SPANIEN

Mallorca – en spahelg på slottet

Apr 08, 2009

Hotell på Mallorca

Mallorcas dramatiska berg bjuder också på lyxiga oaser. Här har medeltida slott och fängelser byggts om till hotell- och spaanläggningar som lockar till lugn och rekreation. RES Jörgen Ulvsgärd besöker tre av dem.

Hage
I S’Esgleieta kröker vägen och smalnar av. Landskapet blir vildare ochmer oländigt ju längre från havet jag kommer. Kustens mjuka formationermed palmträd, söderns eviga sinne­bild, avlöses av olivträdens grågrönafond mot de karga violetta bergssluttningarna. I vindlande kurvorvrider och ­– vänder vi oss allt högre och högre upp mot byn Vallde­mosasom är första anhalten i jakten på ­Mallorcas ­rofyllda sida bortom det­hektiska strandlivet och de slitna charterdestinationerna. Det ärlänge sedan grisfesterna tog slut och tonårens våta drömmar skingradesi Magalufs ­– betonggetto, som Orup ­– besjunger i sin välbekantaschlager­text med samma namn. Trender kommer och trender går. Just nuär ”de leende öarna i Medel­havet” ­hetare än någonsin.

Hotell
Kvalitetskraven har med åren ökat bland både unga och äldre turister både vad det ­gäller maten och boendet. Inne i Palma trängs de trendiga restaurangerna sida vid sida längs kornischen, och små boutique­hotell växer i takt med att renoveringarna av de gamla stadskvarteren blir färdiga. Landsbygden, som länge varit bortglömd, har ­plötsligt blivit exklusiv retreat för ­stressade storstadsbor i Europa.
   Det är med andra ord ute på vischan det händer. Här ligger de gamla slotten, som egentligen är större gårdar eller ­snarare ­berömda fängelser, ofta med anor från medel­tiden. Nu har flera av dem ­renoverats med varsam hand till små exklu­siva hotell som ­erbjuder det mesta som krävs för en kroppslig och själslig makeover.
   ”På Mallorca är himlen nådig, och ­naturen blomstrar under dess glödande kyssar, och ler när den smeks av ljumma vindar som ­sveper in från havet”, skriver den franska författaren George Sand när den råkalla ­vintern rasat ut uppe i bergen.
   Varför hon vid denna tidpunkt i slutet av 1830-talet valde denna gudsförgätna lilla by uppe i bergen är en gåta. Kanske var det fullt på de få hotellrum som fanns i Palma. Syftet med resan var ett desperat försök att hålla liv i det vacklande förhållandet med kompo­sitören Frederic Chopin, vilket dock inte blev så lyckosamt.
   Men en bok blev det, Vinter på Mallorca, och för Chopins del gav vistelsen upphov till några av hans mest älskade kompositioner, bland andra ”Regndroppspreludiet”. George var en tuffing som gick sin egen väg. Klädd i byxor och rökandes cigarr skrämde hon slag på bönderna uppe i bergen. Som en av de första turisterna i Europa uttrycker hon sig träffsäkert om resandets innersta ­drivkrafter i boken: ”Att resa är en flykt. Vem av oss har inte en sorg att skingra eller ett bekymmer att skaka av sig?”.
Själv tog jag denna tillflykt till Mallorca första gången för mer än tjugo år sedan för att mildra själens våndor efter olycklig ­kärlek. Det började inte bra. På vägen upp till Vallde­mossa fick jag punktering på hyrbilen och började tvivla på om jag verkligen skulle hitta tillbaka till mig själv. Efter en holmgång med domkraft och fälgkors fick jag till slut i gång bilen och körde vidare.
   Någonstans på bergsvägarna mellan Vallde­mossa och Deià tog jag av i en kurva vid en handskriven oansenlig liten vägskylt och fortsatte på en grusväg som slingrade sig utmed berget tills den tog slut. Framför mig öppnade sig havet och blicken förlorade sig omedelbart i en fri horisont med en himmel som ett skarpblått valv. På klippavsatsen såg jag en oansenlig liten restaurang som balanserade på självande pålar över stupet. Och det var också nu som vändpunkten kom.
   Jag började med en äkta spansk ­frukost med bröd, olivolja och oliver. På en pall i skuggan under ett glest bambutak satt ­familjekrogens husfar och rökte cigarr. Han gjorde inte många knop. Men han hade en viktig uppgift och det var att sköta ­ställets skivspelare i svart backelit. Med ett passionerat förhållande till den ­redan då ­berömde spanske gitarristen Paco de ­Lucia spelade han om och om igen låten Frevo ­rasgado medan fisktärnorna, charrán común, dök nerför stupet, landade på vågtopparna och lyfte med ­varsin liten sardin i munnen.
   Så förflöt timmarna medan jag följde vindens vågor och lyssnade till de Lucias ­flamencomusik. På den tiden var affärs­begreppet lyxpaket knappast ­bekant, ­åtminstone inte i min värld, men det var just vad jag upplevde denna heldag på en klippavsats i nordvästra Mallorca. Det var avslappning, reflektion, förnyelse och glädje i koncentrat.


