Att ta bilen utomlands har blivit alltmer populärt bland svenskarna, en trend som förväntas vara fortsatt stark under sommaren. Samtidigt ökar skadorna. Vi har pratat med en försäkringsexpert om vad du bör tänka på.
Med undantag för pandemiåren 2020 och 2021 har svenskar de senaste åtta åren allt oftare valt att åka på semester i bil.
Vad som också konstant ökat under de åren, är skadorna. Det är en tydlig trend enligt försäkringsbolaget Folksam.
Foto: Martin Kallur.
– Vi ser att majoriteten av dessa motorhaverier dessutom sker på Autobahn i Tyskland, vilket troligtvis handlar om att man kört sin bil betydligt snabbare och längre sträckor än vad den är van vid, säger Erika Olsson, skadeförebyggare på Folksam.
Hennes tips för att undvika negativa händelser på semestern, är att se till att bilen är välservad, att batteriet är i bra skick och att bilen faktiskt klarar längre sträckor.
Det är viktigt att hålla koll på spolarvätska, olja och kylarvätska. För maximal säkerhet bör bilen också vara utrustad med startkablar, varningstriangel, bogserlina, brandsläckare och första hjälpen-kit.
Ett annat tips är att förstås se över bilens försäkring innan du kör den utomlands. Det kan nämligen finnas begränsningar i din bilförsäkring vid utlandsvistelse.
Något som till exempel fungerar annorlunda när du är utanför Sverige, är om du får en skada på din egen bil. Det vill säga situationer där ingen annan kan hållas ansvarig för skadan. I de fallen behöver du en helförsäkring alternativt en giltig vagnskadegaranti.
Det kan även vara aktuellt att lägga till försäkringsskydd för räddning, bärgning och hyrbil om du behöver hyra bil utomlands när din egen bil är på lagning.
I vissa fall kan du behöva ett internationellt trafikförsäkringsbevis, ett så kallat grönt kort, som visar att du har en giltig trafikförsäkring. För säkerhets skull bör du även ta med dig bilens registreringsbevis då det kan krävas i vissa länder.
Foto: Unsplash.
Med ett uppdämt resebehov efter pandemin i kombination med hög inflation och höga räntekostnader räknar Folksam med att fler kommer att välja att ta bilen utomlands i sommar.
Mellan 1 juni och 31 augusti sommaren 2022 hanterade SOS International totalt 750 skador för Folksams kunder i utlandet – en siffra som förväntas öka.
Den överlägset vanligaste skadan är motorhaveri (35 procent), följt av trafikolycka (20 procent) och punktering (15 procent).
De länder där flest olyckor sker är Tyskland (25 procent), Danmark (15 procent), Norge (14 procent) och Frankrike (7 procent).
Foto: Maurits Bausenhart.