HANDPLOCKADE TIPS

Lyxigt i London – 6 extra eleganta krogar

Jan 12, 2024

Från koreanska avsmakningsmenyer till nygammal storhet på klassiskt hotell.

RES listar sex eleganta krogar i London där det bjuds måltidsupplevelser du sent kommer glömma.

Foto: Pressbild / The Aubrey.
 

1. Dekadent och lyxigt: The Aubrey

Det är alltid vanskligt att påstå att något är bäst av allt. Men undertecknad är böjd att påstå att The Aubrey är Londons bästa japanska bar och krog.

Det är en otrolig upplevelse, från första stund det tunga, röda sammetsdraperiet vid entrén dras åt sidan. Dekadent och lyxigt med välblandade drinkar i baren följt av en utmärkt måltid i den intilliggande eklektiska matsalen. Murriga naturnära färgskalor och blankpolerat trä möter marmor, guld och omaka tavlor.

Menyn har fokus på sushi, sashimi, ris-, nudlar- och robatarätter. Det låter kanske fantasilöst, men icke - allt som landar på bordet är felfritt tillrett.

Vinlistan imponerar, och servicen likaså.

För er på jakt efter en unikt romantisk middagsupplevelse är The Aubrey en fullträff.

66 Knightsbridge, SW1X
www.mandarinoriental.com

Foto: Justin De Souza / Claridge’s Restaurant.
 

2. Grandiost på legendarisk adress: Claridge’s Restaurant

Många, många är årtiondena som Claridge’s ansetts vara ett av världens främsta hotell. Inom dess imponerande byggnad ryms då givetvis också flertalet uppmärksammade krogar.

Den vid namn Claridge’s Restaurant har dock dragits med allehanda problem – varför återöppningen förra sommaren fick många att hålla andan. Nu kan vi pusta ut, man fyller sina egna stora skor väl.

Först och främst har den grandiosa matsalen fått ett fint ansiktslyft utan att tappa något av sin vintagedoftande art deco-tjusning. Personalen är uppmärksam och kunnig.

Menyn är brittisk och drar åt det klassiska hållet. Tänk havsabborre från Cornwall, grillad kyckling från Norfolk och lamm från Dorset. Allt håller hög svansföring, och det känns mäktigt att få en helkväll på en så legendarisk adress.

Brook Street, Mayfair W1K
www.claridges.co.uk

Foto: Pressbild / The Ninth.
 

3. Michelinbelönat med kvarterskrogskänsla: The Ninth

The Ninth är döpt efter faktumet att det är den nionde restaurang kock Jun Tanaka jobbar på. Den medelhavska lyxserveringen med fransk flär är däremot den första han driver under egen flagg.

Öppnandet för åtta år sedan skedde nästan i skymundan; Tanaka tyckte helt enkelt att maten skulle tala för sig själv. Det gjorde den. Knappt ett år senare hedrades The Ninth med den Michelinstjärna man än i dag bär.

Vi tackar vår egen lyckliga stjärna att vi lyckats norpa ett av de 43 borden. Framför oss dukas en sallad på rödbeta, clementin, pumpernickel och kokosyoghurt följt av tryffelspaghetti toppad med vällagrad parmesan liksom rådjur med saltskorpa, svartkål, rotselleri och hasselnötspesto. Intill potatis i perfekt knaprig skrud. Avrundningen, fjäderlätt och luftig choux au craquelin pistageglass och mörk choklad, är perfekt.

The Ninth – som trots fine dining-stämpeln har avslappnad kvarterskrogskänsla – ligger mitt i centrala London, men skulle vara värd en hur lång omväg som helst.

22 Charlotte Street, Fitzrovia W1T
www.theninthlondon.com

Foto: Pressbild / Canton Blue.
 

4. Klassiskt kantonesiskt i makalös miljö: Canton Blue

Världens främsta lyxhotellkedja kallas den ibland, The Peninsula. Nära nog 100 år efter The Peninsula Hong Kong öppnade har man bara elva ytterligare hotell i sin portfolio. Vart och ett av dem omsorgsfullt inlemmat i en övergripande lyxstrategi som stavas långsam tillväxt. Att det tog si så där 35 år att öppna i London är alltså inte så ögonbrynshöjande som det kan låta.