Uteservering

Jag blev serverad grillade knivmusslor till lunch och på eftermiddagen bjöd ­mannen i familjen på grappa. Ur sitt ­läderetui tog han fram en kubansk cigarr och räckte över medan han visade mig sin skivsamling av spanska gitarrister. I skymningen ­intog jag sedan en lokal skaldjurspaella ­lagad av ­familjens husmor. Lokalinvånarna ­kallar den arroces, och den tillagas på ett ­liknande sätt som en ­paella. Medan månen steg över ­bergsryggen serverades en äkta mallorcansk brulé­pudding till efterrätt och en caffé ­cortado som avslutning. Denna lilla enkla utpost vid ­havet blev mitt Shangri-La för evigt.
   Nu har jag åter dragits till denna ­magiska ö. Inte för att skaka av mig något stort kärleks­bekymmer, men lite småskrot finns det alltid som tynger sinnet och som mår bra av några dagars vederkvickelse.
   Det är denna själens harmoni jag söker när jag återvänder till Mallorca. Jag hukar under körsbärsträden där blommorna står i vita skyar och doften av timjan slår emot mig vid varje vindpust. Jag sätter mig på Valldemossa Hotels stenaltan. Just nedanför mitt tilldelade rum med egen liten innegård i spansk stil ligger en trädgård med ­citron- och apelsinträd. Allt är tyst och stilla. Oåtkomligt för strömmen av besökare som drar förbi gömmer sig detta vackra urgamla ­residens bakom de höga stenmurarna. Från mitt fönster ser jag ett brudpar som fotograferas mellan de vita träden och en man på stege som plockar citroner. På andra ­sidan dalen hörs fårens spröda bjällerklang där de sakta balanserar på de smala terrasserna i jakt på bete.
   – Det är våra egna får, säger hotellets värd Lucila Siguier. De ingår i menyn, men det nämner jag inte för gästerna.
   Det är min första anhalt i jakten på ­Mallorcas slott och gårdar. Ett litet ­vackert sommarresidens med klassiskt ljusgula sandstensväggar som varsamt har renoverats. En liten oas ett stenkast från byns centrum där busslaster med turister trängs i de trånga gränderna för att besöka Chopinmuseet. Själv kan jag på håll sitta och njuta av den vackert upplysta klosterkyrkan när skymningen ­faller ­eller bara vända på stolen och låta blicken försvinna bort över den djupa dalgången ända ner till staden Palma vid kusten.
   – Hit kommer folk året om för att gifta sig, fira smekmånad eller fylla år. Då och då tar någon kändis in, säger Lucila Siguier och kan inte låta bli att nämna Michael ­Douglas och Catherine Zeta-Jones som ofta äter ­middag på terrassen innan de åker hem till sitt hus i grannbyn Deià.
   Det spanska kronprinsparet Felipe och hans Letizia likaså. Men mest är det ­vanligt folk som vill unna sig lite extra som tar in här, skyndar hon sig att tillägga.
   Nästa dag fortsätter resan norrut mot ­Pollenca. Jag gör det inte lätt för mig när jag väljer bakvägen på de smala bergs­vägarna på öns nordvästsida. Det är nu först jag förstår varför Mallorca överlevt denna ­otroliga ­turistström som under mer än ett sekel ­pulserat förbi och fortfarande känns äkta. Tack vare att stora delar av ön är så svårtillgänglig har både människor, djur och ­natur klarat sig från att trampas sönder av de ­årligen åtta miljoner turisterna.

