För fem år sedan utsåg Lonely Planet den andalusiska staden Sevilla till världens bästa resmål att besöka. När RES är på plats är det lätt att förstå varför. Det är något av kontrasternas stad, med något för alla.
Foto: Seville Traveller.
För att få ett grepp om den vackra och, vilket är ganska ovanligt för att vara Spanien, cykelvänliga staden väljer vi att först ta oss runt på två hjul.
Cyklar finns att hyra lite överallt, vi upplever att det bästa alternativet är Sevici. För dem som önskar göra det med guide är Elecmove att rekommendera.
Det visar sig vara en fin start. Sevilla har drygt 17 mil markerade cykelleder och flera av dem går utmed Guadalquivirfloden – i sig ett av de bästa sätten att börja ta in stadens låga, vitmålade bosättningar.
Plaza de España. Foto: Unsplash.
Efter att ha trampat i ett par timmar lockar den historiska kärnan. En plats som tvärtom behöver upptäcks till fots, och likt Venedig gör sig bra att gå vilse i.
Här, i miljöer som skuggas av palmer och kyrktorn, finns spår av romare, araber och judar.
Att torget Plaza de España, ritat av Aníbal González på 1920-talet, är så berömt blir lätt att förstå när man står mitt på det. Omringad av grandiosa byggnader, färgglad mosaik, fontäner och kanaler.
Ett annat måste är det moriska fortet Real Alcázar som i dag är temporärt hem åt den spanska kungafamiljen.
När de inte är ”hemma” är palatset allmän sevärdhet. Det känns lite som att stiga rakt in i ett historiskt vykort, att besöka de praktfulla rummen och trädgårdarna.
Real Alcázar. Foto: Tânia Mousinho.
Vi dröjer oss även länge kvar på konstmuseerna Museo de Bellas Artes och Centro Andaluz de Arte Contemporáneo.
Samt arkeologiska museet Museo Arqueológico de Sevilla som är fullt av storslagna reliker från den utgrävna romerska staden Itálica som ligger i närheten.
Storslagna är även de grandiosa parkerna och boulevarderna som lite varstans bryter upp Sevillas ljuvliga stadsvirrvarr.
Foto: Getty.
I det är det svårt att inte särskilt förtrollas av Barrio Santa Cruz, de judiska kvarteren som också är Sevillas äldsta stadsdel.
De är ett labyrintiskt gytter av trånga gränder kantade av mysiga barer kaféer, och hål-i-väggen att njuta av tapas på – och när det gäller just gastronomi är Sevilla en fullträff.
En bra plats att börja på, är den 1500 kvadratmeter stora gourmetsaluhallen Mercado Lonja del Barranco som ritats av ingen mindre än Gustave Eiffel. Här finns ett tjugotal stånd som erbjuder omkring 150 olika kulinariska påhitt.
Foto: Mercado Lonja del Barranco Facebook.
Eftersom hettan på dagarna kan vara övermäktig, är det framför allt på kvällarna som det börjar surra i Sevilla.
På eftermiddagens siesta följer en slags uppvaknande från 17-snåret och framåt. Uteserveringarna fylls, det blir trångt runt bardiskarna och framåt midnatt syns fortfarande familjer med medlemmar ur alla åldersgrupper, från bebisar till mor- och farföräldrar.
Foto: Unsplash.
På senare år har det avlånga, stora torget Alameda de Hércules klivit fram som en av stadens främsta mötesplatser och nattlivsnav. Det ligger i distriktet La Alameda som i typisk anda förr var ruffigt, men nu blivit trendigt och coolt.
Även shoppingen bjuder på specialiteter. Utmed torget Plaza Nuevo liksom parallellgatorna Calle Tetuan och Calle Sierpes ligger de unika affärerna på rad.
Bokhandeln och kaféet Caótica och modisten Agustín Roizs ateljé och butik Sombrerería Roiz är andra måsten.
Foto: Sombrerería Roiz Facebook.
Inledningsvis frågade vi oss vad det är som gör att Sevilla känns som en så urspansk stad, i mångt och mycket mer spansk än många andra landet städer.
Efter ett par dagar i Andalusiens huvudstad känns det dock tydligt bortom tvivel. Platsen är unikt intimt förenad med flamenco, tapas och tjurfäktning.
Även om det sista är en förlegad tradition vi undviker, är kroppsrörelserna och maten en verklig fröjd.
Efter att ha njutit av dansen på lite olika barer, den ena mer förtrolig än den andra, passar det särskilt bra att avrunda besöket i Sevilla på Museo de Baile Flamenco.
Foto: Schnobby.
Miniguide: Sevilla
Drick på: Baren El Rinconcillo som öppnade redan 1670.
Calle Gerona 40
www.elrinconcillo.es
Ät på: Hemtrevligt intima La Cochera del Abuelo vars tillagning av grönsaker är helt otrolig.
Calle Álvaro de Bazán 2
Se flamenco på: Underbart genuina och stämningsfulla La Carbonería.
Calle Céspedes, 21, A, Casco Antiguo
Bo på: imponerande Casa del Poeta, en renoverad 1600-talsfastighet med vänlig femstjärnskänsla.
Hitta lediga rum på Casa del Poeta
Foto: Casa del Poeta.