Sista dagen i april samlas mörka krafter varje år längs bergskedjan Harz för att fira vårens ankomst. De tyska sederna kring valborg har en lång och anrik historia. Här ansågs valborgsmässoafton, Walpurgisnacht, vara tidpunkten för häxsabbaten.

Legenden säger att häxorna samlades vid den högsta toppen i bergskedjan Harz, Brocken, för att fira valborgsafton. Människor trodde att häxorna red på kvastar eller getabockar till offerplatserna i området för att dansa med djävulen. Som motreaktion började byborna att tända stora eldar uppe på bergen, för att på så vis skrämma bort häxorna, samtidigt som de förde oväsen med hjälp av rop, oljud och skottsalvor.

Och än i dag lever traditionerna vidare. Redan veckan innan valborg bryter häxfeber ut i Harz. Under natten till första maj samlas varje år tusentals människor vid foten av Brocken, vid floden Kalte Bode. Beniga, kusliga häxor och demoniska varelser förenas runt den flammande elden på berget. Det är show, dans, skratt och fest. Ett festivalprogram fullspäckat med trollkarlar, spöken och häxor samt en uppsättning av Goethes ”Faust” i rockoperaformat, lockar gäster från hela världen.

Festivalbiljett bör du boka ett par månader i förväg för att vara på den säkra sidan. Förr i tiden fick man klättra uppför de majestätiska bergen men i dag finns tack och lov tåg som tar dig till toppen. Walpurgisnacht firas inte bara på Brocken utan på ett tjugotal platser till i regionen, däribland Bad Grund, Braunlage, Hahnenklee och Thale.

LÄS MER:

Kolla här vad bloggare från hela världen har postat om traditioner och lifestyle i Tyskland.

Mer om tyska traditioner hittar du här.

Natursköna Harzområdet.