REPORTAGE

100 år med Mandela

Oct 22, 2018

I år skulle Nelson Mandela fyllt 100 år. Hans livsresa började 1918 i den lilla byn Mvezo i Transkeiprovinsen. Som vi alla vet blev han efter 27 år i fängelse det fria Sydafrikas första president. RES reporter Mats Ögren Wanger har med anledning av 100-årsjubileet följt i Nelson Mandelas fotspår och tipsar om platserna där du bäst lär känna en av vår tids mest betydelsefulla ledare och hans lands historia. Vi får även möta Zelda la Grange – Mandelas sekreterare som delar med sig av några lärdomar efter 19 år i Mandelas tjänst.

Text & foto: Mats Ögren Wanger

 

Konstverk med 50 stålpelare av sydafrikanen Marco Cianfanelli.

1. Howick - KwaZulu-Natal

Det var här Mandela arresterades 1962. Ett par kilometer utanför staden Howick i provinsen KwaZulu-Natal stoppades hans bil av polisen. Mandela var förklädd till chaufför åt en vit man vid namn Cecil Williams. Ryktet säger att CIA hade tipsat polisen vilket ledde till gripandet, något som bekräftats av en före detta agent. Platsen pryds i dag av ett gigantiskt monument: 50 stålpelare sträcker sig mot den klarblå himlen. Ju närmare man kommer, desto tydligare träder motivet fram: Den omisskännliga profilen av Mandela med blicken riktad mot frihet och framtid.
Läs mer:
thecapturesite.co.za

Både Mahatma Gandhi och Nelson Mandela satt fängslade här.


2.Constitution Hill - Johannesburg

Constitution Hill är ett tidigare fängelse och militärt fort. Här satt Mandela fängslad från 1962 (då han arresterades i Howick) till 1963 (då Rivoniarättegången i Pretoria började). Även Mahatma Gandhi satt fängslad här och många andra politiska fångar satt här under grymma förhållanden, vilket platsen vittnar om.
I dag är Constitution Hill ett av de mest besökta turistmålen i staden och inte bara ett levande museum som berättar historien om Sydafrikas resa till demokrati utan här verkar även landets viktigaste domstol; konstitutionsdomstolen. Även om platsen vittnar om en grym historia så känns den i dag som en symbol för hopp och demokrati.
Läs mer:
constitutionhill.org.za


Nelson Mandela Foundation håller Mandelas arv vid liv.


3. Nelson Mandela Foundation- Johannesburg
”Nelson Mandela Foundation” grundades av Nelson Mandela 1999 efter att han avgått som landets första demokratiskt valda president. Här hade han sitt kontor och man kan se hans arbetsrum.
Här finns ett stort Mandela-arkiv och det pågår olika utställningar och debatter om hur man bedriver social rättvisa för alla. Visionen är att bidra till ett samhälle som minns sitt förflutna.
OBS: det kan vara bra att boka sitt besök i förväg på hemsidan om ni är flera.
Läs mer:
nelsonmandela.org

The Shadow Boxer.


4. Chancellor House - Johannesburg
Här öppnade Mandela och Oliver Tambo 1952 Sydafrikas första advokatkontor drivet av svarta.

Advokatkontoret är omgjort till museum och en intressant del av utställningen finns i fönstret och kan ses från gatan. Mitt emot museet står den kända statyn "The Shadow Boxer" framför Johannesburg Magistrate's Court. Mandela upplevde liknelser mellan boxing och juridik och på statyn kan man läsa av Mandela:
Jag uppskattade inte våldet i boxning på samma sätt som jag uppskattade dess vetenskap. Jag var fascinerad av hur man förflyttade sin kropp för att försvara den, hur man använde strategi både för att attackera och retirera, och hur man satte takten för att orka hela matchen."
Läs mer:
sa-venues.com/attractionsga/chancellor-house.php


Fyren på Robben Island är från 1864.


5. Robben Island - Kapstaden

 Elva kilometer utanför Kapstaden ligger ön Robben Island där Sydafrikas nationalhjälte satt inspärrad 18 av de 27 fängelseåren.

Ön är både världsarv och naturreservat, med sälar och pingviner – en märklig blandning av vacker natur och grym historia. Här har människor hållits fångar eller isolerade ända sen Kapkolonin grundades i mitten av 1600-talet. Under ett besök får man en rundtur på fängelset och möjlighet att besöka de olika cellerna, bland annat Nelson Mandelas cell. Man får se kalkbrottet där Mandela jobbade och byn där fångvaktarna bodde. Guiderna är före detta fångar. En resa till Robben Island är ett sätt att förstå det pris Nelson Mandela och andra människor betalade för Sydafrikas frigörelse.
Läs mer:

robben-island.org.za



Mandelas hus på Vilakazi Street, Soweto.

