaden Passeig Maritim, känna doften av salt svepa med de ljumma vindarna från havet är något som jag alltid har förknippat med Palma och Mallorca. Ofta har jag börjat mina vandringar i de svala och trånga gränderna i gamla stan, med att sitta ner en stund på klassiska Bar Bosch och studera folkvimlet. I de medeltida gränderna kan du lätt gå vilse och ändå alltid hitta ut. Större än så är inte den äldsta delen av Palma.

Å andra sidan är det ju det som är meningen, eller som författaren och reseskildraren Jolo skulle ha sagt ”man måste gå vilse för att uppleva äventyret”. I dessa vindlande gränder kan vad som helst hända bara du är nyfiken och har ögonen med dig. Torgen Plaça Coll, Cort och Plaça Major – själva hjärtat i Palma – är livfulla oaser i den medeltida stadsbilden. Otaliga gamla palats och byggnader är varsamt restaurerade till små pärlor i form av mysiga personliga hotell och smakfulla restauranger. Shoppingstråken är flera och kyrkorna många. Mäktigast av dem alla är katedralen La Seu.

Gatorna österut från gamla stan leder ner mot kvarteren La Llotja som förr var skepps- och båtbyggarnas hemvist i Palma. De smala gatorna är ett gytter av barer, butiker, gallerier och restauranger. Lite längre bort hittar du de mysiga kvarteren i Santa Catalina. Som överallt i världen har stadens arbetarstadsdelar förvandlats till populära konstnärskvarter i takt med att priserna stigit. Santa Catalina är inget undantag. En gång var dessa kvarter de fattigaste i Palma där hantverkare och fiskare höll till. Bakom pittoreskt, slitna och flagnade husfasader i olika pastellfärger, döljer sig i dag istället läckra designbutiker, konstnärsateljéer, massage-och yogastudior, coola barer och konstfullt utsmyckade kaféer, restauranger och klubbar.

Tips Palma


På La Ruta Martiana serveras tapas och öl för en billig peng.

Katedralen La Seu
Det är mäktigt att stiga in i denna gotiska helgedom från 1300-talet. Överallt sipprar ljuset in genom de målade, små fönsterglasen som består av tusentals, färgade glasbitar. Idén till katedralen, som är ett av de mäktigaste gotiska byggnadsverken i världen, kom till under en dramatisk båtresa mellan Barcelona och Mallorca då resenärerna, som var spanska soldater, drabbades av en fruktansvärd storm. De var på väg att erövra det moriska riket Mallorca som i slutet av 1200-talet var det värsta piratnästet i Spanien. Kung Jaume I, som var med ombord bestämde sig då, att om han fick sätta sin fot på Mallorcas jord skulle han bygga denna katedral till jungfru Marias ära på den gamla moskéns tomt. Han överlevde och år 1300 satte bygget igång, men katedralen stod klar först 300 år senare. Under denna period var Palma en av de rikaste städerna i Medelhavet.

Plaça Mayor
Stortorget i gamla stan är Palmas epicentrum. Härifrån genereras energin till de vindlande gränderna och andra små torg runt omkring. Från början låg det ett kloster här, men senare blev det ett marknadstorg dit alla Mallorcas bönder kom för att sälja sina varor. Runtomkring ligger kaféer och restauranger och varje vecka hålls olika marknader på platsen. Vill man inte trängas bland alla turister ska man gå hit tidigt på morgonen eller ännu hellre smita in på de små gränderna i anslutning till torget för att ta en fika, öl eller en sangria i lugn och ro.
Plaça Mayor, Carrer de la Riera

La Ruta Martiana
Barrundan La Ruta Martiana är bästa sättet att komma ikontakt med lokalbefolkningen i Palma. Varje tisdagskväll är barerna, kaféerna och restaurangerna i området Sa Gerreria runt Plaça Quartera samt Plaça Coll fulla av folk. Här serveras tapas eller pintxos tillsammans med en öl för en billig penning. Nya utskänkningslagar innebär dock till mångas förtret att barerna stänger klockan 24 för att inte störa de boende i kvarteret.

