I MÅNDAGENS METRO

Kaphalvön runt i Sydafrika

May 30, 2016

Sydafrika är ett land fyllt av kontraster. Här finns naturscenerier som kan få vem som helst att tappa andan. Prisade vingårdar och matupplevelser i världsklass. Men vid sidan av det njutningsfulla finns också ett land präglat av fattigdom. Följ med RES till Kaphalvön där ett hållbart resande kan göra en stor skillnad. Vår resa börjar i Kapstaden. 

Text och foto: Hanna Anfelter

Hotell på Kaphalvön

Dimman ligger tät över Kapstaden. Utanför bilfönstret breder kåkstäderna ut sig. Kilometer efter kilometer med skjul och små hus byggda av trä och plåt. På gatorna leker barn. I hörnen står vuxna och pratar i klungor. Bilen stannar framför en byggnad som sticker ut från mängden. Ett nybyggt hus mitt bland alla skjul vars ena vägg pryds av en stor, färgglad graffitimålning.

”Graffitin signalerar till barnen att det här är en cool skola”. Orden är Bulelani Futshanes. En man med pigg blick och keps på huvudet som möter oss ute på gården.

Tillsammans med sin vän N’sosa är Bulelani grundare av Township Roots, en välgörenhetsorganisation som bedriver efterskoleverksamhet för barn och ungdomar i Kapstadens kåkstäder. Som här på Entonsha Primary School i området Philippi i Cape Flats.

Livet i Sydafrikas kåkstäder kan vara tufft och bristen på resurser och sysselsättningar en grogrund för kriminalitet. Många barn hoppar av skolan. Townships Roots mål är att göra skolgången till något glädjefyllt för att uppmuntra och motivera barnen att gå klart skolan. Få dem att förstå att kunskap är nyckeln till förändring. Både Bulelani och N’sosa har heltidsjobb och kunde ha satsat på varsin strålande karriär. I stället bor de kvar där de växte upp – i Kapstadens kåkstäder – och ägnar all sin lediga tid och energi åt de här barnen. De lever efter det afrikanska uttrycket M’botu. ”I am because we are”.

Från ett av klassrummen strömmar det musik ur högtalarna. De dansanta tonerna blandas med sorlet från skratt och prat. Ett tjugotal barn står längs med väggarna. I mitten av rummet dansar en kille med en taktkänsla som jag bara kan drömma om.  Han rör sig som om han vore född med musiken i blodet. Jag kliver in och barnen hälsar vänligt och nyfiket på mig. Läraren gör en gest åt mig att hänga på. Han pausar musiken, visar stegen och räknar in. Jag försöker dansa med. Det ser så lätt ut när barnen rör sig, själv känner jag mig som en klumpig elefant. Jag tar några kort på dem istället och visar upp bilderna. Gensvaret är generat, men glatt. Jag slås av hur glada och vänliga alla barn är. Något som jag ska komma att reflektera flera gånger över under resan – vart man än går möts man av människor som alltid hälsar med ett stort, varmt leende.

Sydafrika är ett kontrastfullt land som präglas av orättvisor. I sviterna av apartheid, finns det än i dag stora skillnader mellan rika och fattiga, svarta och vita. När nationalistpartiet tog makten 1948 kom, förutom lagen om apartheid, en rad med andra bestämmelser.

The Group Area Act som bestämde att svarta bara fick bo i vissa områden, var upptakten till dagens kåkstäder. Uppskattningsvis bor det omkring 3 miljoner människor i Cape Flats, i så väl formella som informella bosättningar (så kallade townships) utan el och vatten. Många av invånarna kliver upp halv fyra på morgonen för att hinna ta sig till jobbet i tid och har sedan en lika lång väg hem på kvällen. Oftast finns det därför ingen vuxen hemma som ser till att barnen går till skolan och gör sina läxor.
– Det finns hur mycket som helst att göra i Sydafrika i fråga om insatser. Frågan är bara var man börjar, säger guiden Katarina.

Det är tidig morgon. Solens strålar har just börjat värma upp luften när jag kliver ut på terrassen och sätter på utomhusduschen. Det enda som hörs är ett rogivande fågelkvitter och viskningarna från fynbosen när den ljumma vinden drar genom buskarna. Framför mig breder havet ut sig och jag ser på håll hur en val vänder sig i vattenytan och plaskar med sin stora stjärtfena. Vattnen utanför Grootbos – en eco-lodge tillika ett privatägt naturreservat – är mellan juni och december hem för rätvalen medan dess kalvar växer till sig. I Hermanus, en stad några kilometer bort, kan man stå på land och spana efter de mäktiga vattendjuren som simmar precis intill strandkanten. En minst sagt mäktig upplevelse.

Jag tar ett djupt andetag och andas in doften från den omkringliggande växtligheten.

Grootbos är en del av Kaps floraregion, ett av världens sju artrikaste växtområden och upptaget på Unescos världsarvslista. Fynbosen, en hårdbladad buskskog täcker det mesta av marken i regionen. Det högsta berget i reservatet heter Guds fönster. Jag tänker att det är så här det måste ha sett ut i Edens lustgård. 

