HANDPLOCKADE TIPS

7 tips på svenskt vintermys utan utförsåk

Dec 05, 2023

Det går alldeles utmärkt att älska vintern och dess olika mysiga äventyr – utan att vilja åka utför i preparerade pister. Det här är sju vintertips på allt från snöskovandring och isfiske till kulinariska upplevelser och naturnära boenden.

Foto: Pressbild.
 

1. Fridfull längdåkning i snösäkra Hälsingland

Utpräglat skandinaviskt friluftsliv. Eller: som att kliva rakt in i ett svenskt vykort skickat till en äkta längdåkningsnjutare.

Runt pastorala Harsasjön, under snötyngda grenar i Sveriges skogtätaste landskap Hälsingland, mitt i en levande kulturbygd, breder de väl preparerade lederna ut sig. Från en och en halv kilometer till två mil klassiska, samt en mil skejt bland gran och myrmarker, vilka dagligen spåras med bandvagn eller skoter.

Skötseln rår Harsagården om, som även ser efter trötta muskler vid dagens slut. Egendomen kombinerar nämligen gamla traditioner med modern komfort i form av restaurang och timrade övernattningsstugor, samt tillgång till vallabod, vallaservice och butik.

Harsagården 1, Järvsö
www.harsa.se

Foto: Pressbild / Leif Wikberg.
 

2. Utforska naturen i Höga kusten med snöskor

Uppe på Skuleberget breder Skuleskogens nationalpark ut sig som om man såg den från en molnkant: ett väglöst och hjärtknipande vackert världsarv. Alla väderstreck är snöklädda, inget av den för området så karakteristiska röda rapakivigraniten syns till. Ullångerfjärden täcks av is, något mindre imposant sådan än den inlandsis som för tio tusen år sedan släppte sin omfamning från vilken Höga kusten fortfarande reser sig.

Det monumentala landskapet som ständigt framträder pyttebit för pyttebit – skrevor, kalottberg, klapperfält och skärgård – är underbart för snöskovandringar. Önskas sällskap genomförs gemensamma sådana i regi av Friluftsbyn. Men spåren ligger redo i en värld förvandlad till en snövit och himmelsblå vintersaga att sugas in i. Lugn, skön och tidlös.

För mer information, klicka HÄR.

Foto: Pressbild.
 

3. Åk härligt hundspann i Sälen

Glatt viftande svansar byts snabbt mot höga skall och ylanden när hundarna spänns i sele framför slädar. De fyrfota vännerna vet att det ska bli åka av och de vill ut – nu! Snart kan glädjeskutten övergå i det arbete som blandrasen alaskan husky är så förtjusta i att utföra; turer med två övernattningar i Fulufjällets nationalpark, en av Skandinaviens vidsträckta höglandsplatåer.

På arrangören Fjälläventyrs hundspannturer är man max åtta deltagare som leds av certifierade guider med god lokal kännedom.

Du kommer bland annat att se Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, världens äldsta träd El Tjikko, liksom historiska platser som Altarringen och gamla lämningar, vilka inte skulle kunna nås utan hundspann eftersom ni rör er i ett naturreservat.

För mer information, klicka HÄR.

Foto: Anette Andersson / www.svenskaturistforeningen.se.
 

4. Isfiske vid fjällstationen och samevistet Saltoluokta

Isborr, pimpelspö, ett par blänken och några krokar. Något att sitta på och varma kläder. Det är allt som behövs för isfiske. En syssla som till sin natur inte är speciellt komplicerad eller pulshöjande. Ska man tro de invigda, är det snarare allt det andra som kommer på köpet som gör det fängslande: Tystnaden. Stunderna av meditativ besinning. Miljön man befinner sig i.

Isfiske, närmare bestämt att pimpla fjällfisk, tillhör de aktiviteter som erbjuds under familjefjällsveckorna vid STF Saltoluokta Fjällstation. Sedan 1912 belägen mitt på Kungsleden i väglöst land intill världsarvet Laponia och de mäktiga nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek.

För att ens nå hit om vintern krävs färd längs utstakad isled över frusna sjön Langas, månne inspirerande startskott på stundande fiske.