Grand Café Cappuccino
Detta är ett av Palmas charmigaste kaféer och ett av mina favoritställen. Kaffekedjan Cappuccino är Mallorcas svar på Starbucks med flera populära kaféer i Palma och runt om på ön. Många kedjor förlorar sin charm i takt med att de växer, men detta kafé – som ligger i en gammal vacker byggnad med en underbar innergård på affärsgatan Carrer de Sant Miquel – är undantaget som bekräftar regeln.
Carrer San Miguel, 53
grupocappuccino.com

Panaderia Fornet de la Soca
Denna lilla oansenliga, men gudomliga panaderia hittar du om du följer den smala gränden Carrer Magdalena som går parallellt med La Rambla upp mot sjukhuset. På vänster sida dyker då Fornet de la Soca upp. Här finns inga flashiga skyltar eller stora fönster så det är lätt att den passerar obemärkt. Kliv in så får du med stor sannolikhet träffa bagaren själv, Tomeu Arbona Figuerola, som för ett antal år sedan la psykiatrin på hyllan och bestämde sig för att baka Mallorcas bästa ensaimadas. Han har ägnat många år åt forskning och återvinning av gamla hotade mallorkinska recept. Utöver det söta brödet bakas här andra klassiska bakverk från ön.
Carrer Saint Jaume 23
fornetdelasoca.com

Las Gracias
Vill du dricka en god kopp kaffe och kanske köpa med dig olivolja, gourmetsalt och vin från Mallorca så är butiken Las Gracias ett måste. De två tjejerna som driver stället har handplockat de bästa råvarorna från ön. En av dem jobbar på Flor de sal d’es Trenc vilket innebär att du hittar det bästa gourmetsaltet i denna butik. Här kan du också ta en fikapaus under shoppingturen längs Sant Eualiagatan.
Carrer Santa Eulalia 13
lasgraciastienda.com

Café Murada
När solen snabbt sjunker mot horisonten sätter jag mig gärna en stund på Café Murada, en liten italiensk pärla, som ligger en bit bortom katedralen i gamla stan, i ett område som håller på att bli hett i upprustningsiverns Palma. Det är ett av Palmas äldsta områden som var judiska hantverkskvarter under morernas tid och som för bara några år sedan ansågs lite off och ganska nedslitet. Så började det hända saker. Stället är öppet som kafé bara på våren, försommaren och på hösten. Under sommaren är restaurangen endast öppen kvällstid på grund av hettan vid stadsmuren. Öppettiderna kan variera så kolla gärna hemsidan innan. Utsikten över Palmabukten är hänförande, solläget under eftermiddagen likaså.
Passeig Dalt Murada 2
cafemurada.com

Rialto Living
Rialto Living är en livsstils- och konceptbutik som erbjuder kunderna 800 kvadratmeter fullproppade med möbler och inredningsprylar, mode, konst, böcker och accessoarer. Allt noga utvalt av grundarna Klas Käll, formgivare och tidigare en av ägarna till varumärket Gant, och Barbara Bergman, grafisk formgivare. Butiken är uppkallad efter teater Rialto som byggdes 1928 och som omvandlades till inredningsbutik 2007. Rialto Living har också ett kafé för lunch eller fika.
Carrer de Sant Feliu, 3
rialtoliving.com

Hotel Hostal Cuba
Denna byggnad, som är ett landmärke för stadsdelen, blev färdig 1904 till minne av de band som arbetarstadsdelen hade med Kuba. Hotellet är byggt i den inhemska jugendstil som kallas för modernisme och som kan ses på många fasader och hus runtom i stadsdelen. I den här byggnaden, som i dag också är en bar och restaurang, brukade sjömän och fiskare samlas för att dricka kaffe. Själv slår jag mig gärna ner för en fika eller en öl innan det är dags för middagen. Takbaren är en mycket populär samlingsplats och cocktailbar på sommarhalvåret. En drink här uppe med hela Palmabukten i kvällsbelysning är en svårslagen upplevelse. Dubbelrum från cirka 1 600 kronor natten, beroende på säsong.
Carrer de Sant Magí 1
Lediga rum & priser

Mallorcas inland


På Ca Na Toneta har systrarna Solivellas omvandlat sin faster Tonetas hus till en liten restaurang.

