Från Londons slummigaste stadsdel till den trendigaste. Vi har åkt till East End för att ta pulsen på den heta stadsdelen inför sommarens stora händelse – 2012 års upplaga av de olympiska spelen.
Foto: Sara Ekholm
Från terrassen uppe på konstgalleriet Formans i Hackney Wick i östra London ser man tydligt hur stadsbilden har förändrats. Tvärs över kanalen som rinner nedanför galleriet ligger den nya stadion som har byggts för OS 2012. Bakom arenan reser sig Anish Kapoors olympiska skulptur Orbit som en jättestor bergochdalbana, och det tidigare så lugna industriområdet är översvämmat av byggarbetare. Längre bort syns nyöppnade köpcentrumet Westfield Stratford. Nya byggnader dominerar nu ett område som tidigare mest har varit känt för billiga lagerlokaler som användes som konstnärsstudior eller för halvlagliga ravefester.
Det är inte många år sedan det var nästan helt otänkbart att som turist, och i viss mån även som Londonbo, bege sig till Dalston, Clapton, Hackney Wick, Hackney Central eller London Fields i stadens östra delar. För det här var platser som aldrig riktigt levde upp till den bild av London som säljer staden – de anrika byggnaderna i Westminster, den charmiga antikmarknaden i Notting Hill, eller de vitputsade husen och stora museerna i Kensington. I öst var det troligare att man blev rånad än hänförd, och de slitna höghusen byggda på platser där blitzen förstört äldre bostadsområden sträckte sig bortglömda mot himlen.
Sedan hände något. Sakta men säkert har den här delen av staden blivit mer än bara accepterad – den har blivit en symbol för det unga, kreativa London, och när OS nu kommer till staden i år så är det till Stratford i området Newham i öst. Plötsligt är det här man hittar de roligaste barerna i London, de vildaste efterfesterna, och det är här som konstnärerna och modeskaparna samlas.
Men det finns ytterligare en sida av östra London som gör området så populärt. Här finns nämligen en stämning som det är svårt att hitta I centrum, något som gör att folk som bor här tycker att det är som att bo i en by eller liten stad. Det kan vara matmarknaderna, eller pop-up-restaurangerna, eller den lilla ekologiska vinbutiken där du kan komma tillbaka med flaskan du köpt och få den påfylld för halva priset.
Den mest omtalade delen av östra London var länge Dalston, som utnämndes till det coolaste stället i Storbritannien av italienska Vogue för några år sedan. Här har de turkiska och västindiska folkgrupperna som traditionellt bott i området blandats med unga konststudenter. Designerna Christopher Kane och Gareth Pugh har båda sin bas i området. Dalston ser fortfarande inte mycket ut för världen, men här finner man numera såväl vackra vintagebutiker som den godaste turkiska maten I London och ett jätteutbud av klubbar, pubar och barer. Dessutom har Dalstons mittpunkt, matmarknaden Ridley Road Market, inspirerat ett antal pop-up-restauranger i området, och på taket till ett av de äldre husen hjälps frivilliga åt att ta hand om en trädgård och hålla I filmvisningar.
Bästa sättet att se de nya, roliga delarna av London är att ta en promenad från Dalston längs med Regent’s Canal. Vattenvägen, som kommer ända från Paddington i västra London och kan följas till Limehouse i öst, snirklar sig nämligen förbi några av de just nu intressantaste delarna av staden. Hackney, distriktet som gränsar till Newham där olympiaden kommer att hållas, är det hippaste området i London – och kanske därför till och med i världen – just nu. För dagsvandringar är det trevligt att börja på Broadway Market på lördagar. Det är ett tidigare ganska nedgånget område, omringat av council estates (engelska kommunalägda hus som oftast bebos av låginkomsttagare), som har fått ett rejält uppsving på senare år och nu är fyllt av hipsters, medelklassfamiljer och inflyttade konst- och modestudenter – men som fortfarande har en edge som är svår att finna på andra håll i staden.
På marknaden handlar man allt från olika sorters lyxig olivolja, persisk mat, vietnamesiska mackor, smycken och underkläder till klassiska East End-rätter som jellied eel. På ett traditionellt engelskt kafé, en så kallad ”greasy spoon”, ser vi två unga japanska flickor beställa pie and mash, ytterligare en klassisk gammal arbetarklassrätt. Här blandas det gamla östra London upp med det nya, och traditionella pubar som fina Spurstowe Arms har numera ett ungt, partysuget klientel.