STF Saltoluokta Fjällstation
www.svenskaturistforeningen.se

Foto: Oppistuggu.
 

5. En unik måltidsupplevelse på Humleliret i Jämtland

Klövsjö gårdsbryggeri kallades förr ”Sveriges hemligaste bryggeri”. Nu är det en solklar succé. Självklart tack vare humledryckerna, men minst lika mycket tack vare restaurangen Humleliret som ihop med gårdsbutiken och Économusées nätverk gör Oppistuggu i Klövsjö till en riktig destination.

På Humleliret möter mexikansk nyfikenhet svenska ingredienser. Tänk till exempel tortilla fylld med renskav, ost, friterad potatis, karamelliserad gullök och champinjoner serverad med salsa mulata och husets blåbärsaioli. Och missa för all del inte den vitt omtalade messmörsglassen!

Miljön är en gammal timrad ladugård där borden pryds av linneservetter och levande ljus. Det är rustikt och sofistikerat på en och samma gång, vällagat och mycket gott.

Man öppnar för säsongen strax efter nyår och populariteten växer för varje år, så snabba på att norpa ett bord redan nu!

Blybergsvägen 9, Klövsjö
www.oppistuggu.se

Foto: Beatrice Holmberg.
 

6. Bo som en fågel på Granö Beckasin i Västerbotten

Ekohotell och stugor i all ära, det som framförallt lockar på Granö Beckasin är sex så kallade fågelnästen, uppförda i majestätiska tallar. Komfortabla, luftiga och välinredda holkar med hög hotellrumsstandard och sköna sängar. Närmare naturen, utan att tumma på bekvämligheterna, är det nog svårt att komma.

Granö Beckasin har Umeälvens brus inpå knuten. Liksom stora skogar som lockar med midvintersaktiviteter som guidade vandringar och skidturer, dopp i isvak följt av bastubad och kaffe kokat över öppen eld. Avskildheten är ljuvligt total.

Västanå 15, Granö
www.granobeckasin.com

Foto: Chad Blakley / lightsoverlapland / svenskaturistforeningen.se.
 

7. Norrskenssafari i Abisko nationalpark

Norrskenet kan vara skyggt, men vintersäsongen 2023/24 är förutsättningarna särskilt goda eftersom vi befinner oss i en period då solen är som mest aktiv.

Bege dig därför på ett nattligt besök till STF Aurora Sky Station mitt i Auroraovalen. Enligt statistiken är rymdskådespelet synligt hela 70 procent av den tiden som stationen är öppen, med mer eller mindre aktiva norrsken så gott som varje natt från oktober till slutet av mars.

Ty uppe på fjället Nuolja är det mörkt, kallt och praktiskt taget molnfritt: perfekta förhållanden att från utomhusterrassen och utkikstornet blicka mot stjärnhimlen för att se den vetenskapliga magi som uppstår när solpartiklar krockar med partiklar från de yttre delarna av vår atmosfär.

Antalet platser är begränsat, så glöm inte boka biljett.

För mer information, klicka HÄR.

Mer från RES

Foto: MoMA PS1 / Brandon Polanco.

Topplista

Topp 5: De bästa städerna i USA för fest

För många är jul och nyår den ultimata högtidsperioden för fest – och i USA finns det gott om storstäder där det är liv och rörelse dygnet runt. Kan du gissa vilka som just pekats ut som fem de festligaste?

Foto: Beach Ibiza.

Topplista

Topp 10: Europas bästa partystäder

Om du gillar att resa – och uppleva nattliv, se hit! Till dig som gillar att gå ut och gärna besöker städer som aldrig sover har RES listan över Europas bästa dygnet runt-städer för fest.

Foto: Abdulla Faiz.

Nyhet

Nu blir det dyrare att besöka Maldiverna

Ett sätt att stabilisera landets ekonomi – eller en hot mot den långsiktiga inkomstkälla turismen är? I Maldvierna, som många ser som sinnebilden av paradissemester, höjs nu flera turistskatter som en lösning på landets finansproblem. Men inom resebranschen höjs oroliga röster.

Foto: Henrik Trygg / Stockholm Archipelago.

Handplockade tips

Viggos topplista julen 2024

Några gånger om året rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen eller nästa weekendresa.