FRANKRIKE

Stylad skål - vingårdar i Europa

Jun 04, 2009

Åk till Europas vingårdar för att se riktigt bra arkitektur – dagens moderna vintillverkare ser till att tilltala såväl smaklökar som synintryck. Formexperten Micha van Dinther och sommelieren Katarina Alwin har tagit en tur runt Syd- och centraleuropa och besökt vingårdar i Frankrike, Spanien, Österrike, Tyskland och Italien.

Spanien: Ysios – ett vågat vineri

Likt en glänsande drake ligger vineriet Ysios mellan den stora bergskedjan och den lilla byn Logroño i Rioja. Ysios är en god representant för den spännande arkitektoniska våg som sköljt över Rioja och dess vingårdar under senare år.
Allomstädes närvarande Santiago Calatrava (som ligger bakom Turning Torso i Malmö) ansvarar för Ysios slående utseende. Detta sägs vara ett av hans lite mindre vräkiga verk, men man kan ändå inte undgå att baxna av vingårdens pampighet. Med bergen som kuliss ger byggnaden ett dramatiskt intryck med sitt böljande takparti, som fått sin form från konturerna av ett vinfat. I byggnaden råder tysk ordning, här ligger tunnorna utplacerade i en mjukt böljande kurva – en av Calatravas signaturformer. Men Ysios är inte bara yta, här produceras även ett fantastiskt vin.

I det futuristiska vineriet är det moderna tider som gäller. Vinmakaren Luis Zudaire satsar på frukt och vingård, inte fat och oxidation som är lite av en tradition i det gamla anrika Rioja. Ysios lagras i fjorton månader, varav halva tiden på franska ekfat och halva tiden på amerikanska fat. Vinet får sedan vila i tjugo månader på flaska. Det är fylligt med mycket röd, vild frukt, rent och fint nyanserat, ekigt med en diskret vaniljton, kaffe och en ganska lång, rik och elegant eftersmak.
Nytt på vineriet är att de kan erbjuda den riktiga nördkonsumenten att låta göra delar av etiketten i egen design. Det görs nu på årgång 2004 och det finns två kvantiteter att välja på, antingen 150 eller 300 flaskor.

Bodegas Ysios
Camino del la Hoya, Laguardia, Spanien
+34-945-60 06 40
ysios.com


Fler intressanta vingårdar i SpanienViña Real
På toppen av en höjd i Rioja stoltserar ett vineri i form av ett enormt ekfat. Här kombinerar den franske arkitekten Philippe Mazieres betong, röd ceder och rostfritt stål. På Viña Real produceras viner med balans och elegans som, efter buteljering, lagras i en av de två jättelika tunnlarna som genomborrar kullen.
Carretera Logroño-Laguardia Km 4,8, Laguardia, Spanien
+34-945-62 52 10
cvne.com


Marqués de Riscal
Marqués de Riscal är ingen nykomling men står sig väl i sammanhanget. Den Frank Gehry-designade vingården gick vid byggnation loss på 80 miljoner euro och har blivit vinälskarnas eget Disneyland. Här finns hotell, restaurang, bar och spa … Oerhört påkostat, men har vinerna kommit i skymundan?
Calle Torrea 1, Elciego, Spanien
+34-945-60 60 00
marquesderiscal.com

 

lopezde_heredia_02.jpg


López de Heredia
Det förflutna, nuet och framtid möts på López de Heredia i Haro. Den anrika vingården har funnits i familjens ägor i generationer och tar nu ett djärvt kliv in i framtiden med hjälp av självaste Zaha Hadid, som konstruerat en futuristisk butik och lokal för vinprovning. Måste ses!
Haro, Spanien
+34-941-31 02 44
lopezdeheredia.com


Domaine de Chevalier – med varsam hand i Frankrike

Ordet balans sammanfattar Domaine de Chevalier i Graves på ett bra sätt. Balans – i dess jordmån, i dess arkitektur och i dess viner. Från att ha varit en pytteliten egendom med snäv och begränsad produktion har Domaine de Chevalier vuxit till en vingård att lita på.
När den då tjugotreårige Olivier Barnard köpte Domaine de Chevalier 1983 drömde han om att kunna utveckla vingården till något storslaget. Han la redan då upp en långsiktig strategi för vingårdens tillväxt. Efter att ha tagit till sig allt som fanns att veta om vinproduktion satsade Olivier på att bygga ut vingården, något som skett varsamt och över tid.
Det befintliga vineriet renoverades och en ny byggnad anlades bredvid. Till detta återanvände man sig av strukturen i den ”gamla” delen och byggde en replik – fast i modern och funktionell tappning. Nu ligger de sida vid sida, det gamla och det nya. Vingårdens chambre irrésistible är det ultramoderna fatrummet som med sin cylindriska form maximerar volym och ljusinsläpp.
Domaine de Chevalier är ett fantastiskt vin som i varje årgång återger sin egen unika karaktär och årets skörd. Vinet är gjort på druvorna cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. Egendomen använder sig av traditionell vinifiering för att spegla sin unika jordmån och det bästa i sina druvor.