Fortsätter man sedan längs kanalen vidare mot Victoria Park lämnar man Hackney bakom sig och kommer ner i Tower Hamlets. Att strosa längs med parken är ett inspirerande och billigt nöje. Det är väl värt att vika av in i parken för ett besök i Victoria Park Village, fullt av trevliga pubar, restauranger och affärer. Här hittar man bland annat fina fiket Loafing och trendiga inredningsbutiken Haus. Inne i den stora parken, som öppnades år 1845 som Londons första offentliga park, kan man titta på folk på somrarna eller besöka trevliga parkkaféet The Pavilion, som gör fantastiska sallader. Varma dagar fylls de breda parkboulevarderna med vad som känns som hela London – folk grillar, dricker öl, spelar fotboll och rastar hundar. Victoria Park är på något sätt östra Londons hjärta, och kommer att spela sin roll under OS – den
är nämligen ett av två ställen i staden där man kommer att kunna se spelen live på storbildsskärmar. I Victoria Park liksom i Hyde Park I centrala London kommer besökare att gratis kunna följa OS under alla dagar då det pågår, ett initiativ som förhoppningsvis kommer att göra många invånare i östra London stolta över sin stadsdel.
Men att olympiska spelen kommer till staden har inte bara varit problemfritt. Vid alla upprustningar och nyrenoveringar som har gjorts i de östra stadsdelarna, alla husfasader som putsats och fönster som bytts, har vissa boende drabbats av ofrivilliga förändringar. En del av båtägarna längs Regent’s Canal, vars långa, låga båtar, barges, så länge har varit ett självklart inslag i stadsbilden, blir tvingade att flytta under OS då det ska introduceras en Controlled Mooring Zone i närheten av staden – dels av säkerhetsskäl, dels för att även andra båtägare ska kunna lägga till. Den som har en båt kan ansöka om ett särskilt passerkort för att kunna ankra här under OS . Att gå längs med kanalen förbi Victoria Park och upp mot Hackney Wick samtidigt som man tittar på båtarna blir alltså möjligt även i fortsättningen – men det är inte säkert att de båtägare man ser är de som alltid har bott i Hackney.
Gentrifieringen av östra London har egentligen pågått ganska länge – redan för tio år sedan var Shoreditch, området mellan Old Street, Bethnal Green och Liverpool Street Station, ett trendigt alternativ. Att OS nu kommer till staden gör det bara så mycket tydligare hur snabbt förändringen har skett. Hackney Wick är det perfekta exemplet – ett oromantiskt gammalt industriområde som omges av motorvägar och länge har varit hemvist för diverse konstnärskollektiv och modeskapare. Men nu börjar trakten alltså upptäckas av besökare som uppskattar dess fortfarande något slitna charm. Konstnärernas inflytande märks i det stora antal gallerier som man hittar här, och här finns redan nu en trevlig bar, Hackney Pearl, och en snygg antikaffär, Imperial & Standard. Och hela tiden öppnas fler och fler affärer och kaféer i områden som tidigare knappt har haft något mer än närbutiker och kebabrestauranger.
– Hackney Wick ser helt annorlunda ut I dag än det gjorde för tio år sedan, säger Jamie Lowe, Imperial & Standards ägare.
– Tyvärr har mycket av det som gav Hackney Wick en unik karaktär försvunnit och de gamla företagen som låg här, som metallverk, teaterkompanier och fik, har bytts ut nu när folk som jag öppnar antikaffärer, fotostudior och tjusiga bistroer. Konstnärer och folk som vill bo billigt har inte råd att bo kvar längre eftersom hyrorna stiger. Men samtidigt är det här ju London och det är så här London ständigt förnyas. Konstnärerna och många andra som har bott här kommer att hitta ett nytt område och så börjar kretsloppet på nytt.