Den på senare år trendiga matmetropolen Palma har länge sneglat på vad som händer ute på landsbygden, i staden Inca och i byar som Algaida, Montuïri och Caimari. Inca ligger mitt på ön och är betydligt bättre än sitt rykte. Visserligen är det få turister som har något gott att säga om staden. Man hör ofta kommentaren att det är en riktig håla, men lyssnar du i stället till de bosatta i Inca trivs de alldeles utmärkt, bortsett från att de i dag känner sorg i hjärtat över alla de nedlagda läder- och skofabriker som tidigare var stadens själ. Visst, Inca är föga insmickrande vid en första anblick, men hemsk är den inte. Jag tycker själv att det är spännande med ställen som är lite fula och skamfilade, de ruvar ofta på hemligheter. Inca med de omgivande orterna Binissalem och Manacor har sedan urminnes tider dessutom varit centrum för vinproduktionen på ön.

I de centrala delarna av ön regerar den äkta husmanskosten. Här finns en matlagningstradition som kan stoltsera med de bästa charkuterierna i världen, som till exempel sobrassadan, denna späckstinna patéliknande korv som är själva livlinan i den dagliga matlagningen och som serveras i alla tänkbara konstellationer. Tillsammans med en mängd andra korvar förstås. Sätet för dessa charkuteridelikatesser är byn Montuïri. Den här delen av Mallorca är också berömd för sitt griskött, porc negre, som kommer från de svarta svinen uppfödda på korn, bönor och fikon.

Tips inlandet

Ca Na Toneta
Från Inca upp mot Tramuntanabergen slingrar sig vägen till byn Caimari. Byn klänger på den branta sluttningen under den spektakulära bergstoppen med klostret Sagrats Cors-Lluc högst upp, en viktig anhalt för pilgrimer. I utkanten av Caimari lämnar du huvudgatan, fortsätter uppför en trådsmal gränd och snubblar sedan in på den lilla restaurangen Ca Na Toneta, som ligger strax nedanför kyrkan. Här har systrarna Solivellas omvandlat sin faster Tonetas hus till en liten restaurang som gör skäl för begreppet ”ät lokalt, tänk globalt”. Allt de gör sker med stor kärlek till vad jorden och havet ger. De föredrar grönsaker som är odlade i deras egen trädgård. Resten, som till exempel fisk, kött och charkuterier, hämtar de från lokala producenter. Boka för säkerhets skull bord i förväg. Det finns bara sex bord på terrassen och lika många inne.
Carrer de l’Horitzó 21, Caimari
canatoneta.com

Joan Marc Restaurant
För Mallorcaresenärer som älskar god mat är kocken Joan Marc Garcias säkert ett välbekant ansikte. Jag har följt hans suveräna matlagning på kända ställen som Son Brull, Reads och Sant Pau. Nu driver han egen restaurang i hemstaden Inca. Hans stil, som bygger på traditionell mallorkinsk mat i modern tappning, är densamma. Närproducerade råvaror är hans signum.
Plaça del Blanquer, 10, Inca
joanmarcrestaurant.com

Vingårdsbesök
En av mina favoritbodegor är Bodegues Ribas i byn Consell, som har anor från 1700-talet, och därmed är en av öns äldsta bodegor. Vingården drivs av syskonen Araceli och Xavier som bland annat producerat prestigevinerna Gargollassa och Prensa.
Vingårdarna Macià Batle i Santa Maria de Cami och José Luís Ferrer i Binissalem är båda duktiga vinmakare. Deras vinhus ligger i närheten av varandra, ett par mil norr om Palma, och är båda populära utflyktsmål bland vinintresserade turister.
bodegaribas.com
maciabatle.com
vinosferrer.com

