REPORTAGE

Skottland - golf, whisky och spöken

Jun 03, 2016

Skottland är fantastiskt på många sätt. Landskapet är rikt på historia och det finns spöken, storsjöodjur, whisky, gästfrihet och 550 golfbanor. Det gör Skottland till världens golfbanetätaste land per capita med en golfbana per 9 000 invånare.

Text och foto: Johan Dahlqvist

Hotell i Skottland

Skottland är värt en resa. Det tyckte redan de gamla vikingarna som gärna besökte de skotska kusterna. Några hundra år senare var det golfarna som lade beslag på de bästa kustpartierna och skapade den ena utmanande linksgolfbanan efter den andra. Få platser finns kvar att bygga på. Men för ett par år sedan hittade den amerikanske miljardären Donald Trump ett område strax norr om Aberdeen och byggde en golfbana. Inte alldeles populärt i alla läger och vi återkommer till Mr Trump.

Det finns annan golf i Skottland än den vid vattnet och inlandsbanorna är minst lika bra med Gleneagles Hotels tre banor i topp. Vi ska göra en resa i Skottland från huvudstaden Edinburgh upp mot högländerna till Inverness och därefter till ostkusten och Aberdeen.

Lite över en timme med bil från Skottlands näst största stad, Edinburgh med runt 500 000 invånare, kommer vi till Gleneagles Hotel från 1924. Vill man inte åka bil går det fint att ta tåget. Hotellet har en egen tågstation och du reser hit från London på fem timmar. Det anrika hotellet andas lyx på ett charmigt vis. De 232 rummen är välkomnande och alla bekvämligheter finns som anstår ett femstjärnigt hotell med 850 anställda. Här finns också Andrew Fairlie, Skottlands enda tvåstjärniga Guide Michelin-restaurang.

På Gleneagles ägnar du din tid åt att slappa i anläggningens spa, köra offroad med Landrovers, falkenering, fiske eller åt lerduveskytte. Om du mot förmodan har tröttnat på golfen, vill säga.

Det finns tre utmärkta golfbanor att välja mellan. Dessa är the King’s Course, the Queen’s Course och så PGA Centenary Course där Ryder Cup spelades. Det är lätt att bli bortskämd, inte minst med den underbara maten i restaurangerna The Strathearn, Deseo och Andrew Fairlie, så det är med visst vemod vi lämnar Gleneagles efter några dagars vistelse. Vi ska resa vidare i ett par timmar upp till Inverness.
Inte långt från Inverness ligger Castle Stuart Golf Links på randen till bukten Moray Firth. Banan är oskyddad mot naturens krafter och de dagar då det blåser kuling och regnar horisontellt med marken, är den en utmaning att spela. Den är förresten inte så lättspelad vindstilla och soliga dagar heller.

Castle Stuart Golf Links är en makalös golfbana, så vacker, så lömsk, så svår och alldeles, alldeles underbar! Du kan inte bo vid banan men det finns flera boenden i grannskapet, bland annat i Culloden House, som är en historisk, georgiansk herrgård där Charles Edward Stuart, även kallad Bonnie Prince Charlie, bodde före det olyckliga slaget vid Culloden Moor den 16 april 1746. Slaget blev en sorglig historia för Bonnie Prince Charlie och hans vänner jakobiterna vilket betydde slutet på deras revolt. Slaget, som var över på runt 40 minuter, kostade närmare 2 000 jakobiters liv medan de engelska regeringstrupperna bara förlorade runt 50 soldater.

Mot alla odds överlevde Bonnie Prince Charlie slaget och eftersom han ansågs så vacker, därav namnet "Bonnie", kunde han fly utklädd till kvinna. Han tog sig till Frankrike och Italien där han avled i Rom 1788. Sägs det. Andra påstår att han aldrig lämnade Culloden House utan bor kvar i rum fem där han varje natt klagar över sitt bittra öde och kanske även begråter sina soldaters död. Många gäster vittnar om ljud, röster och dörrar som smäller igen på ett oförklarligt sätt. Numera är Culloden House ett luxuöst hotell där ett enkelrum kostar närmare 2 000 kronor per natt och hotellet är prins Charles favorit när han är i Inverness oavsett eventuella spöken.


Ingen Nessie i sikte.

