Washington, USA: Miniguide – Washington
USA

Miniguide – Washington

Hotell i Washington

En semester i världens maktcentrum är som att resa genom ett stycke amerikansk historia. RES Peter Smirnakos har hittat annorlunda museer och mäktiga kändisar och tipsar till hotell, restauranger och stadsdelar i Washington D.C.

Den som reser till usa:s östkust för shopping och populärkultur stannar i New York. Den som vill ha solgaranti flyger vidare två timmar till Miami. Med den geografiska konkurrensen är det inte så konstigt att Washington D.C. — blott en timme från New York —har glömts bort som resmål.
Men här finns mycket att hämta – inte minst för den som är fasci­nerad av politik och samtidshistoria. För handen på hjärtat – D.C. är inte staden du åker till om du letar efter ultradesignade boutique­hotell eller sneakersbutiker med två tusen modeller i olika färger, smaker och lukter.

 

D.c. är en vacker och promenadvänlig liten storstad med sexhundratusen invånare. Men den amerikanska huvudstaden är framför allt hjärtat i västvärldens demokratiska system. Här möter du inte Hillary Duff i foajen på hotell The Willard, här möter du ­Hillary Clinton. Och ingenstans är det synligare och tydligare att usa är sjukligt stolt över att vara ”the land of the free and the home of the brave”. Flaggor, monument, vita hus, poliseskorterade bilkorteger, män i kostym och öronsnäckor och presidenthelikoptern Marine One som plötsligt susar genom luften över ditt huvud.
Ett besök i D.C. är en kul resa genom den amerikanska historien.

WEEKEND I WASHINGTON
– ELVA OSLAGBARA TIPS

MODERNT HOTELL MED GAMLA ANOR

Hotel Monaco
Detta fantastiskt coola hotell öppnades 2002 av boutiquehotellkedjan ­Kimpton Hotels. Byggnaden är stadens gamla posthus från 1842 — vilket ­förklarar de pampiga korridorerna och den enorma takhöjden i många av rummen. ­Utvändigt snuddar The Monaco vid palatskänsla, invändigt är det mer kitsch, men man går aldrig över gränsen. Det handlar mest om detaljer som de ­zebra- och leopardmönstrade badrockarna i garderoben eller den knallgröna l­obbyn. Den imponerande innergården hyser en trendig bar som är fullpackad på ­helgerna. Missa inte att ta en drink här, men be om ett rum mot gatan om du är ljudkänslig. Kul detalj: reser du ensam får du sällskap av en guldfisk på rummet.

700 F Street
+1-202-628 71 77
Dubbelrum från 2 400 kronor

Lediga rum & priser
 

GRIPANDE NYHETSHISTORIA

Newseum
D.C. är känt för sina många genomtänkta museer. Senast i raden är ­Newseum, det sju våningar höga nyhetsmuseet som öppnade våren 2008. Kolla gamla förstasidor på tidningar, prova på att jobba som nyhets­ankare eller se dokumentärer och nyhetsinslag om Watergateskandalen eller Monica Lewinsky-affären. Två av de mest gripande höjdpunkterna på detta enorma museum är utställningen med Pulitzervinnande fotografier på första våningen samt 11 september-avdelningen på fjärde våningen.

555 Pennsylvania Avenue
+1-888-639 73 86
+1-888-639 73 86
newseum.org


MYSIG SMÅSTAD I STADEN

Georgetown
Anrika och mysiga Georgetown från sjuttonhundratalet ligger i västra D.C. vid Potomac River. Det är en rätt stor stadsdel och här bor många politiker och lobbyister. Men området kring M Street och Wisconsin Avenue är främst känt för sin shopping och sitt uteliv. Ralph Lauren, Betsey Johnson, Intermix, Gap, Banana Republic, Sisley, Tommy Hilfiger — du hittar dem alla i Georgetown.
Området lockar givetvis många turister, och är absolut värt en efter­middag och/eller kväll. Vill du göra en riktig klassiker bokar du bås nummer tre på demokraternas stammishak Martin’s Tavern. Exakt här friade JFK till Jackie den 24 juni 1953.

