Berlin, Tyskland: Miniguide: Berlin
Tips

Miniguide: Berlin

Filip Sandström Beijer är frilansjournalist och har numera bosatt sig i staden som han förälskade sig i redan som tonåring. Här är hans hetaste tips i staden just nu. 

Text: Filip Sandström Beijer

Lediga rum & priser i Berlin

MAT & DRYCK  

Prisvärd vietnames 

Si An 

I Berlin är det vietnamesiska köket lika känt som currywurst och det vimlar av restauranger att välja mellan. En som sticker ut ur mängden är Si An på Rykestrasse, i den gröna och familjevänliga stadsdelen Prenzlauer Berg. Här serveras traditionell vietnamesisk mat med en twist till billigt pris. Dessutom är personalen välkomnande. Restaurangen är välkänd bland foodies, trots det är det relativt lätt att få plats. Glöm inte att inleda måltiden med sommarrullar. 

Rykestrasse 36 

www.sian-berlin.de 

Prenzlauers mysigaste uteservering 

Salsabil 2  

Den lilla orientaliska restaurangen Salsabil 2 har en av Prenzlauer Bergs mysigaste uteserveringar och möjligtvis stadens godaste falafel. Rörorna är många och goda. Beställ en större tallrik med bröd att doppa om du är extra hungrig.  

Wörther Strasse 16 

Smakrika nudelsoppor 

Cocolo Ramen 

Nudelsoppan ramen har tagit över förstaplatsen från 2000-talets sushi på det japanska kökets trendlista. Cocolo Ramen finns i både Kreuzberg och Mitte och erbjuder fantastiskt smakrika nudelsoppor och japansk, trendig inredning. Restaurangen i Kreuzberg är större och har en rymlig uteservering, den rekommenderas om du inte orkar stå i kö utanför det mycket populärare alternativet i Mitte. 

Paul-Lincke-Ufer 39-40 

kuchi.de 

HOTELL

Prisvärt och hippt 

Hotel Mani 

Med perfekt läge i pulserande Mitte och med gångavstånd till Alexanderplatz och några av Berlins bästa shoppingstråk ligger detta moderna och hippa hotell. Marmor, krom och läder sätter känslan från receptionen till hotellrummet. Även cocktailbaren på bottenplan är högklassig. Dessutom är fyrstjärniga Hotel Mani prisvärt: ett lyxigt standardrum för två går på cirka 70 euro per natt.  

Torstrasse 136 

amanogroup.de 

SE & GÖRA

Avklätt och avslappnat 

Vabali 

Några hundra meter från Berlins centralstation ligger spa- och wellnesscentret Vabali gömt mot sluttningen av en park. I den Baliinspirerade miljön bjuds besökarna in till en avskärmande och stillsam miljö som står i skarp kontrast mot storstadens brus. Välj mellan flera olika bastur, aroma- och massagebehandlingar, eller ta plats på solbäddarna runt utomhuspoolen med en drink i handen. Som på många tyska badplatser råder klädförbud. Män och kvinnor byter om och badar bastu tillsammans. Blyga kan ta med eller hyra en badrock på plats, men glöm inte att lämna handduken utanför ångbastun. En fyra timmars spaupplevelse kostar knappt 30 euro.  

Seydlitzstrasse 6 

vabali.de 

BAR OCH KULTURLIV 

Elektronisk trotjänare 

Griessmuehle 

Griessmuehle vid Neuköllns S-bahn-station är ett av få ställen som har den elektroniska Berlinkänslan kvar. På dörren hänger den klassiska skylten med en överstruken kamera, men förbudet gäller endast inomhus. Griessmuehle har spelningar med både lovande nykomlingar inom den elektroniska musiken och rutinerade DJ:s. På sommaren är den stora gården en fantastisk plats för att njuta av musik i solen. Här kan man börja lördagen med musik och en drink, innan det är dags att gå på museum och insupa en annan typ av kultur. 

Sonnenallee 221 

Gatsmart i Neukölln 

Weserstrasse 

Trendiga men fortfarande genuina Neukölln är området där Berlins yngre befolkning trängs på mysiga barer bredvid turkiska gatukök och pizzerior. Den långa gatan Weserstrasse börjar vid Hermannplatz och går parallellt med den stora Sonnenallee. De kilometerlånga gatorna kantas av barer, second hand-butiker och kaféer. Drick en flat white och titta på folk som passerar utanför Bully’s Bakery eller stanna för en lokalt bryggd Sonnen pils på den välbesökta puben Ä. 

Sök prisvärda hotell i Berlin HÄR

Publicerad: 2019-08-27