Sverige: Certifierad naturlyx  – för din glampingsemester
Tips

Certifierad naturlyx – för din glampingsemester

I takt med att längtan efter bekväma naturupplevelser ökar sprider sig glampingtrenden över världen. Glamping är en förkortning av glamorous och camping, men kan också beskrivas som camping för den som inte gillar camping – åtminstone inte den traditionella varianten, som inte sällan är synonym med läckande tält och obekväma liggunderlag.  

Text: Annika Goldhammer

Numera är glamping ett brett begrepp som kan inkludera allt från avskilt belägna tipitält till lyxkojor bland trädtopparna och moderna surflodger. Runtom i världen finns otaliga glampingar att välja mellan, men också flera aktörer som vill rida på vågen utan att kunna erbjuda särskilt hög grad av glamour. Det vill glampingspecialisten Maja Dimnik ändra på. Hon har nyligen startat World of Glamping, världens första certifieringsföretag för glampingindustrin. 

– Vi har tagit fram en rad kvalitetskrav så att endast de som erbjuder tillräckligt hög nivå av lyx och komfort ska kunna bli certifierade. Vi vill skapa mer transparens och tydlighet, så att gästerna vet vad de kan förvänta sig. 

Certifieringen bygger på 150 olika kriterier, exempelvis arkitektur, hållbarhet, exklusivitet och mat- och dryckesutbud. World of Glampings hemsida är fortfarande under uppbyggnad, men tanken är att den också ska ge förslag på resrutter och extraordinära upplevelser i närheten av de certifierade glampingarna. Den första glampingen som certifierades är Garden Village i utkanten av turistorten Bled i Slovenien. 

– Varje år öppnar det nya, fantastiska glampingar, säger Maja Dimnik. Kända hotellkedjor som &Beyond, One&Only, Aman, Sheraton och Four Season har också börjat satsa på glamping. De har insett att glamping har mycket av det som dagens resenärer vill ha: unika upplevelser, exceptionellt boende, fantastiskt värdskap och, inte minst, kontakt med naturen. 

Publicerad: 2019-07-08