TYSKLAND

Mäktiga Moseldalen

Aug 13, 2010

Moseldalen ligger i Rehnlandet och är som ett eget litet land. Med ett kök inspirerat av Medelhavet, en vinproduktion i absolut toppklass och vidunderliga vyer.

Foto: Jörgen Ulvsgärd

Som en brant grön vägg reser sig vinfälten över våra huvuden. Jag klättrar på smala stigar från Moselflodens strand, högre och högre uppför sluttningarna som omger medeltidsstaden Bernkastel-Kues, som ligger i hjärtat av den tyska vinregionen på vägen mellan Koblenz och Trier.

När jag har kommit en bit uppför de branta stupen lättar morgondimman över flodens vatten och tankarna flyter till Richard Wagners berömda operor Nibelungens ring. Sagan om Nibelungen utspelade sig nämligen inte lång härifrån vid floden Rhen, och skatten lär fortfarande ligga på flodens botten vid Worms.

Till skillnad mot den starkt reglerade Rhen, vars krökar och naturliga vattenflöden successivt under decennier rätats ut för att underlätta sjöfarten på floden, rinner Mosel i sitt vindlande rörelsemönster med skuggande träd och växter längs stränderna. Utmed flodens krumbuktande vattenväg kan inga stora pråmar röra sig. De klarar helt enkelt inte av de tvära kurvorna. Härifrån kan jag se ett av Tysklands berömda vinlägen, Bernkastel Doctor. Bortom nästa flodkrök ligger sedan den ena efter den andra av Mosels beryktade vingårdar där vinproducenterna Dr. Loosen i Bernkastel, Prüm i Bernkastel-Wehlen, Müller i Wiltingen och Haag i Brauneberg tillhör den yttersta världstoppen.

Medan jag med blicken följer en mindre pråms sakta framåtglidande i ravinkrökarna under mig tänker jag på vetenskapsmannen och naturforskaren Viktor Schauberger, som redan på 1920-talet var en av de första i världen att varna för ekologiskt felaktiga ingrepp i skog och vattendrag i Europa. Han hade bland annat en plan och en idé för hur floden Rhen skulle räddas och fortleva som en frisk flod. ”Vattnet har i naturen självt visat den väg det vill följa och då ska vi rätta oss därefter”, sa Schauberger. ”Naturen är vår främsta läromästare. Teknikens uppgift är inte att korrigera den utan att efterbilda den.”

 

Ingen trodde på hans forskning och naturstudier. Få europeiska floder visar i dag därför en så tydlig bild av de olyckliga följdverkningarna av kalhuggning och konventionell vattenregleringsteknik som Rhen. Bifloden Mosel har klarat sig lite bättre eftersom den inte har varit lika kommersiellt intressant. Så om tyskarna inte har lyckats särskilt väl med att uppfylla den naturliga balansen runt sina vattenpulsådror – trots att de har lagt ner stor möda med att rena vattnet – har de i vinnäringen de senaste decennierna förstått att rätta sig efter naturens egna förutsättningar för att kunna skapa viner av yppersta klass.

Om jordmånen är den helt avgörande faktorn för vinets karaktär i södra Europa så spelar vädret en viktigare roll i det kyligare klimatet längs Rhen och dess bifloder. I Tyskland växer närmare två tredjedelar av världens rieslingdruvor och hälften av landets viktiga vindistrikt ligger i delstaten Rheinland-Pfalz. Men det har tagit sin tid innan vinbönderna lärt sig att framställa de torra kvalitetsvinerna.

– De senaste tio åren har tyskarna nått världsklass med sina toppviner genom att minska skördevolymerna och hårdare selektera druvorna, säger Magnus Waern, vår främsta kännare av tyska viner. Å andra sidan har de haft problem med volymvinerna. Men på senare tid har det kommit flera unga producenter som har vitaliserat och moderniserat vinmakeriet. Vinerna är i dag mestadels torra eller halvtorra. Det är rena, strama och generösa viner där växtplatsen och druvorna får komma till tals.

Längs vinrutten mellan Trier och Koblenz ändrar jordmånen karaktär från Bernkastels mineralrika rieslingviner som kommer från en jord full av skiffer, till de mjukare Graachervinerna och de fylligare vinerna runt Zeltingen-Rachig lite längre nedströms.