Mallorca västerut

Vägen är ofta resans mål, hävdar många. Det gäller i hög grad utfärderna på de vindlande vägarna i Tramuntanabergen på nordvästra Mallorca. Dessa vägsträckor kan vara en nog så stor utmaning för den som har lätt för svindel eller åksjuka. Den minst vindlande delen av dessa bergsvägar går mellan Palma och 1300-talsbyn Valldemossa, där kompositören Frederic Chopin och författarinnan George Sand tillbringade en vinter.

Efter Valldemossa tar branta serpentiner vid ner mot konstnärsbyn Deià och fortsätter vidare längs den klippiga kustvägen upp till Port de Sóller. Härifrån kan du med fördel ta den smalspåriga järnvägen till staden Sóller på 1 400 meters höjd över havet, varifrån du sedan kan fortsätta vidare med samma järnvägslinje tillbaka till Palma.

Sóller är känd för sina apelsinodlingar. Apelsinen härstammar egentligen från Kina och inte från medelhavsländerna. Den klarar nämligen inte Medelhavets torra somrar utan hjälp av vatten. Får den vatten ger den flera skördar. Detta faktum är orsaken till att Sóllerdalen blivit Mallorcas apelsincentrum. Bäckarna uppifrån det höga Puig Majormassivet i Tramuntanabergen förser dalgången med vatten året om. En annan orsak till att apelsinträden trivs så bra runt Sóller är den svala sommartemperaturen och de milda vintrarna. Under blomningstiden fylls hela dalgången med en tydlig apelsindoft.

Det är med andra ord ute på vischan det händer spännande saker, inte minst på matfronten. Detta gäller inte minst västra Mallorca som omfattar de kända turistorterna Port d´Andratx, Santa Ponça och inte minst jetsetbadorten Portals Nous. I dalgångarna ligger också många av de gamla herrgårdarna, så kallade possessiós eller fincor, ofta med anor från medeltiden. Många av dem är i dag renoverade till exklusiva resorter som erbjuder det mesta som krävs för en kroppslig och själslig förvandling.

Tips västerut

Son Nét
Detta är en av Mallorcas finaste fincor, en gång i tiden också en av de största på ön med ägor ända från byn Puigpunyent ner till Palma. Den renoverades under 1990-talet och öppnade som en lyxig resort 1998. Alla möblerna är klädda med handgjorda och vävda tyger. Här ryms 31 rum och sviter, bara 25 minuters bilresa från Palma. De två restaurangerna Oleum, som ligger inne i huvudbyggnaden, och Gaebo, som används för utomhusluncher, serverar en klassisk medelhavsmat med en touch av Mallorca. Det mest spektakulära med denna finca är ”trädkojan”, som fungerar som konferensrum alternativt privat middagsarrangemang för cirka åtta personer, och som är byggt runt ett gammalt träd framför huvudbyggnaden. Den enda i sitt slag på Mallorca. Här uppifrån har du som gäst ett fågelperspektiv över den vackra dalgången, byn Puigpunyent och Tramuntanabergen. Dubbelrum från cirka 1 500 kronor natten.
Carrer Castillo de Sonnet, i utkanten av byn Puigpunyent
Lediga rum & priser

Munkklostret Cartoixa de Jesús de Nazaret i Valldemossa
Det var här paret Frederic Chopin och George Sand hyrde en cell 1838, som nu är omvandlad till museum. För Chopins del gav vistelsen upphov till några av hans mest älskade kompositioner, bland andra Regndroppspreludiet och George Sand skrev den välkända boken, En vinter på Mallorca. Klostret i sig är både intressant och vackert, men arkaderna bakom kapellet och den omgivande klosterträdgården med utsikt över dalen är en minst lika stor upplevelse. På översta våningen i klosterkyrkan ligger museet för samtidskonst, som innehåller målningar av flera av våra stora europeiska 1900-talsmålare – företrädesvis spanska – som till exempel Pablo Picasso, Joan Miró och Tapies. I klostret finns också ett apotek från 1600-talet.
Plaça de la Cartoixa de Valldemossa
cartujadevalldemossa.com