Platsens ägare heter Michael Lutzeyer, en tysk affärsman. I början av 1990-talet bestämde han sig för att sälja sin business i Kapstaden och starta ett bed and breakfast för lokala chefer. Hans bror med hustru anslöt och verksamheten utvecklade sig snabbt till en internationell femstjärnig eco-lodge. Lodgen och de fristående hotellrummen byggdes med varsamhet för att smälta in i den omkringliggande naturen. Lokala konstnärer och hantverkare anställdes och marken registrerades som ett privat naturreservat. 2 500 hektar av frodig växtlighet, 765 växtarter och runt 120 olika fågelarter.

Förutom eco-lodgen med de lyxiga hotellstugorna som är utplacerade som juveler på området, skyddade från insyn med endast det blå havet och den gröna växtligheten som grannar är Grootbos även en ideell stiftelse som arbetar för att skapa ett bättre Sydafrika.

Middagen, som intas i restaurangens vinkällare ackompanjerad av lokala viner och ljuset från stora kandelabrar, leds av hotellmanagern Sean. Mellan rätterna, där en stor del av ingredienserna kommer från reservatets egen kryddträdgård, berättar han att Grootbos driver ett flertal hållbarhetsprojekt med syfte att ge ungdomar och människor från kåkstäderna en nyttig kunskap och därmed en chans till en dräglig försörjning. I trädgårdsskolan Green Future får ett tjugotal studenter lön under ett år för att lära sig trädgårdsodling. I fotbollsprojektet får omkring 150 barn som annars inte vet vad de ska ta vägen efter skolan ett sammanhang. Genom sporten lär de sig också ”life skills”, basala saker som hygien, återvinning, hur man äter nyttigt och tar hand om sig själv och sin omgivning.

– Det ideella arbetet som vi ägnar oss åt är en del av Grootbos DNA. Lodgerna skulle inte kunna finnas utan den ideella stiftelsen och tvärtom. Allt är integrerat, berättar Sean och fortsätter:

– En stor del av vår personal rekryteras via de olika utbildningsprogrammen som stiftelsen sponsrar. Hår- och hudvårdsprodukterna på rummen, ljusen och honungen som serveras till frukosten, allt görs lokalt av kvinnor i området som genom sitt företagande kan försörja sina familjer, säger han.

Strax utanför Stellenbosch, ”ekarnas stad”, en halvtimmes bilväg från Kapstaden, ligger Spier. En av Sydafrikas äldsta vingårdar med anor från 1692. Deras viner har vunnit priser världen över och gården strävar efter att göra ett sådant litet avtryck på naturen som möjligt. En av vinmakarna heter Johaan, en lång man med ett varmt skratt:

– När vi gör vin är det en vetenskap, när vi blandar vinet är det en konst och när vi dricker är det poesi, säger han en kväll när vi sitter på Eight, en gård-till- gaffel restaurang som ligger på området. Konceptet är att allt som ställs fram på bordet odlas lokalt på gårdens marker. Vi njuter av färska sallader, pajer och charkuterier.  Allt nersköljt med Spiers egna viner.

Spiers innehar en av Sydafrikas största privata konstsamlingar och konsten löper som en röd tråd genom hela verksamheten. På restaurangens väggar, i vinbutiken och hotellobbyn hänger olika konstverk. Några små fyrkantiga kanvastavlor med olika motiv fångar mitt intresse. De kvadratiska tavlorna är en del av Creative Blocks, ett konstprojekt med en tvådelad vision: dels att hjälpa sydafrikanska konstnärer att få en regelbunden inkomst och en global exponering, dels att till ett överkomligt pris ge konstsamlare tillgång till verk av etablerade såväl som nydanande konstnärer. Konstverken granskas och de bästa köps för att säljas vidare till företag och allmänheten. Tanken är att de som samlar på konsten ska köpa flera kvadrater och sätta ihop dem till ett större konstverk utifrån idéen om att ”helheten är större än den enskilda delen”.

”M’botu”, tänker jag medan jag tar en klunk av vinet. Jag är för att vi är. Genom att resa hållbart kan man vara med skapa ett bättre Sydafrika. Ett Sydafrika som bjuder på en ljusare framtid för kåkstädernas barn.

Guide Sydafrika

Fakta

Invånare: Cirka 50 miljoner.

Språk: Man pratar 11 olika språk varav några är afrikaans, engelska och zulu.

Tidsskillnad: Svensk tid.

Ta sig dit: Vi reste med Influence Tours, en nystartad researrangör som arrangerar mat- och vinresor med ett hållbarhetstänk. Varje hotell och restaurang är handplockad och de samarbetar endast med aktörer som på ett eller annat sätt bidrar till ett bättre Sydafrika. All vinst i företaget går direkt till välgörenhetsorganisationen Township Roots. 