– Rieslingdruvan är utan tvekan kungen bland de tyska vinerna, en av världens mest sofistikerade druvor och den stora trenddruvan i dag, säger Magnus Waern som har haft förmånen att besöka de flesta producenterna i regionen. Med sin tuffa uppfriskande syra och balanserade sötma är den långt ifrån de söta Moselviner som kom till Sverige på 1950- och 1960-talen. Den passar utmärkt till orientalisk mat, sushi, för att inte tala om hummer eller krabba – där den är helt oslagbar. De klassiska rieslingvinerna från Mosel har både finess och karaktär och är riktigt delikata.

Vi fortsätter resan nedströms och får nästan hela Tysklands historia serverad längs flodvägen likaså deras vinhistoria som sträcker sig från romartiden och framåt. ”Det romantiska Tyskland” har detta sydvästra hörn av landet kallats. De medeltida slotten och borgarna ligger som ett pärlband längs floden. Ibland kan det nästan bli för mycket av det goda, men då är det bara att göra en avstickare in i det vilda skogs- och bergsmassivet Hunsrück som sträcker sig mellan floderna Mosel och Rhen, byta vinkarafferna mot friskt källvatten uppifrån bergen och välja någon av vildmarkslederna i stället för vinstigarna.

Efter en fika uppe vid borgen Landshut hittar jag vid nerkomsten till Bernkastel-Kues en liten bakgata bortom de trånga turistgränderna och en liten enkel restaurang.

– Vi gör allt för att ta hand om våra besökare på bästa sätt. Vi är stolta över vår historia och över vinerna vi producerar. Från våra bord får ingen främling gå hungrig eller törstig, säger Fritz Kühler och serverar en skaldjurstallrik med ett rieslingvin från vinproducenten Dr. Loosen i trakten. Ett bra rieslingvin kräver gott handlag från vinmakaren och ett hårt jobb av vingårdsmännen, tillägger han.

Egentligen är det konstigt att inte fler svenskar hittar hit, tänker jag. För en spottstyver reser man rakt in i hjärtat av Rheinland-Pfalz. Maten i området är långt från surkål och korv. Här i gränslandet till Frankrike, Belgien och Luxemburg serveras mat inspirerad av Medelhavsländerna. De historiska inslagen med svensk prägel är också många i trakten. Härifrån beställde Gustav Vasa sitt ”rhenska” vin, som Carl Mikael Bellman besjunger i sången Bort vad all oro gör. Härifrån skickades Ansgar upp för att kristna Sverige. Och från granndelstaten Hessen kom Fredrik av Hessen, som gifte sig med Karl XII:s syster och blev Fredrik I av Sverige.

Till en dessert med äppelkaka bjuder ägaren och kocken på ett klassiskt tyskt eiswein. Ett vin som framställs av frusna druvor som har fått hänga kvar på vinstockarna till den första frostnatten då de skördas i gryningen för att inte frosten ska töa bort. Därefter pressas druvorna snabbt så att iskristallerna blir kvar.

Vi närmar oss nu staden Trier, slutmålet för min Moseltripp. Det är en av Tysklands äldsta städer, som grundades redan år 16 före Kristus av kejsar Augustus. Staden är en riktig liten pärla som alltför få har upptäckt. En gång i tiden var det romarnas största stad norr om Alperna. Här föddes Karl Marx, vilket har fått många kineser att vallfärda hit. Många från Luxemburg flyttar hit för att öka sin livskvalitet, en del bor här och arbetar i Luxemburg som bara ligger 45 minuters resa härifrån.

– Här i Trier njuter människorna mer av livet, är mer tillbakalutade och inte alls så stiffa och formella som nordtyskarna, säger Elke Hermsdorf-Hubertz medan hon visar mig den ståtliga stadsporten Porta Nigra, Tysklands äldsta försvarsbyggnad från 100-talet.

Nästa dag gör jag slag i saken och lämnar vinfälten för en vildmarksvandring genom Hölzbachklamm, som är ett stickspår till Saar-Hunsrück-Steig – en av många traumpfade (”drömleder”), Tysklands bästa och vackraste vandringsvägar kring Rhen, Mosel och Eifel. Här följer jag en bäck högre och högre upp i bergen. När jag böjer mig ner och kupar händerna för att dricka det klara vattnet blir innebörden i Viktor Schaubergers tes att blandskogen är landskapets kraftcentrum fullständigt självklar. ”Skogen är vattnets vagga”, sa han. ”Utan skog inget vatten, utan vatten inget bröd, utan bröd inget liv.”