Portarna i Storbritanniens huvudstad slog upp i september 2023, och inom komplexet finns sju olika mat- och dryckesalternativ. En trappa upp från baren Little Blue – en snygg, och mycket intim korsning av kinesiskt och brittiskt i dekor och bland drinkarna (tips: Londonblinkningen Vintage och Hongkongnickningen Timur) – hittas Canton Blue.

Finkrogen är något av The Peninsulas flaggskeppsrestaurang. Som, på tal om skepp, vill föra tankarna till den gamla sjöpassagen från öst till väst där djonken Keying seglade. Det syns vackra navigationskartor baserade på himlakroppar och mängder av kantonesiskt porslin pryder väggarna.

Personalen är vänlig och observant.

Födan då? Kock Dicky To har satt samman en meny som, ånyo, kombinerar kantonesiska matlagningstekniker med brittiska ingredienser. Klassisk dim sum, wontonsoppa och pekinganka ställs fram sida vid sida med skotska kammusslor och lamm från Herdwick.

Det ska sägas att maten inte helt och hållet lever upp till den makalösa inramningen. Men, till Canton Blue kommer du lika mycket för den unika stämningen, den exemplariska servicen och allt gott som fylls i glasen (ännu ett tips: The Peninsulas egen champagne).

1 Grosvenor Place, Belgravia SW1X
www.peninsula.com

Foto: Pressbild / The Water House Project.
 

5. En härligt sällskaplig sittning per kväll: The Water House Project

Under 2023 började det surras mycket om hur trötta vi är på avsmakningsmenyer. Så mycket så att både en och annan mat- och dryckestrendspaning för 2024 sätter dem på sin utelista. Må så vara, men det finns trots allt insatser som är värda de ofta dyra pengarna som krävs i utbyte.

Kocken Gabriel Waterhouses första permanenta satsning är en sådan. När den öppnade för två år sedan var konceptet redan välbeprövat, och i en gammal fabrikslokal intill Regents Canal har hans forna hemma-hos-middagsklubb förädlats till vad man kallar etisk, social finkrog.

Det finstilta: en sittning med så-kallad ”short menu” (11 rätter) erbjuds klockan 19 på onsdagar respektive 12:30 på lördagar. En sittning med så-kallad ”long menu” (14 rätter) erbjuds klockan 19 på torsdagar, fredagar och lördagar.

Det väsentliga: wow!

The Water House Project tickar alla gourmetboxarna på sina tu avsmakningsmenyer som skiftar fyra gånger per år i linje med årstiderna. De paras även skickligt med alkoholfritt eller småskaliga, europeiska viner.

Men det är så mycket mer. Den vällagade maten domineras av brittiska råvaror i säsong, inte minst grönsaker. Gabriel berättar själv om varje del av måltiden och det är, som utlovat, härligt sällskapligt utmed små- och långbord.

Inte för inte kallar lokala recensenter fortfarande The Water House Project för en av Londons hetaste bordsbokningar.

1 Corbridge Crescent, Cambridge Heath E2
www.thewaterhouseproject.com

Foto: Pressbild / Sollip.
 

6. Överraskande avsmakningsmeny med koreansk knorr: Sollip

Även på enstjärnan Sollip regerar ännu en avsmakningsmeny som är värd att spendera pengar på.

Varje kväll serverar den moderna europeiska restaurangen med koreansk knorr omkring sju fasta rätter. Precis som den svalt inredda lokalen är allt ytterst vackert pläterat, stramt som små skulpturer. Totalt sett en liten parad av sällsamma ingredienser lagade med yttersta omsorg.

Vad sägs om tarte tatin bakad med istappsrättika, ugnsgräddad potatis, rostat korn och bränt hö? Eller rödmulle med tofu och musslor?

Det är otroligt gott och passar utmärkt som avsmakningsmeny just för att det är så överraskande. Risken att i allmän okunskap missa de riktiga guldkornen hade nog varit lätt annars.

Hit vill vi redan tillbaka!

8 Melior Street, London Bridge SE1
www.sollip.co.uk

Nyfiken på fler Londontips?
Vår stora reseguide hittar du HÄR.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!