Sverige: Svenskarnas hetaste bröllopsdestinationer
Getty Images
NYHET

Svenskarnas hetaste bröllopsdestinationer

Att gifta sig utomlands är ett alternativ som fortsätter att trenda. Fler svenskar väljer exklusiva resmål för såväl bröllop som smekmånad, enligt ett pressmeddelande från Resia. Romantiska Italien toppar listan för utomlandsböllop följt av kryssning i Medelhavet och Karibien. 

Text: Elin Fellman 

Om man vill slippa stressen och oron för om det ska regna eller inte kan det vara en idé att flytta sitt bröllop till varmare breddgrader. 

– Väderstressen ligger förmodligen även bakom trenden med att många väljer att lägga sitt bröllopsdatum på hösten eller vintern. Man vet att det kommer vara murrigt, kallt och mysigt och man kan välja en klänning som passar de förutsättningarna, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Romantiska Italien toppar inte förvånande listan över var svenskarna vill gifta sig. Klassiska Venedig, Sicilien och Amalfikusten är populära men Toscana, Portofino och Cinque Terre trendar också i år. Att hyra en vingård i Toscana och ta dit familj och vänner är en trend som delats flitigt i sociala medier under sommaren.

Lediga rum & priser i Toscana

Att besöka lyxiga Maldiverna finns med på många svenskars bucketlist. Även att gifta sig här har ökat i populärite. Landet är det fjärde mest populära för svenskarna att gifta sig i och när det kommer till smekmånad åker flest svenskar hit 

Lediga rum & priser på Maldiverna

Att gifta sig ombord på ett fartyg i Karibien eller i Medelhavet är något som klättrat snabbt på listorna under de senaste åren. Tidigare var det främst Karibien som lockade, men i år klättrar även kryssningarna i Medelhavet in på topp 5. Det här är en trend som gäller både för bröllop och smekmånad. 

– Något som ännu inte seglat upp på listorna men som är ett hett tips inför kommande bröllop är att man tar med hela bröllopssällskapet på en tågresa ner till platsen för bröllopet. En hållbar och minnesvärd upplevelse där gästerna hinner bekanta sig med varandra och brud och brudgum känner att de har tid att prata med sina gäster. Mitt tips är att planera resan och bröllopet i minsta detalj så att det blir just den speciella upplevelsen man alltid drömt om. En bra sak kan vara att ta hjälp av en resespecialist för att slippa göra hela arbetet själv, säger Lina Eklund.

Svenskarnas mest populära platser för bröllop 2019

1. Italien (Toscana, Cinque Terre, Portofino)
2. Kryssning Medelhavet
3. Kryssning Karibien
4. Maldiverna
5. Mauritius

Svenskarnas mest populära platser för smekmånad 2019

1. Maldiverna
2. Mauritius
3. Aruba
4. Italien (Toscana, Cinque Terre, Portofino)
5. Kryssning Karibien + Medelhavet

* Listan är baserad på hittills bokade resor med avresa 2019, samt förfrågningar i butik.

Publicerad: 2019-08-27