Anrika badhus, folkliga simhallar, enkla kvartersbastur och moderna citybad – i boken Nordiska bad har författaren Ulrica Nordström gjort en djupdykning i den nordiska badkulturen.
Text: Annika Goldhammer
Hon har svettats med bastuveteraner i Tammerfors, förundrats över vyerna vid ett friluftsbad utanför Stavanger, tagit uppfriskande kallbad i Varberg och motionssimmat i ett badhus från 1950-talet i Luleå. Resultatet är Nordiska bad, en ny bok om både nordisk badkultur och besöksvärda bad i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island.
Enligt författaren Ulrica Nordström har gamla nordiska badkulturer vaknat till liv igen, samtidigt som många av de gamla kallbadhusen upplever en renässans.
– Det märks framför allt på att fler unga hittar till dem. Under vissa perioder har kallbadandet varit något som bara inbitna entusiaster ägnat sig åt, men nu verkar allt fler uppskatta att kunna bada utomhus året om och uppleva växlingarna mellan kallt och varmt. Kanske hänger det ihop med det ökade intresset för friluftsliv, natur och välmående. Att bada året om är både stärkande och rogivande för kropp och själ.
I boken framför du en önskan om att Stockholm tar efter de övriga nordiska huvudstäderna och öppnar ett kallbadhus som gör det möjligt att uppleva utomhusbadets magi även under vinterhalvåret. Varför?
– Det unika med många av de nordiska storstäderna är att de har så rent vatten att det går att bada mitt i stadskärnorna. Att kunna bada året om är ett sätt att omfamna vintern och uppleva staden på ett annat sätt än vi är vana vid. Att från bastun, isvaken eller bassängen blicka ut över en urban stad i vinterskrud är en speciell upplevelse.
3 favoritbad i Norden värda en höstweekend:
1. Allas Sea Pool, Helsingfors
Lediga rum & priser i Helsingfors
– Det är underbart att simma i en 28-gradig bassäng mitt i vintern samtidigt som man blickar ut över Presidentpalatset och färjorna i hamnen. Här kan man också bada isbad och få ett rejält finskt bastubad. Under en helg i Helsingfors kan man också passa på att besöka den moderna bastun Löyly och Georgsgatans simhall, som är Finlands äldsta.
2. Hofsós Pool, Island
– Om man åker norrut på Island är det värt att ta omvägen till den lilla byn Hofsós. Här ligger en av Islands vackraste simbassänger, byggd på en höjd över havet med utsikt över Skagafjorden och ön Drangey. Bättre utsikt från ett bad går nog inte att få.
3. Skåne
– En badhelg i Skåne inte underskatta. Åk först till Kallis i Helsingborg och doppa dig i Öresund med utsikt mot Helsingör. Ta sedan Pågatåget till Malmö och upplev den fina stämningen på Ribersborgs kallbadhus i Malmö.