New York, USA: I Meatpacking med modedrottningen
USA

I Meatpacking med modedrottningen

Hotell i New York

Manhattans Meatpacking District har länge varit en knytpunkt för New Yorks kreativa elit. En av  profilstarka invånare i Meatpacking är Diane von Furstenberg – legendarisk designer, skapare av ”the wrap dress” och gammal kompis med Andy Warhol.  Diane von Furstenberg bjuder RES läsare på sina bästa tips i Meatpacking District.

Vi sprang på Diane von Furstenberg i Cannes. Av en slump. På Sofia Coppolas fest för filmen Marie Antoinette. Diane seglade fram till min fru som hon i mängden hade förväxlat med en vän från New York.

– You! Here!, utropade hon och grep tag i min förvånade Cici innan hon insåg sitt misstag.

För sent att göra reträtt, samtalet var i gång, ett glas champagne i handen, Kirsten Dunst i dj-båset, medan ett enastående fyrverkeri lyste upp natten. Nice party. Diane tyckte absolut att vi måste träffas nästa gång vi besökte New York. Hon gav oss sitt visitkort och vi lovade höra av oss.

Några månader senare kom vi till New York för att intervjua Diane. En fredag i februari – mitt under New Yorks fashion week – trädde vi in i designerns högkvarter i Meatpacking District.

Intervjun utgick från den nya kollektionen och spann vidare på Dianes karriär och levnadsbana. Det gick förvånansvärt lätt att prata om annat än kläder. Vi pratade om Bryssel, staden där hon föddes och växte upp. Jag berättade om Didier, en vän som alltid påstår att han var Dianes första kärlek. De var fyra år och gick i samma skola. Hon kom inte ihåg Didier men, jo, hon hade gått i den skolan! Och Bryssel betyder mycket även om hon tidigt lämnade Belgien för att studera i Schweiz. Där träffade hon prins Egon von Furstenberg som hon gifte sig med innan de gav sig av till New York där hon ritade sina första klänningar.

Vi pratade om sjuttiotalet och den världsberömda ”the wrap dress”, som hon sålde i miljontals exemplar under en epok då ”vad som helst och allting var möjligt”. Diane pratade om vilka kvinnor som inspirerar henne – självständiga, feminina, sexiga och dynamiska – om ”the american dream”, om Lou Reed, Andy Warhol och The Rolling Stones.
 

Diane

Den klassiska DvF-intervjun, förtrolig och välskuren. Under fotograferingen gled vi in på Dianes hemområde i New York, The Meatpacking District.

– När jag började jobba igen valde jag The Meatpacking District för det kändes som ett riktigt hemkvarter, berättade hon. Kullerstensgatorna påminner mig om Belgien och Hudsonfloden bjuder på enastående solnedgångar!

När Diane flyttade in och öppnade Diane von Furstenberg Studio för över tio år sedan var Meatpacking District en spökstad som dagtid befolkades av de sista slaktarna som gett stadsdelen sitt namn, och som nattetid hemsöktes av transvestiter, prostituerade och knarkare. Övriga invånare klassades, oavsett ursprung, som en och samma folkgrupp: invandrare.

– Sedan dess har Meatpacking utvecklats till New Yorks hetaste stadsdel. Det kryllar av barer, butiker, restauranger, klubbar, koncepthotell och vackra människor. Den dagen ni verkligen vill lära känna det här området, please call me! avslutade Diane innan vi skildes åt.
 

The

I somras reste vi till New York för att besöka den nyöppnade och av Diane varmt omtalade parken the High Line (”det är den mest innovativa parken i hela världen!”). Diane och hennes man, medie- och filmmogulen Barry Diller, har under flera år varit aktiva medlemmar i den lokala och ideella organisationen Friends of the High Line, som bildades när detta monument från trettiotalet hotades av rivning.

The High Line var ursprungligen en tågbana vars originalfunktion var att få bort frakttrafik från gatan genom att lyfta upp den i luften, och under femtio år gick tåg längs denna unika räls från 34th Street till Spring Street, som en direkt länk till fabriker och lagerlokaler. Mjölk, kött, råvaror och annat gods fraktades på detta sätt till och från Meatpacking District, som på den tiden kallades Gansevoort Market och rymde tvåhundrafemtio slakterier. 1980 gick det sista tåget lastat med tre lådor djupfryst kalkon. Målet för Friends of the High Line var att bevara själva strukturen och förvandla den till ett parkområde på styltor – något man alltså lyckades med. Den åttonde juni 2009 återinvigdes The High Line.