MARTINS’S TAVERN
1264 Wisconsin Avenue
+1-202-333 73 70
martins-tavern.com


BARHOPPING, LIVEMUSIK OCH ETNISKA KROGAR

Adams Morgan
Ett mindre välputsat alternativ: strax norr om Georgetown ligger ­stadsdelen Adams Morgan. Här är utepulsen snabbare och mer uppblandad. Det finns ­restauranger och barer från alla världens hörn: Etiopien, Mexiko, Ghana, ­Vietnam, Kuba, Italien och Argentina för att nämna några. Vill du lyssna på bluegrass eller dansa salsa gör du det i Adams Morgan.
Det mesta är centrerat till 18th Street där det även kan vara lite ­busliv på kvällarna, så håll koll på handväskor och plånböcker. Den mest kända baren är Madams Organ, en bluesbar där du äter soulfood, lyssnar på ­liveband och där rödhåriga dricker för halva priset.

Madams Organ
2461 18th Street
+1-202-667 53 70
madamsorgan.com

CYKLA DIG IGENOM HISTORIEN

The Mall
Det cirka tre kilometer långa park­området mitt i stan heter The Mall.
Det är här du hittar alla monument som du känner igen från Hollywood­filmer som utspelar sig i ­Washington D.C. Lincoln Memorial där ­Martin Luther King höll sitt ”I have a dream”-tal 1963, jättepinnen Washington ­Monument som speglar sig i The ­Reflecting Pool, som Kevin Costner och Donald Sutherland strosade framför i JFK. Monumenten för Vietnam, Korea och andra världskriget. Vita huset, The Capitol och så vidare.
The Mall är för stort för att prome­nera runt så bästa sättet att se allt detta är att hyra cykel. Ta antingen en guidad tur — som tar cirka tre timmar — eller cykla runt själv.

BIKE AND ROLL WASHINGTON DC
The Old Post Office Pavilion,
Rear Plaza, 1100 Pennsylvania Avenue
+1-202-842 24 53
Heldag cirka 280 kronor
(men du kan hyra kortare tid)
bikethesites.com


BROTT, STRAFF OCH SPIONER
 

Crime & Punishment och
Spy Museum

Två museer helt inriktade på kriminalitet och spioneri är relativt nyöppnade Crime & Punishment Museum samt klassikern Spy Museum. Båda är stora och uppbyggda på samma sätt med mycket interaktivitet och olika ­tematiserade avdelningar och tids­perioder.
Du kan kolla in bilen som Bonnie Parker och Clyde Barrow sköts till döds i, besöka ett riktigt CSI-labb, lära dig allt om kalla kriget och testa om du har vad som krävs för att bli en framgångsrik spion. Väldigt amerikanskt och ­väldigt ­roligt. Varning för mycket folk på båda, dock.

CRIME & PUNISHMENT MUSEUM
575 7th Street
+1-202-621 55 67

crimemuseum.org

SPY MUSEUM
800 F Street
+1-202-393 77 98
spymuseum.org

HIPPT OCH SVENSKT
House of Sweden

För den som är ambassadfetischist i allmänhet rekommenderas en sväng längs Massachusetts Avenue där de flesta av stans cirka hundrafemtio­ ­ambassader ligger uppradade bredvid varandra. Dock inte den svenska, som för en gång skull sticker ut och är coolast av alla. Som perfekt avslutning på en mysig promenad längs folkfyllda kajen vid Potomac River i Georgetown hittar du nämligen House of Sweden. Det är en magisk byggnad, ritad av Tom Hansen och Gert Wingårdh, som ökade ­Sveriges hippfaktor i D.C. när den öppnade 2006.

2900 K Street
houseofsweden.com


SHOPPINGHYSTERI

Pentagon City Mall
Bortsett från Georgetown är det lite sisådär med shoppingen i D.C., så för den som vill ha allt samlat på ett och samma ställe rekommenderas en tripp till ­Pentagon City Mall, som är stans bästa galleria. Hundrasjuttio butiker, bland annat Apple, Sephora, BCBG, Victoria’s ­Secret, Macy’s, Nordstrom och Kenneth Cole.

1100 South Hayes Street, Arlington
fashioncentrepentagon.com


Ät bondskt chict och amerikanskt — Blue Duck Tavern
På Park Hyatt Hotel hittar du en av stans mest omtalade restauranger. Den öppnade 2006 och har samlat på sig en bunt lysande recensioner samt ­placeringar på diverse topplistor.
Menyn och inredningen spelar i samma stil: lantlig, amerikansk, rustik, men ändå modern. Öppet kök, vedugn, mycket grillat och säsongsbetonade rätter. Allt kan beställas separat eller att dela på. Brian McBride står för menyn och Tony Chi för inredningen.

