Gå inte i packningsfällan! Allt fler flygbolag tar ut avgifter för att checka in resväskan, vilket har gjort att fler svenskar än någonsin reser med enbart handbagage. Men hur packar man en väska på bästa sätt? Vi vet hur. Här är proffsens viktigaste knep och packningshacks för en smidig och stilig resa.
Vill du lyssna på när RES chefredaktör Kajsa Beausang blev intervjuad i P4 Extra i ämnet så hittar du klippet HÄR.
Text: Kajsa Beausang
1. Börja med överblicken
Lägg upp allt på sängen innan du packar ner. Färgkoordinera och planera vilka kläder du behöver utefter hur du kan kombinera dem. Tänk ut dina outfits. Undvik att slänga ner sista minuten-plagg. Det är roligare att tänka till. Se till att du har tid till det.
2. Packa i packfodral
Det håller ordning på packningen, var sak har sin plats och inget flyger runt i väskan. Underkläder i ett fodral, toppar i ett osv. Det finns särskilda fodral för skjortor med en vikplatta för perfekta vikningar.
3. Rulla plaggen
Ett gammalt knep är att rulla kläderna istället för att vika, det tar mindre plats och du minimerar risken för skrynkliga kläder. Man kan peta ner rullarna lite här och var. Inget för den som vill ha fin struktur i väskan, men ett bra kenp om man vill maximera innehållet om man reser länge med bara handbagage.
4. Silkespapper
Fashionistorna packar med silkespapper – de skyddar plaggen och eliminerar skrynklor. Fattiglappen använder tidningspapper. (Men se upp för trycksvärta!)
5. Skärp i handbagaget
Spara tid i säkerhetskontrollen genom att inte bära skärp. Detta har du istället lagt i handbagaget längs med insidorna. Det tar mindre plats än att göra en rulle.
6. Packa det viktigaste i handbagaget
Mediciner, linser, glasögon och annat viktigt bör åka i handbagaget, samt packa ett helt ombyte och badkläderna. Skulle din incheckade väska bli försenad klarar du dig ett dygn utan alltför mycket mankemang.
7. Smart med skorna
Var sträng mot sig själv och minimera antalet skor. De tyngsta bör du resa i. De andra stoppar du i var sin skopåse och lägger längst ner i väska, längs med sidorna. Fyll skorna med strumpor, smycken och annat smått för att maximera utrymmet.
8. Necessären
Om du reser med handbagage, lägg necessären högst upp så du slipper vräka upp hela bohaget i säkerhetskontrollen. Har du tajt om plats – skippa själva necessären och packa allt i en ziplockpåse så är du redo för säkerhetskontrollen redan hemma.
9. Småflaskor
Det finns inget som är så tungt och onödigt att ta med som schampo och hudkräm i stora flaskor. Samla på dig produktprover, spara hotellens miniflaskor, eller köp tomma småflaskor för ändamålet och fyll på med dina vanliga produkter. Att köpa resestorleksförpackningar går ju lika fint, men ekonomiskt är det inte, det blir ett dyrt milliliterpris.
10. Undvik att packa för mycket
Planera outfits noga. Håll dig till planen. Trösta dig med att det mesta finns att köpa på plats om något skulle glömmas. Råkar du få utrymme kvar i väskan när du har packat klart – grattis! Det är målet. Lockas nu inte att fylla upp utrymmet med några sista minuten-plagg! Du kommer att vilja använda utrymmet till shopping (eller att slippa packa minutiöst) på hemresan.
11. Väg bagaget
Skaffa en bagagevåg! Väg väskorna redan hemma för att bilda en uppfattning om vilka marginaler du har. Ta även alltid med en liten enkel våg, på så sätt vet man hur man ska fördela vikt mellan handbagage och incheckat bagage och slippa oroa sig för övervikt efter en lyckad shoppingresa.
12. Viktiga papper
Förr: Ta kopior på passet och andra viktiga papper och packa ner på olika ställen i dina väskor. Praktiskt att ha om till exempel ditt pass skulle bli stulet. I dag: fotografera och maila dig själv. Den flitiga gör både och.
13. Smarta prylar man ofta glömmer
Adapter – är alltid dyrt på semesterorter.
Öronproppar – alltid bra att ha. Alltid.
En extra tygpåse – kommer jämt till användning, som strandväska, shoppingbag eller till smutstvätten.
Stödstrumpr – ska bäras på alla flighter. Åderbrock är inte en välkommen överraskning.
Europeiska sjukförsäkringskortet – om olyckan är framme behöver man inte lägga ut för sjukhusbesöken om man har detta kort med sig och uppsöker vård som är ansluten.