Deià
Byn Deià är ett av de mest hajpade utflyktsmålen på Mallorca, men spara besöket till lågsäsongsmånaderna april-maj och september-oktober. Det är då byn bäst kommer till sin rätt, annars är risken stor att hela upplevelsen går förlorad. Den lilla stenstranden vid foten av byn, liksom alla strandrestaurangerna ovanför är under turistsäsongen ständigt proppfulla. Dessutom blir nordvästkustens slingriga serpentinvägar svårframkomliga av den intensiva trafiken. För den åksjuke som inte tål serpentinvägarna mellan Port de Sollér och Valldemossa rekommenderar jag att ta båtvägen. De flesta som besöker Deià tar den halvtimmeslånga promenaden ner till den lilla stenstranden, men vad inte många vet är att den vackraste stranden inte är Cala Deià utan Cala Tuent några kilometer därifrån. Den ligger bildskönt insprängd bland mäktiga klippformationer. Ett mer behagligt sätt att uppleva Deià och utsikten över dalgången är från terrassen på Café Miró eller från utsiktsklippan Son Marroig ett par kilometer utanför byn.

Mitt favoritställe för en lunch eller middag är den lite undanskymda trädgårdsterrassen, Sa Vinya, ovanför genomfartsvägen genom Deià eller en drink med tilltugg i solnedgången på fincan Ca’s Xorc, som i dag är ett boutiquehotell och ligger vid en brant bergvägg mellan Deià och Sóller. Stället har en fantastisk utsikt över bukten. Dubbelrum från 1 400 kronor natten.
sonmarroig.com
restaurant-savinya.com

Lediga rum & priser Ca's Xorc

Hotel La Residencia
Det var grundaren av flygbolaget Virgin, Sir Richard Branson, som på 1980-talet använde sin förmögenhet till att totalrenovera den fallfärdiga gamla fincan med anor från 1400-talet och förvandlade det till ett lyxhotell. Hotellet är med andra ord ett häftigt ställe att ta in på, dyrt under högsäsong, men överkomligt under lågsäsong då det också är som bäst att besöka Deià. Byggnaderna ligger i etage utmed bergssluttningen ner mot byn med en vidunderlig utsikt över dalen. Detta är ett hotell som också är en sevärdhet i sig. Här ligger både den prisbelönta restaurangen El Olivo och den mysiga tapasrestaurangen Café Miró med uteservering på terrassen. Dubbelrum från 3 500 kronor natten. 
Son Canal s/n, Deià
belmond.com/laresidencia

Sóller
Egentligen är det mest sevärda med Sollér staden och dess omgivningar. Ankomsten med den smalspåriga järnvägen från Palma är som en filmisk entré från en svunnen tid. Järnvägen byggdes 1912 för fruktfrakter ner till Palma eftersom vägnätet i Tramuntanabergen var alltför svårforcerad under vintertid. Tåget som avgår från Plaça de Espanya i Palma gick under namnet ”Röda Pilen”, vilket i dag kan te sig komiskt med tanke på den långsamma framfarten. Vid tågstationen i Sóller kan man byta tåg ner till Puerto Sóller och havet. Glöm inte innan dess att titta in i den vackra järnvägsrestaurangen. I Puerto Sóller är det under högsäsong mycket trångt både i havsviken och bland alla restauranger, barer och kaféer längs stranden. Mysigast är det under våren och hösten.
trendesoller.com