pool 

Jag passerar den gamla klassiska konstnärsbyn Deià, Banyalbufar och Port Soller innan vägen fortsätter upp i de höga passen nedanför Puig Major på drygt 1 400 meters höjd. Här möter man den ena ­cykelklungan efter den andra på väg uppför eller nerför ­berget från eller till staden Pollenca. Det är en ­genuin liten spansk stad med trånga ­gränder som hela tiden söker skugga och där husen med sina smidesbalkonger lutar sig ut över gatan för att skydda flanörerna från en brännande sol.
   Det som kännetecknar de renoverade gårdarna på Mallorca, som fått Relais & ­Chateaux-status, är att de drivs av hängivna ägare som satsat både sin förmögenhet och sin tid på att rusta upp dem. Ett ­annat kännetecken är att dessa ställen ­ligger ute på landsbygden en bra bit från kusten och lockar därför bara gäster som förstår värdet av dessa vederkvickande oaser för både kropp och själ.
   Son Brull & Spa är inget undantag. Hit kommer man för naturens och fridens skull och kanske för den goda matens. I ­hotellets restaurang 365 regerar superkocken Juan Marc Garcia, en ung kille som för något år sedan lyckades få en stjärna i Guide Rose. ­Stilen går i ekologiskt närproducerat med utvalda råvaror från både hav och landsbygd. På bordet står även mallorcanskt vin, en Reserva Galatzó.
   – Man måste vara lite galen för att dra i gång ett sådant här projekt, säger Miguel Suau, som är barnfödd på ön.
Han är fjärde generationen i en hotell­familj från Pollenca där föräldrarna tjänat sina pengar på massturismen nere vid ­havet. De köpte det gamla medeltidsklostret och restaurerade upp det för att göra något mer kvalitativt med pengarna.
   Vi möts i baren där munkarnas gamla kvarn låg. Miguel och hans föräldrar ­började renovera det gamla klostret för tio år sedan i en sparsmakad stram och elegant stil där historia möter nutiden. Återhållen lyx skulle man kunna säga. Det mesta går i grått, elfen­ben, brunt och svart. De halvmetertjocka stenväggarna håller värmen på vintern och svalkan på sommaren.

Spa

 

I Reads Hotel & Spa, ute på det platta landskapet runt Santa Maria, vid foten av berget Tramuntana, huserar en annan av dessa hängivna ägare med kärlek för gamla ­spanska fängelser, engelsmannen Vivian Read. Han är en man som tagit ut svängarna ordentligt. Efter att för tjugo år sedan ­tröttnat på advokat­livet i London bestämde han sig för att köpa denna då fallfärdiga byggnad späckad med själ och patina. Innan dess hade han och familjen tillbringat varje ­sommar på ön. Även den nybyggda spaanläggningen på 650 kvadratmeter är uppbyggd av gammalt rivningsmaterial i samma stil.
   – Jag trodde att det skulle ta ett par år att renovera. Det tog åtta år innan den siste hantverkaren vinkade adjö. Det kostade en förmögenhet, men det är det värt, ­säger ­Vivian och visar runt bland klassiska antikviteter och starka färger.
   – Jag vill beröra besökaren. Det ska vara en teater av drömmar och överraskningar, säger han och citerar Frank Sinatras My way.
Efter en lång massage med varma ­stenar känner jag hur kroppens muskler slappnar av och jag upptäcker att jag ligger där med ett ­leende på läpparna. Jag lägger mig på de vita lakanen på en jättelik brits ute i ­trädgården med fladdrande tunna bomulls­förhängen och ser svalor pila genom den varma ­brisen och krypa in under de typiskt ­spanska ­enkupiga tegel­pannorna som ­ligger upp och ner. Genom ett öppet fönster på andra våningen hör jag spröda flamenco­toner från en gitarr strömma ut.
   Jag får en déjà vu. Känslan av harmoni och frid som infinner sig påminner om den gången för tjugo år sedan på en klippavsats vid havet, med en man som spelade Paco de Lucia medan hans hustru lagade himmelsk mat och jag själv njöt av tärnornas dykuppvisning över ett turkosblått medelhav.

Mallorca

TIPS MALLORCA

ÅKA DIT
Bästa säsongen är mars till och med oktober. Det finns en rad flygbolag som flyger ­direkt till ­Mallorca, andra som går via Madrid ­eller ­Barcelona och ett flertal charterbolag. Väl framme är hyrbil det bästa sättet att ta sig fram.

ÄTA
Restaurang Koldo Royos
En högkvalitativ restaurang på Paseo ­Maritimo i Palma med Guide Rouge-stjärna. Läget är ­perfekt med utsikt över hamnen och Club ­Nauticas lyxbåtar blandat med de klassiska ­mallorcanska båtarna. Köket är ett ­modernt medelhavskök med inspiration från andra ­länder, och här kompromissas inte med kvaliteten på ­råvarorna. Koldo var bara tjugonio år när han valdes till årets kock på Mallorca.