Vi såg inte mycket av Diane själv, eftersom hon skulle ut och resa.

– Jag ska trekka i Borneos djungler med Christian, förklarade hon. Men jag har gjort en lista till er! Håll er bara till den så kommer ni snart att greppa det riktiga MPD.

– Christian vem? frågade jag nyfiket.

– Louboutin. Han står överst på min lista, fortsatte hon och log mot Cici. Helt enkelt de bästa skorna i världen! Men kanske inte för kullerstensgator …

Adresser

Christian Louboutin
59 Horatio Street
+1-212-255 19 10
christianlouboutin.com

Jeffreys
Diane: ”Och ni måste träffa Jeffrey Kalinsky! Hans butik ligger tvärs över gatan. Vi kom hit nästan samtidigt – han var en av pionjärerna i MPD. Jeffreys herrkollektion är oslagbar, han har många belgiska designer och ett otroligt bra urval: Ann Demeulemeester, Maison Martin Margiela, Rick Owens, Prada …”
449 West 14th Street
+1-212-206 12 72
jeffreynewyork.com

The Standard New York
André Balazs, hotellmogul och ägare av bland annat The Mercer i Soho, Chateau Marmont i Los Angeles och The Raleigh i Miami, har placerat sitt senaste hotell mitt i Meatpacking District. Den enorma Le Corbusier-inspirerade glasbyggnaden svävar på betongben över The High Line och är granne med Diane von Furstenberg.
Diane: ”Det är en sådan fantastisk byggnad! Det är det nyaste och hetaste stället i stan och vi placerar alla våra gäster där!”
848 Washington Street
+1-212-645 46 46
Lediga rum & priser
 

2400 för ett dubbelrum

The Waverly Inn & Garden
Graydon Carter är chefredaktör på prestigemagasinet Vanity Fair, men även delägare i The Waverly Inn. Här går det inte att boka bord, varken på nätet eller per telefon, något som antyder att de flesta aldrig får något bord. Men en av restaurangens pretentioner är att inte ha några; vill man ha ett bord kan man helt enkelt gå in och fråga. Jag gjorde det och det funkade. Och hur är maten? Bra, om än inte fantastisk. Ekologisk och ganska dyr.
Diane: ”Ska man vara petnoga ligger inte The Waverly i MPD, men på gränsen och ändå närmare oss än en del ställen som gör det. Dessutom skulle den toppa min lista över restauranger i hela New York. Det är mysigt och elegant.”
16 Bank Street
+1-212-243 79 00

Tortilla Flats
Hade det varit fullt på The Waverly skulle vi enligt Diane ha gått till Tortilla Flats.
Mycket billigare och livligare än the Waverly, speciellt med tanke på de överkomliga margaritorna. Bered er på att dricka ett antal sådana innan deras fabulösa tacos kommer in.
Diane: ”En mexikansk cantina där de har rockringstävlingar, fantastisk margarita, kitschiga Elvisaffischer och delikat ceviche.”
Adress: 767 Washington Street
+1-212-243 10 53
tortillaflatsnyc.com

Chelsea Market
Ett annat matalternativ på Dianes lista är Chelsea Market.
Diane: ”Ett coolt ställe. Fullt med bra mat, vin och kaffe. För det mesta äter tjejerna lunch här.”
75 Ninth Avenue
+1-212-243 60 05
chelseamarket.com

Soho House
Soho House är en av världens mest exklusiva medlemsklubbar, som bland annat finns i London och Miami. I New York ligger Soho House i Meatpacking District. Något av de tjugofyra rummen går att hyra – även om du inte är medlem. Men det kostar så klart skjortan.
Diane: ”Jag älskar takterrassen som är en av de absolut bästa på hela Manhattan. Utsikten över West Village är magnifik!”
29 9th Avenue
+1-212-627 98 00
sohohouseny.com
Från 3 800 kronor för icke medlemmar

Pastis
Keith McNallys Pastis och Balthazar är två av New Yorks mest populära och klassiska restauranger. Inredningen är très brasserie de Paris, stor bar, livlig restaurang, personalen däremot är New York, New York – alltså enastående trevlig. Trots att det alltid är smockfullt finns det alltid plats. Bra service och humana priser.
Diane: ”Ni måste bara prova Pastis pommes frites. Great!”
9 Ninth Avenue
1-212-929 48 44
pastisny.com

DVF
Dianes eget imponerande högkvarter och boutique.
440 West 14th Street
+1-212-741 66 07
dvf.com

Mer New York? Kolla in vår guide till New York.

Publicerad: 2009-12-08