New York, USA: Argots New York
City

Argots New York

Vi gör om på webben och väljer nu att satsa på åtta toppbloggare som ska ge oss de bästa tipsen till sina städer: platser som för oss är resmål, för dem är hemma. För att ni ska lära känna de lite bättre tänker vi att de ska få presentera sig själva. Det här är Argot från New York.

Hur bor du?
– Mitt hem är ett ett luftigt loft, högst upp i ett rangligt gammalt hus på Lower East Side där bottenplanet är en sunkig musikstudio och våningen under min är en kung fu skola.  Här finns inte en rät vinkel, det är skavt, bohemcharmigt och fullt av dammsamlare som jag plockat upp på långväga resor.  

Jag har en katt som heter Jesus, mängder med konst på väggarna samt en välfylld bokhylla. Det stora öppna köket har sett många långa, druckna middagsbjudningar. 

En gång i tiden var nejden epicentrum för immigranter av allehanda kulörer, min byggnad var då en judisk skola, därefter blev den en manufaktur, det ligger fortfarande spikar och remsor av hebreiska tidningar mellan de ojämna golvtiljorna, om vintern är det så kallt att jag sitter och skriver med torgvantar på, om somrarna fläktar det skönt från den lummiga gården. 

Hur lång tid har du bott i New York?
– I New York har jag bott i 17 år, i lägenheten har jag bott i 14. Jag har sett mina anonymt sjaviga kvarter bli närmast skrämmande hippa, det som var skönt excentriskt börjar bli dyrt mainstream.  Snart går flyttlasset, vart vet jag ännu inte, det är dags att hitta ett nytt undangömt kvarter av NYC som inte exploaterats totalt.  

När bestämde du dig för lämna Sverige?
Jag flyttade från Stockholm för drygt 17 år sedan, jag ville tillbaka till New York där jag bodde som barn då pappa jobbade på FN.  Egentligen hade jag bara tänkt att bli kvar ett par år men staden ville annorlunda och jag naglade mig fast.  Nu finns ingen återvändo.

Varför?
– Jag fann kärleken, gifte mig utan större fanfarer på City Hall och bytte trygghet och familj mot ett liv utan barn med en frilansande konstnärlig galenpanna i filmbranschen.  

Vad är det bästa med New York?
New York är en främling med godis, en sådan man inte kan tacka nej till.  Det finns alldeles för mycket som pockar på uppmärksamhet, den ständiga förändringen gör det lätt att aldrig bli uttråkad eller tappa nyfikenheten.  Folk är öppna, färggranna, de gillar att prata, de räds inte att säga vad de tycker.  Det bästa med den här staden är just mosaiken av människor som jag konstant lär mig något nytt av.  Jag kan heller inte få nog av kulturscenen, de svettvarma somrarna och de många nationaliteterna som färgar vardagen på ett exotiskt sätt.

Vilket är New Yorks bästa guldkorn?
Ett endaste guldkorn?  Det är nästan hopplöst svårt att säga, det beror på humöret.

Om det är tystnad jag är ute efter går jag gärna till Noguchi museet i Queens, Isamu Noguchis skulpturer är kontemplativa, trädgården med de japanska lönnarna och den lilla fontänen är ett perfekt ställe att svalka själen på.  Om jag vill ha en vass cocktail i en intim miljö drar jag till The Daily, en liten bar på Elisabeth Street där Nacho, den underbara bartendern skapar mästerliga drinkar.  Vore jag välbärgad skulle jag handla alla mina smycken på de Vera, en Alice i Underlandet-trollsk boutique på Crosby Street där allt är unikt, handgjort och helt magnifikt.   

 
Publicerad: 2016-04-14