Adress: Paseo Maritimo 3
Tel: +34-971-73 24 35
www.koldoroy.com

BOENDE
Valldemossa Hotel & Restaurant
Relais & Chateaux-medlemmen Valldemossa ­Hotel & Restaurant ligger vackert och lite avskilt på bergssluttningen nedanför själva byn. Härlig och avspänd miljö och med en fantastisk utsikt över dalen från hotellets terrass.

Adress: Centra Vieja de Valldemossa, ­Valldemossa
Tel: +34-902-43 11 96
Pris: enkelrum 1 800 kronor, dubbelrum
2 800 kronor inklusive frukost
www.valldemossahotel.com

Spa

spa och hotell på mallorca  Valparaiso Palace Spa
På bergssluttningen i Bononova i Palma, med en ­vidunderlig utsikt över staden och hela hamn­området, ligger detta nyrenoverade åttiotalshotell. ­Hotellet har också ett modernt och exklusivt spa som bland annat erbjuder genuin ayurvedabehandling utförd av två massörer samtidigt. Ayurveda är en indisk filosofi som betyder kunskapen om livet.
   — Vår filosofi bygger på ett holistiskt helhetstänkande kring både kropp och själ, där vi kombinerar den senaste vetenskapen med gammal antik visdom, säger Rut Wittenberg, ansvarig för hotellets spaavdelning, där det även finns en rad andra typer av behandlingar i varierande prislägen.

Adress: Vidal Sureda 23, Palma de Mallorca
Tel: +34-971-40 03 00
Pris: dubbelrum från 2 600 kronor
Lediga rum & priser
 

citrus
Reads Vespasian
På Reads hämtar man inspiration från österns filo­sofier med holistiska behandlingsmetoder, som till exempel chakrabalanseringar med varma ­stenar, detoxmassage eller ying- och yangritualer.
   — Vi masserar varje kroppsdel med aromaterapi från fingrar till tår där gästen själv får välja vilka oljor som ska användas, berättar massageansvariga Iris Laküh, som har mångårig utbildning och erfarenhet från thaiyoga.
   I denna stora spaanläggning finns en stor pool, ett isbad och en ångbastu med olika doft­essenser. På sommaren sker massagen utomhus.

Adress: Santa Maria
Tel: +34-971-14 02 61
Pris: dubbelrum för 2 500 kronor
inklusive f­rukost, halvpension där
gästerna får vara med i köket och
laga mat tillsammans med Guide
Rouge-kocken Marc Fosh för
4 500 kronor per dygn
www.readshotel.com

Son Brull Spa
Spaet på Son Brull är inte stort, men vackert och med fantastisk utsikt över dalen. Massören har gett behandlingen namn som Fragrance of Tranuntana — en skrubbning baserad på bergens örter och l­okalodlat ris från Sa Pobla med oljor från apelsin, ­honung, lavendel och andra citrusfrukter.

Hotel Son Brull
Adress: Carretera Pollença-Palma,
Pollença
Tel: +34-971-53 53 53
Pris: dubbelrum inklusive frukost från
2 500 kronor, paketpriser sominkluderar
spa, middag och golfarrangemang för
två personer och treövernattningar
cirka 10 000 kronor
Lediga rum & priser
 

Berg

Mer från RES

Kivotos Hotel & Villas på Mykonos. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Bildspecial: 7 av världens vackraste hotellpooler

Att utnämna de vackraste hotellpoolerna i världen är ett omöjligt uppdrag. Att inspireras av vad som finns där ute gör vi däremot nära nog dagligen. När solen och värmen nu står för dörren börjar vi på allvar drömma om alla kommande bad. Det här är RES-redaktionens sju poolfavoriter just nu.

Foto: Unsplash.

Intervju

Intervjun: Det här får du inte missa i Japan

För två veckor sedan öppnade Japans nationella turistorganisation, JNTO, sitt första kontor i Norden – i Stockholm. RES passade på att fråga direktören Kana Wakabayashi om hennes bästa tips i hemlandet.

Artikel

Poängnyheter: Därför finns SAS Eurobonus

För alla som flyger finns mängder av lojalitetsprogram på marknaden. Som i sin tur är allianser mellan olika flygbolag och erbjuder olika typer av nivåer och förmåner. Vi bad plattformen Chatflights poängexpert Jonas El Said förklara mer – och vi börjar med SAS Eurobonus.