I Inverness tar vi en båttur med Jacobite Cruises på Loch Ness, Storbritanniens näst djupaste sjö efter Loch Morar. Vi ska leta efter Nessie, det mytomspunna sjöodjuret som ska bo i den djupa sjön med sitt dåliga siktdjup. Speciellt ska vi hålla ögonen öppna när vi kommer till området vid Urquhart Castle, ett slott som byggdes i början av 1200-talet, eftersom där är den djupaste delen av sjön och anses vara det verkliga hemmavattnet för Nessie.

Vi spanar från båten och vi kikar länge på de ekolod som finns uppsatta och som visar vad som finns i vattnet under båten. Vi ser lika få sjöodjur som spöken på Culloden House men Nessie har siktats flera gånger och teorierna om vad det är för något är många. Allt från en utdöd svanödla (plesiosaurus) till en ovanligt storvuxen mal eller ål. Ingen har dock kunnat bevisa dess existens. 

En av dagarna tar vi vägen A9 norrut från Inverness med målet Royal Dornoch Golf Club. Här talar vi om linksgolffetischisternas våta dröm, en makalös golfbana och ett måste att spela i Skottland. Banan är ritad av Old Tom Morris, som vann fyra British Opens, och som 1886 fick en fråga om att "skapa nio anständiga golfhål" vid byn Dornoch. 1906 tillkom ytterligare nio hål och tillsammans utgör de världens sjätte bästa golfbana enligt amerikanska Golf Digest.

Den är en utmaning att spela för varje golfare och är ett utmärkt bevis på att golfbanor inte behöver vara extremt långa för att vara svåra, utan det finns andra hinder att bemästra än enbart längd. Royal Dornoch mäter bara närmare 5,7 kilometer, vilket är mycket lite i professionella golfsammanhang.

Det finns förresten två golfbanor på Royal Dornoch där den andra 18-hålsbanan, Struie, är mer öppen och spelvänlig och du känner inte samma panik inför varje slag. Här, liksom på de flesta platser i Skottland, finns whiskydestillerier i grannskapet och Glenmorangie är värt ett besök.


Får det lov att vara ett glas whisky?

På vägen till Aberdeenshire och Aberdeen stannar vi till vid ett annat whiskydestilleri. Det är Glenburgie från 1810 och som är ett av de äldsta destillerierna i Speyside. Glenburgie är signaturdestilleriet för Ballantine’s whisky. Vi smakar och njuter. Och smakar lite till.

Några mil norr om Aberdeen ligger den spektakulära golfbanan Trump International Golf Links. Banan är fantastisk och jag har hört att Trump letade länge efter det perfekta markområdet och besökte 141 områden innan han fastnade för Menie Estate vid Aberdeen.

Det var de enorma sanddynerna, vissa hela 30 meter höga, som fick honom att köpa området. Sju års strid följde därefter, en kamp med lokala politiker och miljörörelsen, eftersom banan skulle byggas i ett naturkänsligt område och man var orolig för sandflykt. Dessutom fanns det lokala, sura skottar som vägrade sälja sin mark "till en skränig, gapig och skrytig amerikan".

Olika kampanjer dök upp som "Tripping up Trump" eller filmen You've Been Trumped som inte direkt förhärligade mannen med den spännande frisyren. Nu ligger banan där oavsett kritiken.

I Aberdeenshire finns det även andra trevliga banor som exempelvis Murcar Golf Links, Royal Aberdeen Golf Club och Cruden Bay Golf Club. Bor gör du med fördel på charmiga Meldrum House Country Hotel & Golf Course med både egen golfbana och erkänt bra restaurang.

Om Skottland

Invånare: 5,3 miljoner.

Språk: Engelska, men det finns även lågskotska och skotsk gäliska.

Valuta: Brittiskt pund.

Tidsskillnad: -1 timme.

Ta dig runt: Det finns ett välutbyggt järnvägsnät. Annars är bil bäst. Många mycket bra vägar, bland annat motorvägen M74 som går till England.