Ca’n Boqueta
Inne i Sollér kretsar det mesta kring torget Plaça Constitució, ett vackert torg fullt av barer, kaféer och restauranger. Tyvärr också en hel del turistfällor. Med tanke på hur populär denna ort är för turister finns det förvånansvärt få bra restauranger, med något undantag. En av dem är en liten favorit som dock inte ligger på torget utan ett kvarter därifrån och heter Ca´n Boqueta. Här serveras utsökt mat till schyssta priser. Restaurangen har en uteservering på en liten mysig gård med palmträd.
Carrer Gran Via 43, Sóller

Mallorca österut

Många turister hinner sällan med att utforska det sydöstra hörnet av Mallorca, vilket är synd. Landskapet innanför kusten är kargt och platt och inte särskilt inbjudande, men kustlinjen är desto mer intressant. Här hittar du de bästa badvikarna med det klaraste vattnet. Insprängda mellan bergsskrevorna finns allt från stora vikar tätt kantade med turistanläggningar, till små sandstränder tillgängliga endast till fots eller med båt. De bästa ligger gömda mellan klippor eller sanddyner bara en timmes bilresa från Palma. Stranden Es Trenc är det närmaste Västindien man kan komma i Europa. Längs kusten utanför Ses Salines skördar man också för hand gourmetsaltet Flor de Sal d’es Trenc, som används av kockar och finsmakare över hela världen och som är ett starkt signum för Mallorca.

Tips österut

Stränder och badvikar

Vill man uppsöka dessa gömda vikar med turkosblått vatten är klippbukterna El Mago och Parc Natural Mondragó, ett område med flera fina stränder. Badutflykterna kan med fördel kombineras med vandring runt udden Cap de Ses Salines. Längs den vackra vandringsleden radar vackra vikar upp sig, som till exempel, Es Màrmols, Cala Llombards och den vackra Cala S´Almunia dit inte så många beger sig av det enkla skälet att det tar tjugo minuter att gå ner till stranden från vägen.

Vid badviken Mondragó är bekvämligheterna större, vilket gör att badet lätt kan kombineras med en övernattning på strandhotellet med samma namn.

Es Caragol är en annan okänd pärla, som dock kräver minst en kvarts promenad från fyren på sydspetsen Cap de Ses Salines. Detta är ett välkänt nudistbad, men för de som föredrar badkläderna på går det att hitta en strandremsa för sig själv. Även här är det egen matsäck som gäller.

Es Trenc är däremot ingen hemlig strand, ej heller folktom. Den är snarare en milslång och naturskön strand med kritvit sand och rent, gnistrande klart vatten belägen mellan staden Sa Rapita och Colònia Sant Jordi. Denna strand är det närmaste Västindien man kan komma i Europa. Den minst trånga delen av Es Trenc är den västra delen mellan Sa Rapita och Punta Plana.

Norra Mallorca

Det finns två sätt att ta sig från Palma till norra delen av ön. Antingen åker du på halsbrytande vackra serpentinvägar från Deia via Port de Sóller och den magnifika klippbukten Sa Calobra, en av Europas finaste bergsvägar med en fallhöjd på 800 meter, eller så väljer du den enklare via motorvägen från Palma.

Eftersom norra Mallorca för mig är förknippat med branta klippor med turkost vatten, väljer jag hellre den svårare vägen som efter Port de Sóller slingrar sig upp i de höga passen nedanför berget Puig Major på drygt 1 400 meters höjd. Här möter du den ena cykelklungan efter den andra på väg uppför eller nerför berget, från eller till staden Pollença. En av mina favoritvikar på nordsidan av ön är Cala de Sant Vicenç som är mysigast att nå cykelvägen från Pollença. Och icke att förglömma halvön Cap de Formentor med sin spännande historia, vackra natur och suveräna bad.

Tips norrut


Son Brull - ett ombyggt kloster från 1300-talet.