Och trots att de bitvis kalhuggna sluttningarna längs Moselfloden har fått lämna plats för allt fler vinodlingar, så har de tyska vinbönderna insett hur viktig skogen är som alstrare av ett friskt vatten. De har också insett skogens roll som skydd mot de kalla vindarna och för att bevara mikroklimatet, en förutsättning för den perfekta jordmånen med sina livgivande mineraler. Mosels friska och spritsiga rieslingviner är en frukt av denna ekologiska samklang med naturen.

Boende och restauranger i Moseldalen

KOBLENZ

Diehl’s Hotel
Det fyrstjärniga Diehl’s Hotel ligger direkt vid Rhens strand där Moselfloden rinner ut i Rhen. Hotellet ligger strax under Koblenz berömda borg, Ehrenbreitstein, en perfekt start eller mål för en vinresa längs det som kallas Mittelmosel till Trier, beroende på om man reser med eller motströms. Hotellet ligger på promenadavstånd från den gamla vackra stadsdelen i Koblenz.
Rheinsteigufer 1
Lediga rum & priser

Loup de Mer
En suverän fiskerestaurang i Koblenz. Marulksrätten som har gett restaurangen dess namn är värd att provas. Men för den som inte äter fisk finns utmärkta vegetariska rätter och även kött på menyn. Uteserveringen har en härlig terrass.
Neustadt 12
loupdemer-koblenz.de

Da Vinci
Denna italienska restaurang är ett annat bra matval för kvällens måltid.
Firmungstrasse 32 b
davinci-koblenz.de

TRIER

Rhömischer Kaiser Hotel eller Zum Christophel
Här bor man helst nära den gamla stadsporten Porta Nigra, antingen i Rhömischer Kaiser Hotel (www.friedrich-hotels.de) eller på Zum Christophel. Båda ställena har dessutom bra restauranger.

Weinstube Palais Kesselstatt
En annan trevlig restaurang i den gamla delen av Trier, som också har en härlig uteservering.
Liebfruaenstrasse 10
weinstube-kesselstatt.de

BERNKASTEL-KUES

Märchenhotel Älteste Weinstube
Mitt i den gamla medeltidsstadsdelen i Bernkastel-Kues ligger Märchenhotel Älteste Weinstube där man från trottoarserveringen kan iaktta det pulserande livet i den gamla stadsdelen.
Kallenfelstrasse 25
weinstube.com

TRABEN-TRARBACH

Romantik Jugendstilhotel Bellevue
Ett bra rastställe – som namnet utlovar i jugendstil – med takterrass och lämpligt läge längs vinvägen mellan Koblenz och Trier.
An der Mosel 11
bellevue-hotel.de

TURISTINFORMATION

Turistbyrån för Rheinland-Pfalz
romantisk-tyskland.info

Cykling
Längs Moselfloden och dess omgivningar går utmärkta cykelleder. Gå in på radwanderland.de, som beskriver alla tänkbara svårighetsgrader med höjdkurvor och avstånd.

 

Mer från RES

Foto: Lewis Tse / Shutterstock.

Nyhet

De mest populära resmålen 2025 – att undvika

”Destinationer där turism sätter ohållbar press på den lokala miljön och lokalsamhället”. Det är utgångspunkten för de 15 resmål som hamnat på den tongivande reseguiden Fodor’s årliga No List 2025.

Foto: Elena Mozhvilo.

Tips

Här får du mest julmarknad för pengarna 2024

Vill du besöka en härlig, stämningsfull julmarknad i Europa – men har en särskild reskassa att förhålla dig till? Med hjälp av Ticket listar RES tre av de bästa julmarknaderna som är mest prisvärda vintern 2024 och tipsar också om tre favorithotell i varje stad att bo på.

Foto: Go Vilnius.

Handplockade tips

3 julmarknader att besöka i Baltikum

Det finns många fantastiska julmarknader i Baltikum inte minst Estland, Lettland och Litauens huvudstäder. RES tipsar om tre julmarknader i Tallinn, Riga och Vilnius som är värda att korsa Östersjön för.