I sommar är det många svenskar som för klimatet skull kommer att välja tåget framför flyget, visar en undersökning gjord av försäkringsbolaget If. Samtidigt uppger tre av fyra att de har dålig koll på hur väl hemförsäkringen täcker tågsemestrar. Nedan följer en guide för dig som ska ut på tågäventyr.
Text: Elin Fellman
31 procent av svenskarna uppger att de kommer välja tåget i sommar – bland de yngre är siffran ännu högre. 43 procent i åldersgruppen 18-34 planerar att åka tåg istället för flyg. Samtidigt finns en stor osäkerhet kring reseskyddet på resan. Nästan åtta av tio säger sig ha väldigt lite eller ingen koll på vilka av de händelser som kan uppstå under en tågsemester som omfattas av hemförsäkringens reseskydd.
I och med att det ofta är flera byten och stopp på vägen kan det vara bra att ha koll på vad som gäller med olika scenaion som kan uppstå. Nedan följer If:s guide för skydd på tågsemestern.
1. Avbeställning
Om du innan resan påbörjats behöver ställa in hela tågsemestern på grund av sjukdom kan försäkringen ersätta de kostnader som du inte kan få tillbaka av researrangör eller transportföretag. Detta gäller både för enskilda tågbiljetter och Interrailkort som du redan köpt, samt för hotell som du bokat på förhand.
2. Försening
Om du under någon av delresorna under semesterns gång blir försenad i mer än 6 timmar ges förseningsersättning i form av ett schablonbelopp, som sedan stiger om förseningen skulle dra ut ännu längre på tiden. För detta krävs dock att du har en biljett för den försenade resan att visa upp för försäkringsbolaget – något som kan bli svårare om du reser med Interrail. På många sträckor inom Interrailsystemet reser man nämligen inte med en resespecifik biljett, utan endast med själva interrailkortet som man visar upp ombord.
3. Missad avgång
Om du av omständigheter som legat utom din kontroll – såsom väderleks- eller trafikhinder – missat din i förväg bokade och betalda utresa kan du få ersättning för nödvändiga och skäliga merkostnader för att återansluta till resan. Men även här krävs att du bokat din rutt i förväg.
4. Förlorat/försenat bagage
När du flyger kan du få ersättning om ditt incheckade bagage blir försenat. När det kommer till tågresande ansvarar du däremot själv för ditt bagage, eftersom det inte checkas in. Om det däremot rör sig om stöld kan du få ersättning.
5. Sjukdom på resan
Om du eller en medresenär drabbas av sjukdom eller olycksfall under resan så att någon av er blir inlagd på sjukhus eller tvingas åka hem i förtid, så att minst halva den planerade restiden förblir outnyttjad, kan du få ersättning för en del av vad hela researrangemanget kostat. Det gäller såväl kostnaden för Interrailkort som för enskilda biljetter, samt för bokade hotellnätter.
*Villkoren ovan avspeglar det utökade reseskydd som ingår i Ifs Stor Hemförsäkring. Försäkringsbolagens utökade reseskydd liknar varandra, men skiljer sig också på vissa punkter. Det är därför viktigt att själv kontrollera vad som gäller för ens egen försäkring. När det gäller sådant som försening, missad anslutning eller försenat bagage krävs ett utökat reseskydd – något som ofta ingår i lite mer omfattande hemförsäkringar, och som hos vissa försäkringsbolag kan köpas som tillägg till den vanliga hemförsäkringen.
IF