RECENSION

Hotellrecension: Hotel Vier Jahreszeiten, Hamburg

Nov 23, 2023

RES:s chefredaktör Viggo Cavling har varit i Hamburg och bott på stans mest anrika hotell.
 

Det här är hans rapport om upplevelsen.

I varje större stad finns det ett majestätiskt hotell som detta. Jag tänker på The Ritz i London, Eastern Oriental i Georgetown i Malaysia och Grand Hôtel i Stockholm.

Hotell med en historia som börjar på 1800-talet som gått hand i hand med hela 1900-talets utveckling för att nu landa i vår tid med wifi och Instagram 24/7.

Följande gäng har bott här på Hotel Vier Jahreszeiten: Sophia Loren, Kirk Douglas, Richard Nixon, Aristoteles Onassis…

Skapat av drömmande entreprenörer

Denna mötesplats för de rika och beryktade har skapats av entreprenörer med stora drömmar som mött krig, katastrofer och sedermera konkurser. 

Men sen har det kommit nya ägare med ännu mer pengar och så har verksamheten överlevt sina grundare. Ibland skriver de nya ägarna böcker om sina föregångare innan de själva försvinner. 

Kvar finns en pampig byggnad på helt rätt adress som bara blir mäktigare och häftigare. Hotel Vier Jahreszeiten i Hamburg är ett hotell i denna anda. Lyxigt, anrikt och samtidigt mysigt.

En plats att bo, äta och hänga på

Detta hotell påminner mycket om D'Angleterre i Köpenhamn och är till skillnad från exempelvis Grand i Stockholm inte gigantiskt utan innehåller bara 156 rum.

Hotellet saknar en mötes- och konferensmotor som Vinterträdgården på Grand. Stora möten och glittrande galor får husera på annan plats. Här bor man och äter. Man hänger på gymmet. Och i spat. 

Suverän frukost

Det finns fyra restauranger: en grill, en stjärnkrog, en japansk-peruansk i källaren och ett lunchfik där det också serveras frukost.

Den sista får suveränt betyg, med underbara äggrätter, ljuvligt kaffe, elegant färskpressad juice och personlig men ändå korrekt service.

Personlig charm

Jag fick ett rum på fjärde våningen med utsikt mot gården. Den personliga charmen som en del kanske stör sig på var i detta rum suverän. Generöst badrum och ett riktigt stort sovrum med både arbetsplats och generösa garderober. Fräscht, men ändå inte renoverat så att själen är borta. De gamla dörrarna är kvar, men innanför dem ytterligare en dörr så att ljudet från korridoren inte stör sömnen. 

Fjärde våningen är inte den bästa, på riktigt gamla hotell ska man bo på första eller andra våningen för där är de största rummen med bäst takhöjd. Detta byggdes alltså innan man hade insett att hiss är lösningen på många problem. Mitt i fastigheten finns följaktligen en majestätisk trappa. Men jag tar hissen och i den finns förstås en stol att sitta på. 

En känsla av gammaldags lyx

Jag gillar detta hotell för att man som gäst eller besökare kan flyta omkring i timmar. Hotellet är en mötesplats och på många sätt en resort. En kuvös för den stressade affärsmännen, men också en romantisk plats där man gärna firar sin bröllopsdag.

På platser som denna får man en känsla av gammaldags lyx. Du möts självfallet av en man i hög hatt och röd rock när du gör entré. Och personalen i receptionen tar självfallet hand om ditt bagage och visar dig gärna hela hotellet innan du får nyckeln (en riktig nyckel) till ditt rum.

Jag tackar nej till turndown-service. Men det är sånt som är självklart här. 

Mossigt och murrigt tycker några säkert, men underbart tycker jag. Här vill jag stanna en vecka, ja varför inte en hel månad.

Sammanfattningsvis...

Kan ett hotell få ett bättre betyg? Självfallet. Detta är inte för den trendiga, coola gästen som vill uppleva något nytt och snyggt designat. Men för män som passerat livets zenit är detta paradiset.

Den enda  besvikelsen är att det saknas whisky i minibaren, men nästa morgon uppfattar man detta som en form av nåd.

Totalt betyg: 9/10.

Pris: Från 531 euro per natt.

Neuer Jungfernstieg 9-14
www.fairmont.de/vier-jahreszeiten-hamburg

Mer från RES

Foto: Lewis Tse / Shutterstock.

Nyhet

De mest populära resmålen 2025 – att undvika

”Destinationer där turism sätter ohållbar press på den lokala miljön och lokalsamhället”. Det är utgångspunkten för de 15 resmål som hamnat på den tongivande reseguiden Fodor’s årliga No List 2025.

Foto: Elena Mozhvilo.

Tips

Här får du mest julmarknad för pengarna 2024

Vill du besöka en härlig, stämningsfull julmarknad i Europa – men har en särskild reskassa att förhålla dig till? Med hjälp av Ticket listar RES tre av de bästa julmarknaderna som är mest prisvärda vintern 2024 och tipsar också om tre favorithotell i varje stad att bo på.

Foto: Go Vilnius.

Handplockade tips

3 julmarknader att besöka i Baltikum

Det finns många fantastiska julmarknader i Baltikum inte minst Estland, Lettland och Litauens huvudstäder. RES tipsar om tre julmarknader i Tallinn, Riga och Vilnius som är värda att korsa Östersjön för.