RES:s chefredaktör Viggo Cavling har rest till Berlin för att vara med när Lufthansa avtäckte sitt nya inredningsprogram och adderade ett nytt reklambudskap. Men vad innebär det egentligen när ett stort bolag vill låtsas vara små?
Förra veckan reste jag till Berlin och var som enda svenska affärsjournalist på plats när Lufthansa avtäckte sitt nya inredningsprogram: Allegris. Ordet är från början latin och betyder glädje berättade min kollega, flygreportern Miguel Ros.
Till detta har Lufthansa adderat en slogan: “Truly Yours”. Ett av världens största flygbolag med över 27 000 stolar som nu ska bytas ut anlägger ett personligt tilltal. Allt enligt principen att stora företag vill vara små och ja, små företag som RES och Travel News vill gärna framstå som större än vi är.
Tack vare internet kan numera alla företag i hela världen via sin hemsida få ett lika fint skyltfönster som de globala jättarna. Det gör att gigantiska företag som Lufthansa måste hitta på ett nytt sätt att sticka ut. “Truly Yours” är ett enligt mig ett livsfarligt reklambudskap. För det räcker bara att du skrapar bara det allra minsta på ytan så inser du att bakom fasaden finns något helt annat.
Jag var bjuden på resan ner och upp av Lufthansa, och var då tvungen att byta plan i Frankfurt. Lufthansas affärsidé är i grunden att via matarstationerna i Frankfurt och München transportera världens affärsmän över hela världen. Berlin må vara Tysklands huvudstad, men dit flyger Lufthansa inte direkt från Stockholm. Det gör dock bolagets Ryanair-utmanare Eurowings som ägs av Lufthansa, men de två bolagens bokningssystem är inte synkroniserade.
Det är klart att storebror Lufthansa vill visa upp sin Business Class-avdelning ombord för Travel News, reseindustrins största affärstidning i Norden. Att det kostar mig fyra timmars extra flygtid gånger två är en del av spelets regler.
Här är en liten recension av upplevelsen längst fram i kabinen: stolarna behöver mycket riktigt bytas ut, men mat, dryck och service funkar fint. Wifi är okej och avståndet mellan mig och närmaste granne är ett säte bort. Det sista är egentligen det enda som skiljer oss i business från Monkey Class. Blev förstås mycket besviken när jag inte fick komma in i Lufthansas businesslounge i Berlin på grund av att Lufthansa skrivit ut min biljett. Det är som att lova någon lördagsgodis och springa iväg med påsen.
På vägen hem var jag så trött att jag glömde min sju år gamla powerbook i kabinen. Det upptäckte jag dagen efter och har nu anmält detta på tre ställen online och försökt ringa ett nummer i Frankfurt som hela tiden är upptaget. Jag har en vecka senare, när detta skrivs, inte fått ett enda svarsmejl eller bekräftelse på att min förlust är registrerad. Det är självfallet mitt eget fel att datorn är borta, men av ett företag som säger att de är “Truly Yours” kan man förvänta sig något mer än att fullständigt ignorera en när något går åt helvete.
Vad ska då ett stort globalt flygbolag göra för att beröra sina runt 150 miljoner resenärer på rätt sätt? En start är autoreply på alla mejl som kommer in. Steg två är att inse att kunderna ser mer än en slogan. De ser en gigantisk elefant och kanske är det just därför som de väljer att resa med Lufthansa. De söker trygghet och tror att storleken spelar roll. Jag är böjd att hålla med.
Vill du däremot ha en bra slogan ska du kontakt Rosa Bussarnas ägare Anders Eriksson. I hans skyltfönster hittade jag två geniala:
“Lycka är inte en destination utan ett sätt att leva.”
“Upplevelser är det enda du kan köpa som gör dig rikare.”
Och en halvbra:
“Ibland måste man unna sig själv att känna att man lever.”