En fördel som OS har medfört till Hackneys och Newhams invånare är framför allt det förbättrade transportsystemet. Den gamla East London Line, en tunnelbanelinje som tidigare bara gick från Shoreditch till New Cross i söder, har utvidgats och hänger numera ihop med Londons så kallade Overground, en tåglinje som bland annat sträcker sig ut till Hackney Wick – och till olympiska spelens epicentrum, Stratford, i Newham. Om folk för tio år sedan förmodligen hade sagt att det bästa med tåglinjen är att man kan ta sig ifrån Stratford är det nu lika troligt att folk vill ta sig till Stratford. Den som är i London på shoppingresa men blir matt i kroppen av alla människorna på Oxford Circus kan i stället besöka något av de två nya jättestora shoppingcentrumen Westfield, ett som ligger i White City i väst och ett i just Stratford, som lockar folk från hela östra London.
För den som bara är på besök gör East London Line det lättare att se allt, men allra roligast är det ändå att strosa omkring här. Det är då man hittar de där gömda smultronställena som hela tiden dyker upp, oavsett om det är ett kafé nere vid kanalen, en klubb i en gammal lagerlokal eller en riktigt trevlig pub. Och när man beger sig härifrån är det med känslan av att östra London kommer att fortsätta utvecklas, bli mindre underground och mer etablerat, även efter att tv-kamerorna har stängts av när OS är slut.
FAKTA EAST END
I hjärtat av Dalston hittar man Ridley Road Market och i mitten av marknaden ligger Ridley Road Market Bar, ett extremt avslappnat ställe. Baren är belägen i en av de slitna lokalerna som omger marknaden och är fortfarande något av en hemlighet. Här hittar man garanterat mest människor som faktiskt bor i området, och som uppskattar den trevliga barpersonalen och deras goda mojito för ungefär 50 kronor. Ridley Road Market Bar har tropisk inredning, säljer burköl för 25 kronor, och för hungriga gäster finns det allt som oftast en matvagn utanför dörren – mestadels italienska köttbullar, men ibland är det japanska omeletter som bjuds. Så mycket Dalston det blir. Öppet onsdag–söndag.
Ridley Road Market Bar
49 Ridley Road, Dalston, E8 2NP
Violet har allt man vill ha av ett mysigt fik – här finner man allt från klassiska chocolate chip cookies till fantastiska cocktailinspirerade cupcakes, för att inte tala om deras mackor och pajer. Violet drivs av amerikanskan och före detta konditorn Claire Ptak och har också ett stånd på Broadway Market. Och det är inte bara för maten och kakorna som folk besöker Violet, utan även för den lugna stämningen och vackra inredningen. Det öppna köket gör att man ser när maten lagas, och den som inte har tid att sitta ner och äta kan köpa med sig en påse kakor eller en macka. Här finns även en liten uteservering för sommarmånaderna.
Violet
47 Wilton Way, London Fields, E8 3ED
www.violetcakes.com
Off Broadway är stället att besöka för den som vill dricka en riktigt god cocktail och spana på folk. Missa absolut inte deras espresso martini – en fyllig, kaffesmakande drink som är svårt beroendeframkallande. Off Broadway serverar också mexikansk mat, ett perfekt tillbehör till deras drinkar eftersom rätterna är så lätta att dela med kompisar. Här finns också ett bra ölutbud och på nedervåningen hålls allt från ståuppklubbar till filmkvällar. Baren blir ofta full, särskilt på lördag då det är marknadsdag.
Off Broadway
63–65 Broadway Market, London Fields, E8 4PH
www.offbroadway.org.uk
Ett måste för den matintresserade! Broadway Market är en marknad precis vid London Fields som mest säljer mat, men även vintagekläder, smycken och allt möjligt annat. Men det är maten som är den roligaste delen. Där Borough Market i södra London numera mestadels är till för turisterna är Broadway Market en marknad som lokalborna fortfarande besöker, och det är lätt att förstå varför. Här finns ett brett utbud av mat och prylar och stämningen är livlig – gatumusikanter spelar och folk sitter utanför pubar och kaféer och snackar. Marknaden hålls varje lördag och brukar vara populär hos streetstylefotografer, eftersom besökarna i genomsnitt är betydligt bättre klädda än i resten av London.
