Reserestriktionerna har släppt. Lågprisbolagen har gjort comeback trots att priset på flygbiljetter ökat. Nu lanseras allt från nya kabinklasser till helt nya bolag.
Efter att reserestriktionerna släppt under 2023 har lågprisbolagen inte bara kommit tillbaka, deras marknadsandel har även fortsatt stiga.
Visserligen har både ekonomisk oro och höga bränslepriser påverkat priserna – Ryanair-koncernens vd Michael O'Leary menar att ”de extremt billiga flygbiljetternas tid verkar vara över” och Jens Bischof, vd för tyska Eurowings, har konstaterat ”att flyga för priset av en taxiresa är inte längre möjligt” – men bokningstrycket har ändå varit rekordstort.
Enligt The Economist var det totala antalet flygresor som salufördes globalt under juni och juli månad bara marginellt lägre än statistik från samma period 2019.
Samtidigt meddelar branschen om innovationer, återupplivade samt helt nya flygbolag. RES sammanfattar några av de mest uppmärksammade nyheterna.
Foto: Pressbild.
1. Ecojet – eldrivet och veganvänligt
Ecojet är den brittiske entreprenören Dale Vinces flygbolag med miljövänliga ambitioner. Dess tilltänkta flotta ska bestå av moderniserade flygplan som kan drivas av vattenkraft. Om de godkänns av brittiska luftfartsverket Civil Aviation Authority kommer Ecojet att lanseras 2024, och först trafikera rutter mellan England och Skottland. Sedan expandera till Europa och på sikt börja flyga långdistansrutter. Ombord ska endast växtbaserad mat serveras och ingen engångsplast användas.
– Frågan om hur man skapar hållbara flygresor har plågat den gröna rörelsen i decennier. Ecojet är det hittills absolut viktigaste steget mot en lösning. Viljan att resa är djupt etsad i den mänskliga andan. Flygningar fria från koldioxidutsläpp, drivna av förnybar energi, kommer för första gången att tillåta oss utforska vår otroliga värld utan att skada den, säger Dale Vince.
2. BermudAir – i egen pod till Karibiska havet
Bermudiska BermudAir är ett av två nya flygbolag som enbart erbjuder business class. Det lyfte för första gången den 31:a augusti och flyger mellan hemlandet Bermuda och än så länge tre resmål i USA: New York, Boston och Fort Lauderdale.
I priset från cirka 2 200 kronor ingår sittplats i egen ”pod” inklusive arbetsutrymme, mat, dryck och wifi.
Foto: Pressbild.
3. Beond – känslan av att flyga privatjet
Maldiviska Beond som lanseras under hösten kallar sig världens första ”premium leisure airline”. Konceptet, som kostar från cirka 33 000 kronor per biljett, bygger på att erbjuda resenärer känslan av att flyga privatjet, med enbart en premiumkabin ombord där alla säten går att fälla horisontellt. Resenärer kommer att erbjudas sådant som en fine dining-inspirerad meny och trådlösa hörlurar. Det finns även möjlighet att lägga till tjänster så som tillgång till lounge och privat flygplatstransfer.
Maldiverna är det huvudsakliga resmålet i första skedet när man öppnar rutter mellan huvudstaden Malé och nyckelflygplatser i Tyskland, Schweiz och Saudiarabien.
– Vi vill göra något helt nytt. Vi valde medvetet att satsa på en lyxdestination, som är ett litet paradis i sig, som människor reser till för att koppla av och tillbringa kvalitetstid. Vi vill försäkra att de kan resa dit bekvämt så att de anländer helt avslappnade, säger Beonds kommersiella chef Sascha Feuerherd.
4. Corendon Airlines – kabinklass från 16 års ålder
Om du själv reser utan barn, skulle du vara villig att betala för att slippa andras?
Det tror turkiska Corendon Airlines som i november lanserar en ny kabinklass med 16-årsgräns. Inledningsvis kommer den att erbjudas på flygningar ombord Airbus A350-900 mellan Amsterdam och den karibiska ön Curaçao och hittas längst fram i flygplanet. Enligt ett pressmeddelande ”avskild med gardiner och väggar”.
Prislappen på ett säte i kabinen ligger på cirka 535–1 200 kronor extra per person, per enkelresa.
Snart kan du resa i kabinklass för bara vunxa till Curaçao. Foto: Stephan Van De Schootbrugge.
Hur allt det här faktiskt kommer att gå återstår givetvis att se. Det har till exempel funnits många ”business class only” försök före BermudAir och Beond, bland dem är det bara det franska boutiqueflygbolaget La Compagnie som överlevt.
Men att entreprenörer än en gång lockas till en bransch som förr var synonym med glamour för att därefter falla i olika slags onåd, är i sig ett hälsotecken.