Domaine de Chevalier
Léognan, Frankrike
+33-5-566 416 16

domainedechevalier.com

 

domainede_chevalier_02.jpg

 

Weingut am Stein – ett med naturen i TysklandFranken är den vinregion som ligger utmed floden Main i centrala Tyskland. Utanför staden Würzburg finner man Weingut am Stein, en vingård med anor från slutet av artonhundratalet. Vingården är i dag långt ifrån gammalmodig, här möts arkitektur- och vinälskaren av moderna vinprovningslokaler, restaurang, bar och pensionat.
I dag är det femte generationen vinmakare som producerar kvalitetsviner på Weingut am Stein. Här gör man vin på kända och underbara druvor som riesling, silvaner, tre sorter pinot (pinot blanc, pinot gris och pinot noir) och de spännande tyska varianterna rieslaner, scheurebe och müller-thurgau.
Weingut am Steins nya byggnadsverk invigdes 2005 under pompa och ståt. Arkitektfirman Hofman-Keicher-Ring fick det åtråvärda uppdraget att rita byggnaden som skulle kombinera vin och arkitektur, och man använde sig av närmiljön som inspiration vid designandet. Delar av verket är gjort i kalk för att stå symbol för distriktets jordmån. Träpålarna som täcker delar av fasaden står för vinstockarnas stammar och grenverk.
Inne i etablissemangets gästehaus finns trerummare med öppen spis och terrass att hyra. Restaurangen serverar spännande rätter på lokala råvaror – perfekt parade med vingårdens egna viner.

Weingut am Stein
Mittlerer Steinbergweg 5, Würzburg, Tyskland
+49-931-258 08
weingut-am-stein.de



Loisium – Österrike i koncentration

I staden Langenlois ytterdel, sextio minuter väst om Wien, ligger Loisium, en egendom som består av vineri, besökscentrum, hotell och spa. Här har man uppfört ett par dramatiska kåkar för att matcha de lika iögonfallande vinerna och för att fira områdets rika kulturarv.
Steven Holl heter arkitekten som fått världens ögon att riktas mot den lilla staden i södra Österrike. Verket, som använder sig av djärv geometri och ett bländande ytterskikt, lutar i femgradig vinkel. Den till synes salongsberusade, lutande kuben är delvis nersänkt i jorden och sammanbinds på så sätt med den nio hundra år gamla vinkällaren som ligger nedanför markytan. Holl använde sig av kartor över vinkällarens underjordiska gångar och överförde dess mönster till kubens exteriör. Interiörens korkbeklädda vinklar och vrår bryts upp av partier av transparant och grönt, återanvänt glas från vinflaskor.
Från den kända vinregionen Kamptal hittar vi detta unika ”Vinotheque”. Åk hit för en totalupplevelse för dig, dina fem smaksinnen och för hela familjen. I Loisiums vinotek finns möjlighet att prova kvalitetsviner från de åtta vinregionerna i Österrike. Dessutom kan du smaka på allt från druvan grüner veltliner till druvan zweigelt.

Loisium
Loisiumallee 1, Langenlois, Österrike
+43-2734-32 24 00
loisium.at

 

loisium_01.jpg


Foto: Robert Herbst

Andra intressanta vingårdar i Österrike

Weingut Fred Loimer
Fred Loimer har kallats mästare av avantgarde, något han lyckas åstadkomma i såväl vin som vingård. I Langenlois lät han bygga en futuristisk och minimalistisk svart byggnad ovanför en gammal vinkällare. Freds producerar spännande viner med motto ”att ge drickaren välbehag, inte huvudvärk”.
Haindorfer Vögerlweg 23, Langenlois, Österrike
+43-2734-22 39
loimer.at

 

fred_loimer_01.jpg

 

Foto: Herbert Lehmann

Weingut Lackner-Tinnacher
Vingård Lackner-Tinnacher ligger på de mjukt böljande kullarna i Steiermark, ett exklusivt vinodlingsområde i södra Österrike. De eleganta vinerna imponerar genom renhet och delikat mineralton – inga muskelviner alltså. Den nya vinkällaren visar på hur modern, ändamålsenlig arkitektur på ett smart sätt kan integreras i en lantlig miljö.
Steinbach 12, Gamlitz, Österrike
+43-3453-21 42
tinnacher.at

