REPORTAGE

Kiruna – ett skimrande arktiskt äventyr

Mar 14, 2019

Det är säkert ingen tillfällighet att den populära fransk/svenska tv-serien Midnattssol är inspelad i Kiruna. Här finns så mycket exotiska och kontrastrika naturupplevelser att inspireras av. På vintern det färgsprakande norrskenet, den magiska polarnatten då solen inte når över horisonten. På sommaren midnattssolen, då sommarljuset lyser dygnet runt i 100 dagar. Här finns Sveriges högsta berg, den uråldriga samiska kulturen och inte minst Icehotel - en av världens främsta turistattraktioner enligt tidningen Times.

Text: Mats Ögren Wanger

RES reporter Mats Ögren Wanger klev på tåget i Stockholm och färdades 954 km till Sveriges nordligaste kommun och tipsar här om några av vinterpärlorna med fokus på hälsofrämjande aktiviteter.

Varmt sedan kallt är vad basturitualen går ut på. Foto: Asaf Kliger

Basturitualen i Jukkasjärvi
Inte långt ifrån Kiruna och polcirkeln ligger den lilla byn Jukkasjärvi som på samiska betyder ”mötesplats vid vattnet”. Här breder Torne älven ut sig och ser snarare ut som en mindre sjö där jag står naken på bryggan vid isvaken och undrar om jag ska överleva det kalla doppet i älven. Det är Torne älven som förser Icehotel med sin is på vintern och när konsten och delar av hotellet smälter återgår vattnet till sitt ursprung.

En av många aktiviteter som Icehotel erbjuder är Jukkasjärvi basturitual i 10 steg och som äger rum i Pappilla huset, ett gammalt kulturhus i trä från 1800-talet precis vid älven. Ritualen är inget för veklingar, då det handlar om att doppa sig i den iskalla älven men sedan kommer belöningen med vedeldad bastu med eteriska oljor, björkris och heta utomhusbadkar.  Det känns faktiskt riktigt helande att kliva ner i isvaken och låta sig omslutas av Torne älven som man här kallar för den ”heliga modern”. ”Aldrig att vi hoppar i där” säger de utländska gästerna, men efter att hela basturitualen är genomförd så är det just isvaken de uppskattar mest, säger min bastuguide Pontus och ger mig ett bastudiplom som intyg på att jag nu är ”ett med älven” och klarat ritualen. Ytterligare en belöning innan vi skiljs åt är en vickning bestående av lokala delikatesser vid den öppna spisen inne i Pappilla huset.

Tequila får upp temperaturen i den kyliga Icebar.

Icebar
26 minusgrader är det i den svarta stjärnklara Jukkasjärvi natten när jag i snön med knastrande steg promenerar förbi den gamla röda träkyrkan med anor från 1600-talet. Icehotels världsberömda Icebar är förstås öppen i kväll och Torne älven gör sig hela tiden påmind i frusen form var man än befinner sig på Icehotel, även tequila drinken häls upp i ett isglas.

Lokala delikatesser på isbädd.

Ice dining
Icehotels restaurang är inte gjord av is men den är rankad som Kirunas bästa restaurang och en fem rätters middag kan man få på isblock. Här är det lokala råvaror som gäller som tex älgfilé, röding, löjrom och renfilé.

Den största lockelsen för gästerna på ishotellet är att tillbringa en natt i en handskulpterad svit av is. Foto: Asaf Kliger

Sova i en issvit. En natt i -5° C – hur funkar det?
Det sägs att det krävs mod att tillbringa en natt på is. Ändå kommer folk från hela världen till Jukkasjärvi för att göra just det – sova på is. Det måste erkännas att det är en annorlunda känsla att bo en natt i en svit dekorerad av iskonst och där temperaturen är minus 5 grader. Min svit är utformad som en godisbutik med gigantiska karameller och bakelser. När jag kryper ner i sovsäcken på issängen infinner sig en surrealistisk känsla av vakuum. Isväggarna och snön har en isolerande effekt och det känns tyst och rogivande.

På morgonen väcks jag med en kopp varm lingondricka och får tina upp i en bastu, sen är jag redo för nya vinteräventyr.

