Spanien är världens tredje största vinproducent, efter Frankrike och Italien, med andra ord ett mycket gammalt vinland med en flertusenårig vinhistoria. Landet har skiftande klimat och i de olika vinregionerna har skilda traditioner och regiontypiska viner uppstått. Jerez är världsberömt för sin sherry, Rioja för sina röda strama viner och Katalonien för sin Cava.
I dag görs enastående spanska viner också på flera andra håll i landet som till exempel i Ribiera del Duero i nordvästra Spanien och i Toro som ligger lite längre ner längs floden Duero. Här görs ett närmast kultförklarat vin på tempranillo, som lokalt kallas Tinta de Toro. Mest berömt utöver Riojaregionen är annars regionen Priorat som blivit en världssuccé och det enda distrikt som fått DOC-klassning efter Rioja.
Galicien uppe i nordväst mot gränsen till Portugal och Atlanten är känt för sina vita viner som passar utmärkt till skaldjur. Här odlas lokala druvsorter som klarar havsluften och den karga jordmånen. – Det är nu begreppet ”modern rioja” börjar lanseras, alltså ett vin som skiljer sig nämnvärt från klassiska riojan. Vinet har en högre fruktighet, är strävare, har markerad fruktsyra. Det är inte lika fatdominerat som de klassiska vinerna, och det har heller inte en lätt oxidativ ton, som en del traditionella viner från Rioja gärna får, säger vinexperten Johan Franco Ceresedo.
De som vill ha en upplevelse i begränsad upplaga bör besöka Crusoe Treasure, världens första undervattensvingård och konstgjorda rev, som ligger vid Baskiska kusten. Resultaten av år av vetenskaplig forskning resulterar i viner av högsta kvalitet.