Boende

Gleneagles Hotel
Gleneagles Hotel liknar ett franskt slott och har tronat i Auchterarder sedan 1924. Det femstjärniga hotellet har allt man kan efterfråga, inklusive tre riktigt bra inlandsgolfbanor. Ryder Cup spelades här hösten 2014. Europa vann. Dubbelrum från cirka 3 200 kronor natten.
Auchterarder, Perthshire
Lediga rum & priser

Culloden House
Ett mysigt fyrstjärnigt countryside-hotell med lång och spännande historia. Alla 54 rum är olika. Känt för att det spökar på hotellet. Restaurangens mat är också berömd. Dubbelrum från cirka 3 500 kronor natten.
Inverness
Lediga rum & priser

Kingsmills Hotel
Trevligt fyrstjärnigt hotell nära centrum i Inverness och bara 15 minuter från flygplatsen i Inverness.  Här finns en bra restaurang och ett spa. Dubbelrum från cirka 2 400 kronor natten.
Culcabock Road, Inverness
Lediga rum & priser

Meldrum House Country Hotel & Golf Course
Runt 30 minuter från Trump International Golf Links i byn Oldmeldrum ligger det fyrstjärniga hotellet Meldrum House. Hotellet är välkänt för sin mat och komfortabla boende. Och det finns en egen golfbana precis utanför dörren. Dubbelrum från cirka 2 200 kronor natten.
Oldmeldrum, Aberdeenshire
meldrumhouse.com

Golfbanor

Gleneagles Hotel (King’s- Queen’s- och PGA Centenary Course)
King’s Course är från 1919 och Scottish Open har spelats här många gånger. Svenske Jesper Parnevik vann tävlingen 1993 på King’s Course. Queen’s Course är också en gammal bana som tidigare var kändisarnas favoritbana. Sean Connery, Bur Lancaster, Bing Crosby och Jackie Stewart med flera har spelat här. PGA Centenary Course är designad av en av världens bäste golfare genom tiderna, Jack Nicklaus, och är en utmaning. Ryder Cup spelades här 2014. Europa med Henrik Stenson i laget vann. Greenfee för banorna: 2 300 kr/runda. 1 700 kr/runda om du är gäst på Gleneagles Hotel.
gleneagles.com

Castle Stuart Golf Links
Suverän linksbana vid bukten Moray Firth strax utanför Inverness. En modern bana men som ändå ser ut att ha legat på platsen i hundra år eller så. Vackert klubbhus, bra restaurang. Greenfee: 2 500 kr/runda.
Inverness
castlestuartgolf.com

Royal Dornoch Golf Club
Ett himmelrike för alla älskare av linksgolf. The Championship Course är en makalös golfbana, rankad som nummer sex i världen, och ett måste att spela i Skottland. Svenske amatören John Lindberg har vunnit klubbmästerskapet här flera gånger. Greenfee: 1500 kr/runda.
Golf Road, Dornoch
royaldornoch.com

Trump International Golf Links
Allt på Trump International Golf Links är gigantiskt. Markområdet där banan ligger är närmare fem kilometer från norr till söder och golfbanan är en av de längsta i Europa med närmare 7 000 meter från backtee. Och kostnaden för bygget var astronomisk, över 100 miljoner pund! Greenfee: 2 800 kr/runda.
Menie Estate, Balmedie, Aberdeenshire
trumpgolfscotland.com

 

 

Mer från RES

Foto: ESS Group.

Bildspecial

Bildextra: Nu öppnar Maryhill Estate i Skåne

Nu öppnar ESS Group sin 13:e hotelldestination – Maryhill Estate. Efter flera års renovering, konceptualisering, byggande och en investering på närmare 400 miljoner kronor välkomnade Maryhill Estate i går sina första gäster. Häng med RES och kika in!

Nuuk. Foto: Alex Savu / Visit Greenland.

Nyhet

Nu blir det enklare att resa till Grönland

Bland nästkommande års hetaste resmål finns en nordisk bubblare – Grönland. Det beror till stor del på att tre nya flygplatser ska invigas. Först ut är den i huvudstaden Nuuk som öppnar 28 november 2024.

Oriole. Foto: Eleonora Boscarelli, @ely.bsc_photography.

Handplockade tips

Vinterweekend i London: 9 stämningsfulla krogar

Den här veckan tänds de världsberömda julljusen och -dekorationerna i centrala London. Här är RES bästa tips på stämningsfulla krogar och barer att besöka under nästa resa till Europas mesta julhuvudstad.

Skansens julmarknad. Foto: Press.

Topplista

Julmarknaderna vi drömmer om vintern 2024

Årstidsmässigt hantverk och mat, glögg och vackra ljus. Det har blivit dags för årets julmarknader – och ska vi lita på sökvolymerna är det Skansens julmarknad som vi framför allt drömmer om.