Pollença
Staden är en genuin liten spansk stad med trånga gränder som hela tiden söker skugga och där husen med sina smidesbalkonger lutar sig ut över gatan för att skydda flanörerna från en brännande sol. Härifrån är det bara drygt en mil ner till havet och staden Port de Pollença, som ligger formad efter bukten med en av de finaste halvöarna på Mallorca utanför sig. Strandpromenaden är kantad av trevliga hotell, restauranger och kaféer och är en av öns minsta och kanske mysigaste badorter.

Son Brull
Några kilometer utanför Pollença ligger en av mina favoritfincor på Mallorca, det vackra ombyggda 1300-talsklostret Son Brull. ”Man måste vara lite galen för att dra i gång ett sådant här projekt”, berättar ägaren Miguel Suau, som är barnfödd på ön. Han är fjärde generationen i en hotellfamilj från Pollença. Miguel och hans föräldrar började renovera det gamla klostret för 12 år sedan i en sparsmakad stram och elegant stil där historia möter nutiden. Återhållen lyx skulle man kunna säga. Det mesta går i grått, elfenben, brunt och svart. De halvmetertjocka stenväggarna håller värmen på vintern och svalkan på sommaren. Dubbelrum från cirka 2 000 kronor natten.
Lediga rum & priser

Can Simoneta
En annan vacker finca på nordsidan är Can Simoneta i byn Canyamel. Den gamla renoverade herrgården ligger uppe på en kulle eller snarare klippa och är i dag ett litet femstjärnigt hotell. Läget är idealiskt som utgångspunkt för vattensport, golf, cykling, tennis, ridning eller vandring. Dubbelrum från cirka 1 900 kronor natten.
Lediga rum & priser

Alcúdia
Stranden i Alcúdia är mer än en mil lång och består av finkornig sand. Den sträcker sig ända ner till grannorten Can Picafort. Närmast Alcúdia är det långgrunt, men djupnar ju längre bort mot Platja de Muro du kommer. Kör mot Can Picafort och parkera bilen vid vägen cirka en kilometer efter Hotel Viva Bahia. Gå genom pinjeskogen och du kommer till strandens mest orörda del. Glöm inte picknickkorgen för här finns inget att köpa. Gamla stan i Alcúdia har en storslagen ringmur med 26 torn och kullerstensbelagda trånga gator som kantas av små mysiga kaféer och restauranger. I Alcúdia finns öns enda bevarade romerska teater där det ibland hålls konserter.

Restaurante Jardin Bistro
Vill du äta en riktigt bra måltid ska du besöka denna bistro. Här basar Macarena de Castro, vilket är synonymt med matlagning på hög nivå. Prova gärna fiskrätten frito de raya con verduras mediterranías. Macarena de Castro driver också en Michelinkrog, Jardin, i anslutning till bistron.
Tritones s/n, Port d’Alcúdia
restaurantejardin.com

 

 

 

 

 

Mer från RES

Foto: MoMA PS1 / Brandon Polanco.

Topp 5: De bästa städerna i USA för fest

För många är jul och nyår den ultimata högtidsperioden för fest – och i USA finns det gott om storstäder där det är liv och rörelse dygnet runt. Kan du gissa vilka som just pekats ut som fem de festligaste?

Foto: Beach Ibiza.

Topplista

Topp 10: Europas bästa partystäder

Om du gillar att resa – och uppleva nattliv, se hit! Till dig som gillar att gå ut och gärna besöker städer som aldrig sover har RES listan över Europas bästa dygnet runt-städer för fest.

Foto: Abdulla Faiz.

Nyhet

Nu blir det dyrare att besöka Maldiverna

Ett sätt att stabilisera landets ekonomi – eller en hot mot den långsiktiga inkomstkälla turismen är? I Maldvierna, som många ser som sinnebilden av paradissemester, höjs nu flera turistskatter som en lösning på landets finansproblem. Men inom resebranschen höjs oroliga röster.

Foto: Henrik Trygg / Stockholm Archipelago.

Handplockade tips

Viggos topplista julen 2024

Några gånger om året rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen eller nästa weekendresa.