Boende

Steenberg Hotel
Steenberg är ett femstjärnigt hotell som ligger i Constantia-distriktet cirka 20 minuter från Kapstadens city. Enligt historien grundades gården av en kvinna vid namn Catharina Raas som åkte hela vägen från Holland utklädd till man. Framme på Kaphalvön förhandlade hon till sig marken av Simon van der Staal, Kapkolonins förste guvernör. Här finns även en vingård, två restauranger, ett spa och en 18-hålsgolfbana. Dubbelrum från cirka 1 400 kronor natten.
Steenberg Estate, Steenberg Road, Tokai, 7945, Kapstaden
Lediga rum & priser

The Flagship
Ett charmigt bed and breakfast i den lilla staden Simons Town, som ligger en knapp timme från Kapstaden. De fyra rummen är enkelt inredda med marint strandtema, har sjöutsikt och en gemensam pool. Duncan Doherty, ägaren, är också kock och tillagar varje dag en fisk- och skaldjurslunch med fem rätter ackompanjerade av Graham Beck-viner. Alla ingredienser är lokalt producerade och fisken dagsfärsk från hamnen i Kalk bay. Dubbelrum från cirka 750 kronor natten. Lunch från cirka 380 kronor. Bokas separat.
15 Erica Road, Murdock Valley South, Simon's Town
chefbrucerobertson.com

Grootbos
Med endast naturen som granne bjuder Grootbos på ett exklusivt, men avslappnat boende. De fristående eco-lodgerna är inbäddade bland Milkwood-träden och har utöver en dubbelsäng med sänghimmel, ett stort badrum och ett vardagsrum med en öppen spis, en privat terrass med en utedusch och en magnifik utsikt över Walker Bay och Atlanten. Dubbelrum från cirka 1 200 kronor natten inklusive alla måltider och ett brett utbud av aktiviteter. 
Gansbaai, Sydafrika
Lediga rum & priser

Spier
Boendet på Spier är inspirerat av en Medelhavsarkitektur. De 153 rummen är fördelade på sex villor, där varje hus har en gemensam trädgård och pool. På området finns fina promenadstråk, en vinbutik och olika restaurangalternativ. Ett fyrstjärnigt boende med en femstjärnig service. Dubbelrum från cirka 900 kronor natten.
310 Baden Powell Road, Stellenbosch, Western Cape
Lediga rum & priser

Mat & dryck

La Petite Ferme
Det här är ett populärt söndags-lunchställe med magisk utsikt över Franschoekdalen. Maten är baserad på lokala råvaror och rätterna en blandning av ett internationellt och nationellt kök. Boka långt i förväg! La Petite Ferme är också en vingård och ett hotell.
Franschhoek Pass Road, Franschhoek
lapetiteferme.co.za

Bientang’s Cave restaurant
Här är det inte maten som lockar i första hand – även om den är riktigt god – utan hit går man främst för restaurangens spektakulära läge. Belägen precis intill vattnet kan man äta fisk och skaldjur samtidigt som man tittar på livslevande valar som simmar förbi och plaskar vid vattenytan. Mer första parkett än så här blir det inte!
Nedanför Marine Drive, Hermanus
bientangscave.com

Se och göra

Boulders pingvinkoloni
I en liten bukt mellan Simons Town och Cape Point lever en koloni på cirka 2 200 afrikanska pingviner. Ibland kan man se dem från den allmänna stranden Boulders och till och med simma med dem, men det säkraste kortet är att gå in via nationalparken och följa promenadvägen till Foxy beach där de knähöga raringarna strosar runt i det fria. 
Boulders, Simons Town
tmnp.co.za

Stellenbosch
Stellenbosch är en liten charmig välskött stad i västra Kapprovinsen, känd främst för sitt universitet och de omkringliggande vingårdarna. De promenadvänliga gatorna kantas av vita hus och stora ekar vilket har gett Sydafrikas näst äldsta stad smeknamnet ”ekarnas stad”. Här finns ett stort utbud av butiker, gallerier, restauranger, kaféer och butiker med plånboksvänliga priser. 

Mer från RES

Foto: MoMA PS1 / Brandon Polanco.

Topp 5: De bästa städerna i USA för fest

För många är jul och nyår den ultimata högtidsperioden för fest – och i USA finns det gott om storstäder där det är liv och rörelse dygnet runt. Kan du gissa vilka som just pekats ut som fem de festligaste?

Foto: Beach Ibiza.

Topplista

Topp 10: Europas bästa partystäder

Om du gillar att resa – och uppleva nattliv, se hit! Till dig som gillar att gå ut och gärna besöker städer som aldrig sover har RES listan över Europas bästa dygnet runt-städer för fest.

Foto: Abdulla Faiz.

Nyhet

Nu blir det dyrare att besöka Maldiverna

Ett sätt att stabilisera landets ekonomi – eller en hot mot den långsiktiga inkomstkälla turismen är? I Maldvierna, som många ser som sinnebilden av paradissemester, höjs nu flera turistskatter som en lösning på landets finansproblem. Men inom resebranschen höjs oroliga röster.

Foto: Henrik Trygg / Stockholm Archipelago.

Handplockade tips

Viggos topplista julen 2024

Några gånger om året rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen eller nästa weekendresa.