6. Mandelas första egna hus - Soweto

Nelson Mandela flyttade in i ett litet rött tegelhus på Vilakazi Street, Soweto,1946 och vid frigivning ur fängelset 1990 återvände han hit under två veckor med Winnie.

I sina memoarer skriver han "... det var först när jag återvände till Nr 8115 som jag riktigt förstod att jag lämnat fängelset bakom mig."
Vilakazi Street är troligtvis den enda gatan i världen där två fredspristagare har bott samtidigt (Mandela och Desmund Tutu). I dag är Mandelas första egna hus omvandlat till ett museum med restauranger och marknader runtomkring.
Läs mer:
mandelahouse.org

apartheidmuseum.org

Vill man göra ett annorlunda besök i kåkstaden Soweto ska man boka in en guidad cykeltur vilken bokas via Lebo´s Backpackers där man även med fördel kan bo och komma ännu närmare atmosfären i Soweto.
Läs mer:
sowetobackpackers.com

 

Byn Qunu där Mandela växte upp.

7. Mandela födelsetrakter - Östra Kapprovinsen


Mandela föddes i byn Mvezo 30 kilometer från Qunu, och växte upp i Qunu från två års ålder. I sin bok Den långa vägen till friheten beskrev Nelson Mandela Qunu som den plats på vilken han upplevt sin ungdoms lyckligaste år. Den som verkligen vill följa Mandela i hans födelsetrakter och aktiviteterna runt byarna Mvezo, Qunu och Mthatha bör besöka Nelson Mandela Museum i Mthatha, Östra Kapprovinsen. Här finns foton, konstutställningar om Xhosa-kulturen och guidade turer till Qunu, där Mandela också valde att få bli begravd.

Läs mer:
nelsonmandelamuseum.org.za
 

 

Här kliver man rakt in i apartheid systemets onda värld.  Museet är värt ett flera timmar långt besök.

8. Apartheidmuseet - Johannesburg

 

Museet berör 1900-talet i Sydafrika mitt under apartheidtiden. Här i Johannesburg presenteras arkitekterna bakom våldsideologin och ras-passen liksom filmer om och från apartheidtiden. Här blir man tilldelad en hudfärg – vit, icke vit eller färgad – så att man bättre ska förstå hur apartheid kändes. En avdelning är tillägnad Mandelas liv fram till hans presidentskap.

Läs mer:

apartheidmuseum.org
 

Möte med Zelda la Grange - Mandelas sekreterare

 

I Kapstaden möter jag Zelda la Grange mest  känd som Mandelas privatsekreterare under 19 år och för boken hon skrev, Good Morning Mr Mandela. Vi träffas på ett kafé i området Waterfront och fortfarande tänker hon varje dag på personen som anställde henne en dag i oktober 1994 endast  23 år gammal och enligt henne själv var hon fortfarande vit rasist då Mandela ofta sågs som terrorist  av de vita.

Innan vi skiljs åt ber jag Zelda berätta något hon lärde sig av Mandela.

 

1. Respekt

Genom att visa din motståndare respekt kan man undvika att motståndaren får diktera hur slagfältet ska se ut.”

 

2. Mod
Utan mod och övertygelse kommer du bli överkörd och inte bli långvarig på jobbet.”

 

3. Empati

Mandela inspirerade människor att förlåta och bry sig om varandra. Att försöka vara osjälvisk och tolerant, för att kunna upprätthålla värdighet och förena människor oavsett omständigheterna.”

 

 

 

Kronologi / Mandela

 

1918. Den 18 juli föds Rolihlahla Mandela i byn Mvezo i Transkei. Hans far är hög rådgivare till Xhosa-klanen Tembus högste ledare. Den unge Mandela skolas till en hög position hos klanledaren och det är när han lyssnar till de äldre som han börjar drömma om att själv få bidra till frihetskampen. Namnet Nelson får han av sin skollärare. Fadern dör när Nelson Mandela är nio år.

 

1943. Efter att ha relegerats från Fort Hare-universitetet (det viktigaste lärosätet för svarta studenter) för organiserande av en studentprotest rymmer Mandela till Johannesburg för att undvika ett arrangerat äktenskap i hembyn. 1943 går han med i Afrikanska nationalkongressen (ANC). Året därpå är Mandela med och bildar dess ungdomssektion, med bland andra Oliver Tambo och Walter Sisulu som blir vänner och vapendragare.

 

1952. Mandela och Oliver Tambo öppnar Sydafrikas första svarta advokatkontor i Johannesburg. Sin juristexamen tar Mandela under en period med restriktioner efter att ha fått en villkorlig fängelsedom för medverkan i icke-våldsprotester mot den vita regimen.

 

1960. ANC:s fredliga motstånd övergår i väpnad kamp efter Sharpeville-massakern - 69 svarta personer ihjälskjutna av polisen. ANC förbjuds och Mandela går under jorden. Under denna period blir han kallad "svarta nejlikan".