1201 24th Street
+1-202-419 67 55
blueducktavern.com


SNYGGT OCH MODERNT BOENDE

Palomar Hotel
I en stad fylld av lobbyister och politiker är det svårt att hitta fyr- och ­femstjärniga charmiga hotell som inte omedelbart drar till sig button down-skjortor och Armanikostymer. Palomar vid Dupont Circle är dock ett sådant.
Lite ungdomligare och lite mer kreativ än administrativ atmosfär. Snyggt och modernt utan konstigheter — och med en skön pool.

2121 P Street
+1-202-448 18 00
Dubbelrum från 1 700 kronor

Lediga rum & priser
 

GRIPANDE HÖGTID

Memorial day
En av de mest intressanta dagarna på året att befinna sig i D.C. på är helg­dagen memorial day. Den infaller ­alltid sista måndagen i maj och det är då man uppmärksammar ­amerikaner som stupat i krig. Det händer ­oerhört mycket i stan, bland annat håller ­presidenten tal på Arlingtonkyrko­gården och det är parader till höger och vänster.
Mäktigast att se är den motorcykel­parad som kallas Rolling Thunder och som hedrar stupade soldater. Bikers från hela USA åker till D.C. för att delta i paraden och det brukar bli upp till 350 000 Harley Davidson som glider fram genom stan.

 

Sju maktmiddagar i washington d.c.

MÄKTIG UTSIKT

­­Hay Adams
Ett av USA:s vackraste och mest ­klassiska hotell, bokstavligen beläget tvärs över gatan från Vita huset — flera av rummen har utsikt över presidentens trädgård.
Henry James, Teddy Roosevelt och Mark Twain har varit stammisar här.
I dag får man nöja sig med att ­umgås med stadens politiska elit, antingen i matsalen Lafayette Room, eller i ­källarbaren Off The Record.
16th Street och H Street
+1-202-638 66 00
hayadams.com


KÄNDISARNAS STAMHAK­

The Palm
En steak house-kvalitetskedja, vars D.C.-utpost är smått legendarisk. ­Tv-personligheten Tim Russert var en av krogens mest lojala stammisar, tills han lämnade oss tidigare i år. Bill Clinton och hans rådgivare James Carville och Terry McAuliffe var stammisar här när Clinton var president. Har ett ”opartiskt” rykte, vilket innebär att både republikaner och demokrater, såväl som mediefolk, kan gå hit med gott samvete.

1225 19th Street
+1-202-293 90 91
thepalm.com


KLASSISK INSTITUTION

Old Ebbitt Grill
Tvärs över gatan från justitiedepartementet hittar man den här uråldriga, rymliga restaurangen — en D.C.-institution sedan 1856. Två härliga barer, och så en snygg matsal mittemellan, där menyn inte verkar ha uppdaterats särskilt ofta sedan krogen öppnade 1856. Tungvikten ligger på fisk- och skaldjur från regionen.

675 15th Street
+1-202-347 48 01
ebbitt.com


BLODIGA STEKAR

Smith & Wollensky
Om politikerna i Vita huset och kongressen hänger på krogarna närmast sina arbetsplatser så är den här klassiska köttkrogen snarare anpassad
för lobbyisterna och konsultfirmorna från näraliggande K Street.
Mycket ­slipsar över axeln, årgångsviner och blodiga stekar.
1112 19th Street
+1-202-466 11 00
smithandwollensky.com


DIPLOMATFAVORIT

Bombay Club
Tjusig indier med fantastisk service, och mycket diplomater. Condi Rice ­brukar synas här med utländska digniteter.
815 Connecticut Avenue
+1-202-659 37 27
bombayclubdc.com


DEMOKRATMAT

The Source
Krogmogulen Wolfgang Pucks första utpost i D.C. ligger nära kongressen och har blivit populär bland demokrater som Harry Reid och Nancy Pelosi. Även mycket Hollywoodfolk och kaliforniska politiker.
575 Pennsylvania Avenue
+1-202-637 61 00
wolfgangpuck.com

NÄRA VITA HUSET

Mayflower
Ett klassiskt hotell på kort promenadavstånd från Vita huset. Både Barack Obama och John McCain har bott här nyligen. Man äter på hotellets anrika krog Café Promenade.

1227 Connecticut Avenue
+1-202-828 5170
Lediga rum & priser

 

Publicerad: 2009-04-03