Att använda kort även utomlands är nu mer en självklarhet, och att växla pengar innan resan känns som något som tillhör det förgångna. Kortanvändandet kan dock vara förknippat med en del avgifter som du kanske inte räknat med. I denna artikel ger vi dig tips på hur du använder kreditkort utomlands för att undvika dolda avgifter och onödiga kostnader.
Valutapåslag – en avgift på alla transaktioner
När du gör köp eller uttag i andra valutor än svenska kronor lägger de flesta kort på en avgift som kallas för valutapåslag eller växlingsavgift. Vanligtvis är denna på mellan 1,5 och 3 procent. Avgiften bakas in i köpesumman och syns därför inte på kontoutdraget, men om du räknar på växelkursen kommer du upptäcka den. Om du har en växlingsavgift på 2% och till exempel handlar något för 10 dollar till kursen 10 kronor per dollar kommer det dras 10*10*1,02 = 102 kronor från kortet där de två kronorna utgör växlingsavgiften.
Så här undviker du valutapåslaget
Det finns idag flera både debet och kreditkort utan valutapåslag. Om du reser mycket eller ska vara i utlandet en längre tid är det en god idé att skaffa ett sådant kort, särskilt som många av dem är gratis. En växlingsavgift på runt 2% kan låta lite men för varje tusenlapp du spenderar på resan blir det 20 kronor extra som du kunde gjort något roligare för.
Gör du däremot endast någon enstaka resa om året kan ett extra kreditkort kännas onödigt. Ett sätt att undvika valutapåslaget kan då i stället vara att betala så mycket som möjligt genom exempelvis hotellbokningssajter och taxiappar där du kan betala i kronor, som Airbnb, Booking.com eller Uber. På så sätt minimerar du de utgifter som du måste betala i en annan valuta. Betalar du i förväg med kreditkort kommer dessa utgifter dessutom ingå i kortets reseförsäkring vilket gör att du får tillbaka dem om du skulle bli sjuk och missa resan.
Välj rätt växelkurs när du betalar
Att betala med kort utomlands bör vara gratis, i alla fall om du reser inom EU. Det är nämligen inte längre lagligt enligt EUs lagstiftning att ta ut en avgift för att betala med Visa eller Mastercard, utan endast vid betalning med Amex eller Diners får en avgift läggas på. När du betalar med kortet i utlandet får du ofta välja om du ska betala beloppet i svenska kronor eller i den lokala valutan. Här ska du alltid välja den lokala valutan. Väljer du svenska kronor kommer pengarna nämligen växlas till en växelkurs som den lokala banken som gett ut kortterminalen sätter, och denna är oftast betydligt sämre än den hos Visa eller Mastercard som du får om du väljer den lokala valutan.
Bankomatuttag utomlands kan bli kostsamt
Många länder är långt efter Sverige när det kommer till kortanvändning. Ofta behövs kontanter för att handla på till exempel marknader, betala på mindre restauranger eller i taxi eller kollektivtrafik. Att ta ut pengar utomlands är oftast förenat med avgifter. Dels tillkommer valutapåslag om ditt kort har det, och dels tillkommer ofta en uttagsavgift som oftast är på runt 3% av det uttagna beloppet men lägst runt 40 kronor. Dessutom kan den lokala banken som driver bankomaten ha en egen uttagsavgift som läggs på.
Så här undviker du uttagsavgift
Det finns en del kort med ingen eller lägre uttagsavgift. Ett sådant kort kan vara behövligt ifall du ska vistas längre perioder i länder med stor kontantanvändning. Tänk dock på att den lokala bankens eventuella avgift fortfarande tillkommer – den är inget som ditt val av kort kan påverka. I stället kan du googla eller fråga någon ur lokalbefolkningen vilka bankomater som är billigast att använda.
Eftersom det finns en minimiavgift på de flesta kort så blir det dyrare att ta ut belopp under 1000 kronor flera gånger jämfört med att ta ut ett större belopp en gång, särskilt om det dessutom finns en lokal avgift som läggs på per uttag. Du kan därmed spara pengar genom att ta ut större belopp mer sällan. Tänk dock på säkerheten – det blir garanterat dyrast om du blir bestulen. Kontanter som försvinner ingår dessutom sällan i reseförsäkringen.