Ännu ett speciellt reseår kan läggas till handlingarna och även om det kan kännas avlägset med omfattande reserestriktioner var det faktiskt inte var mer än ett år sedan. 2022 präglades av ett enormt uppdämt resesug och man kunde tala om en ketchupeffekt när alla ville i väg och återupptäcka världen igen. Men det stora reseintresset förde också med sig utmaningar som passkaos, flygplatskaos, inställda flyg och strejker. Och på det följde ett allt osäkrare omvärldsläge, inflation och höga elpriser. Trots det finns det fortsatt ett starkt resesug bland svenskarna, enligt Ving som spår fem resetrender inför 2023.
1. Trygghetssemester lockar i orostider – paketresans renässans
I tider av osäkerhet kommer trygghet även kommande år att vara högt prioriterat. Trygghetslängtan tar sig uttryck på flera sätt, bla i valet av destinationer. Vi söker oss helt enkelt till resmål som är bekanta och som känns säkra. Inför en resa är det också fler som gör mer research än tidigare, man söker mer, jämför och vill försäkra sig om att man gör ett bra val.En effekt av pandemin är också att fler har upptäckt fördelarna med att ha en arrangör i ryggen som tar ansvar för hela resekedjan, som finns där om något händer, som har hög servicenivå och som omfattas av paketreselagen. Som kund vill man helt enkelt inte riskera att bli utelämnad vind för våg om något händer och att det finns någon i ryggen som man vet både står för kvalitet och tar ansvar. Paketresans har fått en renässans och i Vings senaste resepanel *svarar nära 4 av 10 (38 procent) att det har blivit viktigare för dem att beställa sin resa hos en charterarrangör jämfört med innan pandemin.
2. Once in a lifetime-resor vs plånboksvänliga semestrar
Två parallella ytterligheter till resetrender är att både segmentet med premiumresenärer och prisjägare ökar. För de som inte är lika drabbade av den ekonomiska krisen hamnar Once in a lifetime-resor högt upp på önskelistan. Exotiska drömresmål som bla till Mauritius har under hösten ökat med närmare 130 procent jämfört med samma period innan pandemin, säsongen 2018/2019. Vänder man i stället blicken norrut fortsätter äventyr norr om polcirkeln att locka. Icehotel, som Ving lanserade under pandemin blev direkt en succé, och bara under det senaste året har antalet bokningar ökat med 25 procent. Samtidigt finns det en grupp som i allt högre utsträckning letar efter det optimala fyndet där i mångt och mycket plånboken får styra valet av både destination, reslängd och hotell, men jakten på de plånboksvänliga semestrarna handlar inte bara om pris utan också den kvalitet man får. Resmål som exempelvis Turkiet kan därför bli en riktig bubblare till sommaren då många söker prisvärda resor utan att tumma alltför mycket på vare sig standard eller kvalitet.
3. Drömmen om Grekland
Redan i år seglade Grekland upp som en storfavorit bland svenska semesterfirare och nu tyder allt på att det blir en riktig Greklandsommar även 2023. För att möta kundernas efterfrågan kommer Ving till sommaren att öka andelen resor till Grekland med 9 procentenheter jämfört med i fjol sommar. Jämför man med normalåret 2019, innan pandemin, reste 21 procent av Vings resenärer till Grekland medan Ving till sommaren 2023 kommer att ha en andel på 38 procent till de grekiska öarna.Att drömmen om Grekland är högst levande råder det inga tvivel om. När Ving frågade sin resepanel om vilket land man helst vill resa till sommar väljer nära 4 av 10 (36 procent) Grekland. Landet upplevs som genuint och är för många sinnebilden av en härlig Medelhavssemester, jämfört med många andra resmål i Medelhavet är det också relativt prisvärt. Grekland står för det stora uppsvinget kommande sommar, men givetvis lockar även Spanien och då främst till Mallorca som är sommarens enskilt största destination hos Ving.
Topp-5: Vilket resmål är du mest sugen på att boka i sommar? (Vings resepanel)
1. Grekland 36 %
2. Spanien 25,8 %
3. Kroatien 9 %
4. Cypern 7 %
5. Turkiet 4,6 %
4. Fler vill yoga och familjeträning ökar
Välmående och hälsa blir allt viktigare i samhället i stort, vilket också återspeglas på semestern. Under pandemin var det många som sökte sig bortom gymmen för att spela padel, cykla, vandra. 2022 fick både yoga och familjeträning ett tydligt uppsving. Antalet sökningar på yogaresor på Ving.se ökade under året med 82 procent jämfört med 2019 och det finns inget som tyder på att trenden är på väg att avta. Ving utökar därför yogautbudet nästa år med ännu fler platser till 2023. Att träna och ha roligt tillsammans med familjen är också en tydlig trend. Under2022 var SATS-klasserna Family Yoga och Family Crosstraining de två träningsaktiviteter som lockade allra mest på Vings egna familjehotell, Sunwing Family Resorts och Ocean Beach Club. Och liknande aktiviteter efterfrågas i allt större utsträckning.
5. Go local – upplev resmålet med alla sinnen
Strömningarna går åt det mer autentiska – att besöka platser bortom allfartsvägarna, hitta det lokala och småskaliga, besöka restauranger och smaka på den lokala matkulturen, vilket bla tar sig uttryck i att det finns en tydlig efterfrågan på närproducerad mat och säsongsanpassat utbud av frukt och grönt, men även i en önskan om att vilja utforska bekanta resmål på ett nytt sätt. Vings nya spektakulära utflykter på Gran Canaria med bla vanding och bergslättring blev exempelvis snabbt en succé och har på kort tid kommit att bli några av de allra mest efterfrågade utflykterna i Vings program på ön. Vilda djur i fångenskap som tvingas vara underhållning för turister på djurparker är däremot på väg bort. Istället vill man möta djuren på ett ansvarsfullt sätt i deras eget habitat. För att erbjuda resenärer möjlighet att fortsatt träffa djur under semestern, men under rätt premisser, har Ving inlett ett samarbete med World Animal Protection som är ett bollplank kring utflykter där man möter djur.