 

1964. Nästan två år efter att ha gripits döms Mandela och tio andra fångar till livstids fängelse.

 

1990. Efter att ha hållits fängslad i nästan 27 år, varav 18 år på Robben Island, släpps Mandela fri samtidigt som ANC tillåts verka i Sydafrika igen. Under hans långa fängelsetid har Sydafrika brutaliserats, men 1985 har Mandela inlett samtal med apartheidregimen. Det är nytillträdde president F W de Klerk som tillkännager beslutet att frige Mandela i ett berömt parlamentstal den 11 februari 1990.

 

1993. Nelson Mandela och F W de Klerk tilldelas Nobels fredspris.

 

1994. Mandela får rösta för första gången i sitt liv och blir Sydafrikas första svarta president. Åren mellan 1990 och 1994 har präglats av svåra förhandlingar och mycket våld.

 

1998. På sin 80-årsdag gifter sig Mandela med Graça Machel, änka efter Moçambiques tidigare president Samora Machel. Det är Mandelas tredje äktenskap.

 

1999. Mandela lämnar efter valet över presidentposten till vicepresident Thabo Mbeki.

 

2004. Mandela drar sig tillbaka från det offentliga livet. Efter presidentåren ägnar han mycket tid åt att upplysa om hiv/aids.

 

2013. Mandela avlider torsdagen den 5 december.

Källa: Nelson Mandela Foundation. (TT)

 

Citat av Nelson Mandela:


* ”Under min livstid har jag hängett mig åt denna kamp för det afrikanska folket. Jag har kämpat emot vit dominans, och jag har kämpat mot svart dominans. Jag har hållit fast vid idealet om ett demokratiskt och fritt samhälle i vilket alla kan leva tillsammans i harmoni och med samma möjligheter. Det är ett ideal som jag hoppas att leva för och uppnå. Men om det skulle krävas så är det ett ideal för vilket jag är beredd att dö”.

 

* ”Det finns ingen enkel väg till frihet någonstans, och många av oss kommer att behöva vandra genom dödsskuggans dal om och om igen innan vi når toppen av våra önskningar."


* ”Vår kamp för frihet och rättvisa var en gemensam insats... Det ligger i dina händer att skapa en bättre värld för alla som lever i den."

 

*    ”Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort.”

 

* ”Innan jag fängslades hade jag inte insett minnets fulla kapacitet, vilket oändligt flöde av information som huvudet kan hålla inom sig."

 


Om apartheid:

Ordet "apartheid" kommer från afrikaans och betyder "åtskillnad". Sydafrika antog 1948, när Nationalistpartiet kom till makten, officiellt apartheid som politiskt system, där invånare med annan hudfärg än vit diskriminerades. Systemet var mycket brutalt. Befolkningen delades upp i fyra grupper; vita, svarta, asiater och färgade (av blandad härkomst). Delar av den svarta befolkningen placerades i reservat, så kallade "hemländer". FN:s generalförsamling fördömde vid flera tillfällen Sydafrika och framhöll att apartheid var ett brott mot mänskligheten. I praktiken avskaffades apartheid mer eller mindre 1990 när dåvarande presidenten, Nationalistpartiets F W de Klerk, i ett tal i parlamentet upphävde apartheidlagarna och frigav Nelson Mandela, som suttit 27 år i fängelse. (TT)

 

 

Mer från RES

Nuuk. Foto: Alex Savu / Visit Greenland.

Nyhet

Nu blir det enklare att resa till Grönland

Bland nästkommande års hetaste resmål finns en nordisk bubblare – Grönland. Det beror till stor del på att tre nya flygplatser ska invigas. Först ut är den i huvudstaden Nuuk som öppnar 28 november 2024.

Oriole. Foto: Eleonora Boscarelli, @ely.bsc_photography.

Handplockade tips

Vinterweekend i London: 9 stämningsfulla krogar

Den här veckan tänds de världsberömda julljusen och -dekorationerna i centrala London. Här är RES bästa tips på stämningsfulla krogar och barer att besöka under nästa resa till Europas mesta julhuvudstad.

Skansens julmarknad. Foto: Press.

Topplista

Julmarknaderna vi drömmer om vintern 2024

Årstidsmässigt hantverk och mat, glögg och vackra ljus. Det har blivit dags för årets julmarknader – och ska vi lita på sökvolymerna är det Skansens julmarknad som vi framför allt drömmer om.

Playitas Resort. Foto: Press / Apollo.

Viggos resedagbok: Träningsläger på Playitas

RES chefredaktör Viggo Cavling är på höstlov – i form av träningsläger på Apollos mest kända träningshotell, Playitas på Fuerteventura. Här lämnar han dagliga rapporter om vad som händer på resan.