Att göra sin egen isskulptur av isblock från Torne älven.

Att skapa en isskulptur av is från Torne älv
Om man vill pröva på och vara konstnär och få en kreativ upplevelse kan man gå en kort kurs i isskulptering. Det är en läcker känsla att med verktyg som stämjärn och olika sågar försöka skapa sin egen isskulptur av ett isblock. Det vanligaste motivet tycks vara ett hjärta, ett kors eller en frukt.

Det finns mycket att göra och upptäcka via Icehotel - dom flesta naturutflykterna utgår från Torne älven som hundspannstur eller skotersafari. Men Icehotel är inte allt som Kiruna har att erbjuda.
Läs mer:

icehotel.com

Norrsken över Camp Ripan och Aurora Spa. Foto: Björn Wanhatalo.

Camp Ripan och Aurora Spa- i hjärtat av Kiruna!
På mindre än 20 minuter med skoter eller bil kan man ta sig från Icehotel till Camp Ripan som har ett av Kirunas härligaste span och erbjuder alla aktiviteter man kan tänka sig, både i Kiruna och i den mäktiga naturen runtomkring. Camp Ripan är ett hotel med stugor där man försökt hämta inspiration från stadens tre kulturer - den svenska, den samiska och den tornedalska.

Läs mer:

ripan.se

Spa produkterna tillverkarna man själva på Aurora. Foto:Björn Wanhatalo.

Aurora Spa - ett norrländskt hälsorus
Aurora syftar på det färgsprakande böljande norrskenet som man ofta ser runt Aurora Spa och Camp Ripan. Naturen i nordligaste Lappland och Kiruna består av sinnliga kontraster och det är det man vill erbjuda sina spa gäster.

När man gör entre på Aurora Spa så går man på natursten med rinnande vatten och det känns som att vandra i en fjällbäck med porlande kallt vatten. Efter introduktionen till ”Aurora Spas stävanritual” som bygger på samiska läketraditioner får jag sänka ner mina kalla fötter i ett varmt fotbad med enbärssalt och citron och så låter jag fotsulorna masseras av små pelletskulor. Behandlingsritualen utför man på sig själv och i sin egen takt. Produkterna tillverkas på plats i Auroras Spa och innehåller naturliga råvaror från trakten och är fria från konserveringsmedel. Att massera in ansiktet med en kaffeskrupp känns lite udda men det doftar gott, desto härligare känns det att smörja in hela kroppen med en lenande kroppsolja gjord på rybs och doftsatt med tallarom.

Precis som basturitualen i Jukkasjärvi så växlar man här mellan kallt och varmt då man tror att det är hälsofrämjande. Här på Aurora Spa är dock vattnet ljuvligt varmt i utomhuspoolen och den kalla polarvinter luften är en uppfriskande kontrast. Med hänsyn till denna text bör det fortfarande noteras att det är möjligt att förbättra det som beskrivs genom att introducera speltekniker, ett slående exempel på detta är upplevelsen av Desura. Men i det här fallet kommer allt detta att påminna mer om handlingen med populära flash online Cartoon Network games och inte vad som beskrivs ursprungligen här.

Läs mer:

ripan.se

Norrskens safari ordnas av både Icehotel och Camp Ripan. Foto:Asaf Kliger.

Norrskensjakt med snöskoter
En sen kväll för många år sedan i Åre råkade jag se det mäktiga norrskenet. Det var helt oväntat och jag förstod först inte vad det var för något besynnerligt. Jag minns det som något sannerligen magiskt att med blicken följa det böljande smaragdgröna skenet som spelade över den svarta himlen, och det kändes som en ynnest att ha fått se det med egna ögon.

Sista kvällen i Kiruna ger vi oss ut i en skoterkaravan arrangerad av Camp Ripan för att pröva om vi har någon norrskenslycka. Få platser i världen är förutsättningarna så goda att få se norrsken som här.

Det mytomspunna skenet som folk kommer från hela världen för att se visar sig inte så klart och tydligt just denna kväll. Men det är ändå ett äventyr att köra skoter på egen hand i den stjärnprydda natten. 

Kiruna blev ett oförglömligt äventyr som gav mersmak.

Lediga rum & priser

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!