 

weingut_lackner_tinnacher_01.jpg

 

Weingut Neumeister
Christoph Neumeister och hans australiensiska fru Rachel producerar fylliga och smakrika viner. Här tas gäster emot på vingården och ges möjlighet att ta del av vinerna i ett läckert inrett avsmakningsrum. Känner man sedan att man inte vill avbryta vinprovningen för att bege sig hemåt erbjuds övernattning i familjens bed and breakfast.
Adress: Straden, Österrike
Tel. +43-3473-83 08
www.neumeister.cc

Weingut Schützenhof
Enligt familjen Faulhammer behöver stora viner ett lämpligt hem, vilket de verkligen får i vineri Schützenhofs nya, tusen kvadratmeter stora lokal. Vid sidan om know-how och erfarenhet anser man att teknologin är en viktig komponent i framställandet av dessa lagringsvänliga viner med unik karaktär.
Weinberg 159, Deutsch Schützen, Österrike
+43-3365-22 03
schuetzenhof.cc


Italien Petra – solid som sten
Petra står för peitra som betyder sten på latin, ett namn som är sinnebild för den gedigenhet man anser sig stå för. Intrycket av en stabil, nästan överdådig, vingård slår emot besökaren när man närmar sig egendomen.
Petra är ett extraordinärt boutiquevineri i Toscana som producerar uttrycksfulla, aromatiska viner i en egen, modern och fräsch stil. Deras toppvin heter såklart just Petra och är en elegant blandning gjord på druvorna merlot och cabernet sauvignon. Ett kraftigt, strukturerat vin med fina tanniner, balans och en lång, krävande eftersmak.

 

petra_03.jpg


För att se Petras arkitektur under de mest spektakulära formerna ska man besöka vingården kvällstid, då utvalda delar av konstruktionen är upplysta i ett rött ljussken – likt en landningsbana för avgående flyg som försvinner rakt ut i ingenstans. Verket är ritat av den schweiziske arkitekten Mario Botta och innehåller, vid sidan om rigida, geometriska former, en viss mystisk symbolik. Botta själv beskriver vingården som en stor blomma inbäddad i det italienska landskapet.

Petra
Località San Lorenzo Alto 131, Suvereto, Italien
+39-565-84 53 08
petrawine.it


Andra intressanta vingårdar i ItalienTòr Löwengang
Respekt för naturen är, vid sidan om framtagandet av bra viner, prioritet ett på Tòr Löwengang. Här använder man sig av den senaste ekologiska och teknologiska utvecklingen för att kunna lämna efter sig något bra för framtida generationer. Unika viner från en lika unik vingård.
Vicolo dei Conti 9, Magrè, Italien
+39-471-80 95 00
aloislageder.eu


Tenuta Manincor
När man blickar ut över vinodlingen vid sjön Kaltern anar man aldrig att det några meter under jordytan ligger en trettio tusen kvadratmeter stor underjordisk vinkällare. Byggnaden förblir osynlig på grund av att väggar och tak under marken följer de omkringliggande kullarnas topografi. Här lagras en del av vinerna på fat framställda av lokalt odlad ek.
San Giuseppe al Lago 4, Caldaro, Italien
+39-471-96 02 30
manincor.com

 

tenuta_manincor_02.jpg

 

Mer från RES

Kivotos Hotel & Villas på Mykonos. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Bildspecial: 7 av världens vackraste hotellpooler

Att utnämna de vackraste hotellpoolerna i världen är ett omöjligt uppdrag. Att inspireras av vad som finns där ute gör vi däremot nära nog dagligen. När solen och värmen nu står för dörren börjar vi på allvar drömma om alla kommande bad. Det här är RES-redaktionens sju poolfavoriter just nu.

Foto: Unsplash.

Intervju

Intervjun: Det här får du inte missa i Japan

För två veckor sedan öppnade Japans nationella turistorganisation, JNTO, sitt första kontor i Norden – i Stockholm. RES passade på att fråga direktören Kana Wakabayashi om hennes bästa tips i hemlandet.

Artikel

Poängnyheter: Därför finns SAS Eurobonus

För alla som flyger finns mängder av lojalitetsprogram på marknaden. Som i sin tur är allianser mellan olika flygbolag och erbjuder olika typer av nivåer och förmåner. Vi bad plattformen Chatflights poängexpert Jonas El Said förklara mer – och vi börjar med SAS Eurobonus.