Broadway Market
Broadway Market, London Fields, E8 4PH
www.broadwaymarket.co.uk
Trevliga Victoria Park Village är hemvist för många restauranger och delikatessaffärer, och Spit Jack’s är en av de bättre. Restaurangen serverar en lustig blandning av mat från olika delar av världen – man kan beställa en gigantisk, traditionellt engelsk sunday roast med ångkokta grönsaker och mycket kött, eller festa på spanska tapas. På lunchmenyn finns också mexikanska huevos rancheros, kanske den godaste brunchrätten någonsin. Servicen är trevlig och Spit Jack’s är I allmänhet ett avkopplat, barnvänligt ställe. Orkar man inte äta de gigantiska portionerna ger de dessutom gärna kunder en doggybag.
Spit Jack’s
87 Lauriston Road Hackney, Victoria Park, E9 7HJ
På senare år har fina, lokala kaféer blivit allt populärare i London, i takt med att engelsmännen har blivit mer och mer intresserade av vad de äter. Loafing är ett av de här ställena – ett kafé som man både önskar att det fanns runt hörnet om ens eget hus och är lättad över att det inte gör det, eftersom man förmodligen skulle spendera lite för mycket pengar här. Väldigt snyggt inrett i en klassisk engelsk stil, tänk blommigt och tekannor, och med ett mycket bra utbud av såväl goda lunchmackor och sallader som kakor. Perfekt för en lunchdate eller afternoon tea.
Loafing
79 Lauriston Road, Victoria Park, E9 7HJ
Mitt i Hackney Wick finner man kaféet och baren Hackney Pearl, på en oansenlig gata några minuter från tågstationen. Här sitter unga mediemänniskor och arbetar på sina Macdatorer, och utanför kaféet ser man ofta skateboardare i allra åldrar göra tricks på ramperna och bänkarna. Hackney Pearl har god mat och trevlig personal, men man kan även ta bara en öl eller en cocktail. Det märks att det är ett populärt ställe för folk som bor i området – här hälsas det till höger och vänster och det är tydligt att många använder Hackney Pearl som ett kontor eller andra vardagsrum. Charmigt och opretentiöst.
Hackney Pearl
11 Prince Edward Road, Hackney Wick, E9 5LX
www.thehackneypearl.com
Det här är en liten, fin affär som får det att vattnas i munnen på alla som gillar antikviteter eller inredning. Imperial & Standard är full av vackra, intressanta möbler – allt från gamla arkivskåp till lampor gjorda av neonreklamskyltar, resekoffertar och stolar som är som tagna från klassrummet i en gammal engelsk skolfilm. Möblerna hyrs dessutom ut som filmrekvisita, ytterligare ett tecken på hur autentiska och i vilket bra skick de är. Och det är inte bara stora saker, här finns också teserviser och porslin, dessutom ligger allt på en prisnivå som är förvånansvärt human för att vara London.
Imperial & Standard
10 Felstead Street, Hackney Wick, E9 5 LT
www.imperialandstandard.com
Tjusiga Formans Smokehouse är ett gammalt laxrökeri och har följaktligen en fin fiskrestaurang, belägen precis vid Regent’s Canal. Men det är inte allt – i lokalen finns nämligen även ett konstgalleri, och går man ut på dess terrass har man den bästa utsikten över den olympiska stadion i London. Byggnaden har även en bar där man kan äta. Formans är bara öppet torsdag till lördag, men det är väl värt ett besök för gastronomen. På samma gata ligger även konstnärskollektivet Stour Space och välrenommerade fiket The Counter Café.
Formans Smokehouse
Stour Road, Fish Island, Hackney Wick, E3 2NT
www.formans.co.uk
Okej, det här är ett gigantiskt köpcentrum, så det är inte direkt en hemlighet eller ens särskilt svårt att hitta – men är man ute efter att shoppa så är Westfield Stratford ett mycket bra ställe att göra det på. Här finns både butiker som Topshop, H & M och Cos och mer exklusiva affärer som Mulberry, Kooples och Prada, samt kändiskocken Jamie Olivers restaurang Jamie’s Italian och en uppsjö av andra matställen – plus en bio, ett kasino och en bowlinghall. Perfekt för en snabb shoppingrunda.
Westfield Stratford
2 Stratford Place, Montfichet Road, Olympic Park, Stratford, E20 1EJ